Η Ανακύκλωση ως διανησιωτική δράση (Pics)

0
1092

Η Ανακύκλωση ως διανησιωτική δράση.

Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί θέμα σοβαρό ειδικά για εμάς τους νησιώτες που βρισκόμαστε  μακριά από τα ΚΔΑΥ (κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών).

Η εφαρμογή της ανακύκλωσης βοηθάει στην μείωση των υλικών που καταλήγουν σε ΧΑΔΑ ή στους ΧΥΤΥ όπου αυτοί λειτουργούν σωστά.

Η μεταφορά-αποστολή των υλικών προς τα ΚΔΑΥ είναι το δεύτερο σημαντικό μέρος της πράξης αφού έχει προηγηθεί το πρώτο ( διαλογή, μείωση όγκου, καταγραφή και ζύγιση για στατιστικούς λόγους) .Η  συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποφέρει έσοδα στους Δήμους και θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η αποστολή των υλικών που έγινε στις 7 Μαρτίου με την συμμετοχή φορέων , ιδιωτών, μαθητών, εκπαιδευτικών από την Σύμη, την Κάλυμνο, την  Λέρο, τους Λειψούς  την Πάτμο και το Αγαθονήσι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παίρνουμε  τα παρακάτω συμπεράσματα:

Α) Όταν καταλάβουμε το περιβαλλοντικό όφελος της ανακύκλωσης θα βρούμε τον τρόπο της εφαρμογής.

Β)Οι κάδοι και η πρέσα  δεν είναι απαραίτητα για την εφαρμογή αν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση και θέληση από τους καταναλωτές.

Γ)Η γνώση μπορεί να ταξιδέψει και το παράδειγμα των Λειψών, που κατέχουν την πρώτη Θέση στην Ελλάδα στην ανακύκλωση και καθαρότητα υλικών, να φανεί χρήσιμο σε όλους μας.

Δ)Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει στα σχολεία, από τα νηπιαγωγεία και να μεταφέρεται στο σπίτι ως βίωμα από τα παιδιά προς τους γονείς.

Ε)Η κατανάλωση των συσκευασμένων προϊόντων, η ορισμένη διάρκεια ζωής των ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών και ο σημερινός τρόπος ζωής της υπερκατανάλωσης  αφήνουν υπόλοιπα χρήσης που πρέπει να διαχειριστούμε με σοφία και ώριμη σκέψη για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Στ)Η Συνεργασία του Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ στα θέματα βιωματικής ενημέρωσης στα σχολεία , όπου αυτό είναι εφικτό,  αποδίδει καρπούς με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα.

Ποιοι συνεργάστηκαν για να γίνει αυτή η δράση μεταξύ των νησιών.

Η «ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ»,  προκειμένου να τηρηθεί ορθά  η διαδικασία από την αρχή μέχρι τέλους .

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Blue Star Ferries, ως χορηγός στην  μεταφορά των υλικών από τα Δωδεκάνησα προς τον Πειραιά.

Η ANEK SEA LINES στον τομέα της μεταφοράς Κάλυμνος –Πάτμος.

Η Συμπλοιοκτησία της οικογένειας Γρύλλη από την Πάτμο, στον τομέα της μεταφοράς Λειψοί –Πάτμος.

Οι οργανωτές της εθελοντικής ομάδας Lets do it Greece , νέοι άνθρωποι με ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, κ. Θεμέλαρος Γιάννης.

Ο Σύλλογος Επιτηδευματιών Πάτμου « Η Ανάπτυξη».

Οι Εκπαιδευτικοί , οι γονείς και οι μαθητές από τα Δημοτικά σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και το Πανορμίτειο Γυμνάσιο-Λύκειο   της Σύμης.

Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Καλύμνου.

Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά από το  1ο Νηπιαγωγείο Λακκιού Λέρου, από το  ΕΠΑΛ Λέρου, από το Γενικό Λύκειο Λέρου σε συνεργασία με τις  επιχειρήσεις Ζέφυρος, Panino cafe, Seven Gates cafe, Morano cafe και το Μπακάλικο με Τσίπουρο.

Οι Εκπαιδευτικοί , οι γονείς , οι μαθητές από το Δημοτικό σχολείο, το Νηπιαγωγείο ,  τις Γυμνασιακές- Λυκειακές τάξεις των Λειψών και οι επαγγελματίες του νησιού.

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πάτμου, το κατάστημα της ALPHA BANK Πάτμου, το υποκατάστημα ΕΦΚΑ στην Πάτμο ,το εστιατόριο «ΠΕΤΡΑ», το Ξενοδοχείο BLUE  BAY, το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών PATMOS LOGIC, η πιτσαρία Διογένης και ανώνυμοι ιδιώτες.

Η κ. Μιχελή  Παρασκευή  από το ακριτικό Αγαθονήσι.

Τα Δωδεκανησιακά ΜΜΕ.

Τα έσοδα , αν και είναι ελάχιστα, για να τηρηθεί το ανταποδοτικό της διαδικασίας θα διατεθούν με βάση τις επιθυμίες των φορέων που συμμετέχουν στην δράση.

Η ομαδική εργασία φέρνει ωφέλιμα και απτά αποτελέσματα.

Η τουριστική ανάπτυξη έχει και άλλες παραμέτρους που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Αν εμείς σεβαστούμε τον χώρο μας το ίδιο θα κάνουν και οι επισκέπτες.

Ας γίνει η εφαρμογή της Ανακύκλωσης σήμερα το στοίχημα που θα κερδίσουμε αύριο.

Ανακυκλώνω = προστατεύω το περιβάλλον μου και δίνω τουλάχιστον ακόμα ένα κύκλο ζωής στα υλικά.

Πάτμος 9 Μαρτίου 2017.

Καμίτσης Γεώργιος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ