ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Οι 12 Ένορκοι – Ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κω που καταχειροκροτήθηκε

1
4071

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Κω με μια καταπληκτική θεατρική παράσταση και εν μέσω θερμών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή κήρυξε την έναρξη του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δήμου Κω.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, οι αντιδήμαρχοι Δ. Γερασκλής και Η. Σιφάκης, διευθυντές, εκπαιδευτικοί και παιδιά από διάφορα σχολεία του νησιού (και από Κέφαλο), γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών οι οποίοι καταχειροκρότησαν την εξαιρετική ερμηνεία τους κι έδωσαν συγχαρητήρια στις υπεύθυνες καθηγήτριες Μαρίνα Μπέττα και Κική Μαργαρίτη.

Η υπόθεση: Ένα δεκαεξάχρονο παιδί κατηγορείται για τον φόνο του πατέρα του. Δώδεκα άνθρωποι καλούνται να αποφασίσουν για την ετυμηγορία. Τα στοιχεία αδιάσειστα. Το παιδί πρέπει να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα για το έγκλημα που διέπραξε και οι έντεκα από τους ενόρκους είναι αποφασισμένοι να το αφήσουν να καεί χωρίς να χρονοτριβούν με μάταιες συνεδριάσεις. Υπάρχει όμως ένα «Και αν…;» το οποίο στην συνέχεια ανέτρεψε το αποτέλεσμα σε 11 αθωωτικές ψήφους λόγω αμφιβολιών και μόνο μία καταδικαστική.

Παρακολουθώντας το έργο του Reginald Rose (σε μετάφραση-διασκευή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδου), ο θεατής σταματάει για μια στιγμή τη ροή της καθημερινότητας για να αναλογιστεί πόσο δυνατές αξίες μπορεί να είναι η δικαιοσύνη και η αλήθεια, πόσο εύκολη παραμένει η προκατάληψη ακόμα και στην σημερινή εποχή και πόσο σχετική είναι η έννοια του “σημαντικού” για κάθε έναν από εμάς.

Η ένταση και η πλοκή που είναι τα βασικά συστατικά του έργου, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί σε θεατρικό που διαδραματίζεται γύρω από το τραπέζι ενός κλειστού δωματίου, δείχνουν ότι  παραμένει περισσότερο επίκαιρο ακόμα και από το 1957 όταν γράφτηκε!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπράβο στα παιδιά για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους…. Συγχαρητήρια στις καθηγήτριες κ.Μαργαρίτη και κ.Μπετα-διευθύντρια του σχολειου. .. Πολλά τα μηνύματα. .. Σας αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα. ..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ