Γεωδίφης: Τι συνέβη και γιατί την 21η Ιουλίου 2017;

6
3753

ΤΙ ΣΥΝΈΒΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΤΗΝ 21Η ΙΟΥΛΊΟΥ 2017;

Ο Κεραμεικός Κόλπος διένυε μια περίοδο ησυχίας, ένα σεισμικό λήθαργο για σχεδόν 2 μήνες. Σεισμοί δεν γίνονταν και οι γίγαντες κοιμόντουσαν. Ολα φαίνονταν ιδανικά και ωραία.
Δεκαπέντε ημέρες πριν από την 21η Ιουλίου 2017 παρατηρούνται ανωμαλίες στη θάλασσα με την θερμοκρασία του νερού να αυξάνεται δραματικά​ στον τουρκικό Κόλπο Gumbet. Στην πηγή Ε.Θέρμη της Κω, μία από τα ίδια με αύξηση των επιπέδων ραδονίου. Zώα συμπεριφέρονταν αλλόκοτα καθώς αισθάνονταν τις μεταβολές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σεισμογόνου χώρου. Ο φάρος Λούρος από το 2004 «έτρεχε» προς την θάλασσα. Πληθώρα από πρόδρομα φαινόμενα[σημάδια] από τον Ιανουάριο του 2017, προειδοποιούσαν! Κάτι δεν πήγαινε καλά.
Η τοπική ώρα έλεγε 1.11, στις 21/7/2017, όταν εκδηλώνεται ένας αδύνατος προσεισμός 2,7 βαθμών. Μόνο όσοι ήσαν στην παραλία τον ένιωσαν. Ωστόσο, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Η φαινομενική ηρεμία και γαλήνη διακόπτεται απότομα το ξημέρωμα στις 1.31.
Σε μία στιγμή, σπάει τμήμα φλοιού γης από ενέργεια που συσσωρευόταν τουλάχιστον 13 χρόνια. Η συσσωρευμένη τάση ξεπερνά το όριο αντοχής του. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα απελευθερερώνεται τεράστια δύναμη, ίση με 8 ατομικές βόμβες που σκάει στον βυθό και προξενεί ένα απρόβλεπτο συμβάν.Η τοπική κοινωνία είχε να βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογο περιστατικό από το 1933.
Το σπάσιμο έγινε μέσα στην τάφρο Gökova. Το επίκεντρο ήταν μόλις 9 χλμ. από την Αλικαρνασσό και 11 χλμ. από το Ακρωτήριο Ψαλίδι της Κω.
Λίγα δεύτερα πριν από το κύριο σοκ ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος από το σπάσιμο του ρήγματος. Συμπολίτες μας είδαν λάμψη στον ουρανό από την τριβή των βράχων εξαιτίας της μεταφοράς σωματιδίων, ακτινοβολίας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Κάτι πολύ σοβαρό είχε συμβεί, όμως όχι τόσο αυθαίρετα [όπως πολλοί πιστεύουν]. Ο σεισμός έγινε σε περιοχή με γνωστά ενεργά ρήγματα του Κεραμεικού. Το κύριο σοκ των 6.6 βαθμών προκλήθηκε από δευτερεύουσα δομή του Ρήγματος Bodrum [Ρ.Καρά Αντα], της ζώνης διάρρηξης Gokova [Κεραμεικός] ένα σύστημα που δραστηριοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Το σεισμογόνο ρήγμα της αποφράδας νύκτας προκάλεσε υποθαλάσσια, σε μήκος 10 χλμ., ολίσθηση περίπου 3,5μ. με ανύψωση κάποιων εκατοστών στα βουνά του νησιού Καρά Αντα. Εκατοντάδες ανάλογα σεισμικά επεισόδια ταρακούνησαν την περιοχή κατά το παρελθόν για να φτιαχτεί ο ορεινός όγκος της νησίδας.
Δεν ήταν τόσο ξαφνικό για όσους γνώριζαν. Το ρήγμα ήταν κλειδωμένο, περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επανεργοποιηθεί. Αλλωστε το όλο σύστημα του Κεραμεικού Κόλπου δουλεύει αδιάκοπα για να κτίσει ψηλότερα βουνά και μία βαθύτερη τάφρο στην περιοχή, τα επόμενα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Την στιγμή του σεισμού μία τεράστια υποθαλάσσια έκταση, μεταξύ Αρκονήσου [Καρα Αντα] και Κω, βυθίζεται κατά 40-60 εκατοστά. Δημιουργείται άμεσα ακολουθία κυμάτων. Τα τσουνάμι χτυπάνε τις ακτές της Κω και του Κεραμεικού Κόλπου μέσα σε 2-3 λεπτά για περίπου 5-6 ώρες. Το μέγιστο ύψος κύματος φτάνει τα 2μ. στο λιμάνι Κω και κάτι περισσότερο στην Αλικαρνασσό.
Ο σεισμός είχε διάρκεια 29 δευτερόλεπτα μέχρι να εκτονωθεί. Τα σεισμικά κύματα του σοκ εξαπλώθηκαν ​πέρα ​από ​την ​αφρικανική​ ήπειρο. Ο χρόνος ήταν λίγος, όμως αρκετός να καταστρέψει ή να προξενήσει σοβαρές ζημιές σε κατοικίες, σχολεία, ξενοδοχεία, ιστορικά μνημεία και ναούς του νησιού.
Από τη σεισμική δόνηση βρίσκουν τον θάνατο 2 νέα παιδιά, και ένας σοβαρά τραυματίας χάνει το πόδι του.Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματίες​ στην Κω και σε πόλεις του Κεραμεικού Κόλπου.
Το κύριο γεγονός προκαλεί κατολισθήσεις, seiches δηλαδή στάσιμα κύματα, δίνη στο λιμάνι, ρευστοποιήσεις, πτώσεις βράχων, καθιζήσεις, κά. Μετά το κύριο σοκ ενεργοποιήθηκαν γειτονικά ρήγματα όπως το Ρήγμα Gokova Oren 3 και ίσως κάποιο μικρότερο ρήγμα στο Παραδείσι και στον Αγ.Αντώνη της Κω.
Η φύση ξανανιώνει, τα νερά «σπάνε». Γεννιέται η λιμνούλα Λούρα του Ψαλιδιού. Ηφαίστεια άμμου προκαλούν ρευστοποιήσεις στο Ψαλίδι, λιμάνι κά. Ο σεισμός αλλάζει ισορροπίες σε ξηρά όσο και την θάλασσα του νησιού. Ο βυθός γύρω από το επίκεντρο παθαίνει τρομερές ζημιές, σκοτώνονται μεγάλοι πληθυσμοί από θαλάσσιους οργανισμούς. Το ραδόνιο αυξάνεται στον αέρα για περίπου 2 μήνες. Πολλοί συνάνθρωποι μας νιώθουν ζαλισμένοι από την νόσο των σεισμών. Ζουν για μέρες στην ύπαιθρο φοβούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ακολουθούν 1500 μετασεισμοί μεγαλύτεροι από 2 βαθμούς σε ένα διάστημα περίπου 2 μηνών.
Μία ημέρα μετά την Πανσέληνο εκδηλώνεται ο μεγαλύτερος μετασεισμός με 5.3 βαθμούς στις 10.41 π.μ [8/8/2017]. Ηταν χερσαίος με εστιακό βάθος μόλις 1 χλμ. Τον νιώσαμε αρκετά στην Κω, άλλωστε εκδηλώθηκε 29 χλμ. ΒΑ από το Ψαλίδι.Περίπου 3 ώρες πριν τον μετασεισμό στο νερό του δικτύου Δ.Ε.Υ.Α.Κ παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση της παροχής ​και ​τ​ης​ πίεσης​ κατά​ τ​ην​ άντληση. Άλλη μία φορά τα νερά χτύπησαν το καμπανάκι. Επηρέασε η Πανσέληνος την σεισμική δραστηριότητα; Πιθανόν ναι, όμως τα ρήγματα ήταν αρκετά ώριμα για μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε. Στην γειτονική χώρα, μου είπαν, ΜΜΕ τελευταία διαδίδουν ότι Τούρκοι σεισμολόγοι ανησυχούν για νεκρά ψάρια στον Κεραμεικό Κόλπο, αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας στον ίδιο σεισμογόνο χώρο.Ράδιο αρβύλα ή τρέχει κάτι; Μία ένοχη αλήθεια λέει ότι ένα ισχυρό επεισόδιο από το ίδιο ρήγμα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρότερες.
Την 21η Ιουλίου, ο Εγκέλαδος βρέθηκε λίγο έξω από το σπίτι μας και όλα μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Με τις όποιες πληγές αντέξαμε, αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο, έχουμε να μάθουμε από τα λάθη και τις ελλείψεις μας. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τα μελλοντικά επεισόδια. Τα συστήματα διάρρηξης Gokova και Κω είναι ενεργά και εξαιρετικά απρόβλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα δίνουν σεισμούς μικρούς, μεσαίους και καμιά φορά μεγάλους. Γι αυτό πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι και να μην ξεχνάμε τα γεωπαθήματα μας.

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
+6

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φοβερό άρθρο, καμία σχεση με τους σεισμο-μαιντανούς των τηλε-παραθύρων.

    Βέβαια ειναι ωμά ρεαλιστικό και ίσως ‘έντεχνα’ προειδοποιητικό.. εχω αναφερθεί ξανά σε περιστατικά που την Δευτέρα 17/7/17 γύρω στο απομεσήμερο μου αναφέρθηκαν στον χωρο εργασίας και μάλιστα τους χλεύασα ..στις 1.11 γνωστος μου που δούλευε στη Λάμπη ενιωσε τον προσεισμό και μαλιστα στο χώρο ων εργασίας του κουνήθηκαν κάτι σκαμπό , ενώ απ το απόγευμα γαύγιζαν ολα τα σκυλιά ,εξαφανιστηκαν οι γάτες,ενω ενας άστεγος συνανθρωπος μας που καθημερινά κοιμόταν σε εγκαταλελειμμένο χώρο σώθηκε απ το γκρέμισμα λες και είχε Αγιο.Ενας άνθρωπος με ποδήλατο που κοιμάται στα χαλάσματα κάθε βράδυ.

  2. Παιδιά 1 εβδομάδα πριν γίνει ο σεισμος ο μεγάλος μας προειδοποιήσε με ένα 4 και κάτι αν δεν κάνω λάθος και μετά έγινε ο μεγάλος..καταλαβαίνω τον σεισμό γρήγορα γιατί μου έρχεται ζαλάδα η ναυτία,λογικά το έχουν κι άλλοι αυτό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.