«Κόκκινος» συναγερμός για «βιβλική» καταστροφή από τον ισχυρότερο κυκλώνα – ζόμπι εδώ και δύο αιώνες

0
1974

Σε «κόκκινο συναγερμό» κήρυξε το Σάββατο (13/10) το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας η Πορτογαλία, εν αναμονή του κυκλώνα «Λέσλι», ο οποίος ενδέχεται να είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας που θα πλήξει τη χώρα από το 1842, προτού συνεχίσει την πορεία του προς τη γειτονική Ισπανία.

Στην Πορτογαλία, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας συνέστησε στους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές και να παραμείνουν στα σπίτια τους, διευκρινίζοντας ότι η νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή θα είναι το κρισιμότερο διάστημα κατά την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις θα σαρώσουν την περιοχή της Λισαβόνας από τις 18.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Κατόπιν «η ισχύς του θα ελαττωθεί και θα κινηθεί με ταχύτητες στα 60χλμ/ώρα προς το βορειοδυτικό τμήμα» επισήμανε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Πορτογαλίας.

Δείτε LIVE εικόνα από την πορεία της «Λέσλι»:

Βάσει των στοιχείων των μετεωρολόγων, ο κυκλώνας Λέσλι θα είναι ο ισχυρότερος που θα πλήξει την Πορτογαλία από το 1842 (εδώ και περίπου δύο αιώνες), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνο πέντε κυκλώνες έχουν καταγραφεί σε αυτό το τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού στην Ιστορία.

Παράλληλα, αυτό που κάνει ακόμα πιο… ξεχωριστό τον κυκλώνα είναι η ιδιαίτερη πορεία του, καθώς οι κυκλώνες συνήθως κινούνται αντίστροφα.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά μετεωρολόγοι, «η Λέσλι περιφέρεται σαν… ζόμπι στον Ατλαντικό από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η περιπλάνησή της αυτή θα τελειώσει πολύ σύντομα με την έκρηξή της».

Από την πλευρά της, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet εξέδωσε δελτίο, σύμφωνα με το οποίο προειδοποιεί ότι ο κυκλώνας θα φθάσει στην Ισπανία τα ξημερώματα της Κυριακής, προκαλώντας ενδεχομένως ριπές ανέμου στα 100χλμ/ώρα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

leslie

 

Πηγή: newsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ