Ν.Μ: ΝΕΡΟ!!! Η επόμενη μετά το αποτυχημένο τουριστικό μοντέλο, τοπική χρεοκοπία; (ΔΕΙΤΕ ΜΠΕ μεγάλων ξενοδοχείων)

21
1653

ΝΕΡΟ!!! Η επόμενη μετά το αποτυχημένο τουριστικό μοντέλο, τοπική χρεοκοπία;

(3ο από 3 κείμενα για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος: 5η Ιουνίου 2017)

Α. Πριν λίγα χρόνια βρεθήκαμε χωρίς πρόσκληση, στην αίθουσα συνεδριάσεων ενός σπουδαίου πεντάστερου ξενοδοχειου, όπου συζητιόταν τεχνικές προστασίας του νερού των νησιών, παρουσία πανεπιστημιακών και τοπικών πολιτικών αρχών. Περπατώντας προς την αίθουσα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο γκαζόν με τα μπεκ ποτισμού να δουλεύουν καταμεσήμερα και αφού περάσαμε 4 τεράστιες πισίνες, ακούσαμε τις εισηγήσεις. Στον διάλογο του τέλους είπαμε : ‘’καλό θα ήταν τέτοιες συζητήσεις να μην γίνονται σε ένα περιβάλλον που το νερό του νησιού μας είναι αντικείμενο βανδαλισμού για το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα!!! Ε! Ποιος ‘’είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθη’’!

Την ίδια αίσθηση είχαμε και πριν λίγες μέρες κατά την επίσκεψη σε ξενοδοχείο που πλέον ανά δωμάτιο έχει και ιδιωτική πισίνα, εκτός φυσικά και των μεγάλων πισινών. Τα πράγματα έχουν προχωρήσει. Τα περί προστασίας νερού δεν είναι πλέον θεμα έστω και αν το 1/3 του νησιού και των κατοίκων στερείται εδώ και χρόνια πόσιμου νερού.

Β. Δεν αρκούν λόγια και εκκλήσεις. Μελετήσαμε τις εκφράσεις γνώμης Δημοτικού Συμβουλίου και τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών του Περιφερειακού Συμβουλίου για επεκτάσεις και νέα ξενοδοχεία στο νησί μας 2014-2016 (επισυνάπτουμε τους 2 πίνακες). Πήραμε στοιχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στεκόμαστε στα ξενοδοχεία 4* και 5* αστέρων που είναι η πλειοψηφία στην Κω σε δωμάτια και κλίνες (και σε κέρδη)! Είναι αυτά που προσφέρουν υπηρεσίες all inclusive κατ απαίτηση των tour operators. Αυτά είναι η κύρια πηγή προβλημάτων στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες τους αναφέρουν: ‘’επιδράσεις επί των υδατικών πόρων: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις επί των υποδομών: δεν υπάρχουν! επιπτώσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον: δεν υπάρχουν!’’. Όλα θετικά και ακολουθούν δαιδαλώδεις περιγραφές, που κανείς δεν διαβάζει! Όλα καλά λοιπόν! Τα ξενοδοχεία θα γίνουν με επιχορήγηση του Κράτους(δανεικά και ανίστρεφα) κατά 25%, δανεισμό 30%, συμμετοχή 55%. Περιφερικοί, Δημοτικοί, Τοπικοί σύμβουλοι δεν τολμούμε να ζητήσουμε: περιορισμό των πισινών, περιορισμό του γρασιδιού, τριτοβάθμιο καθαρισμό νερού και επαναχρησιμοποίηση, διαλογή σκουπιδιών και ανακύκλωση, μείωση κατανάλωσης ενέργειας με υποχρεωτική ενσωμάτωση ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών), βιοκλιματικό κτηριακό σχεδιασμό, φραγμό στα γενικού τύπου ενεργοβόρα ξενοδοχεία του μαζικού τουρισμού, νέα τουριστικά προϊόντα, στροφή στα θεματικά ξενοδοχεία, επιμόρφωση προσωπικού, έλεγχος τροφών και προώθηση στατοπικά προϊόντα κλπ. Παραδομένοι στους tour operators ψηφίζουμε και ακολουθούμε αβλεπώς: Δήμος, Περιφέρεια και πρώτα από όλους η Βουλή!!!

Γ. μέρα που είναι σήμερα προτείνουμε 2 αυτονόητες πολιτικές πράξεις ελέγχου και κοστολόγησης.

—Υπάρχουν αυτή την ώρα 64 ξενοδοχειακές μονάδες 4* και 5* δυναμικότητας 27.991 κλινών. Η μέση επιφάνεια ανά κλίνη των κύριων επιφανειών τους, χωρίς τους βοηθητικούς χώρους, (προδιαγραφές) είναι 25-30μ2/ανά κλίνη. Οι επί πλέον βοηθητικοί χώροι: υπόγεια, ημιυπαιθριοι και πισίνες, αποθήκες κλπ είναι τουλάχιστον 1/3 των κυρίων χώρων, ήτοι 7-10μ2/ανά κλίνη. Συνεπώς κατά μέσο όρο έχουμε 31-40μ2/κλινη. Η μέση τιμή 35 μ2/ανά κλίνη είναι ένα ασφαλές μέτρο αμέσου έλεγχου των δηλωμένων επιφανειών ανά ξενοδοχείο της κατηγορίας από τις δημοτικές υπηρεσίες!

—Από τον πίνακα, (τέλος τουρισμού 2015) της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Κω, στο σύνολο του Δήμου φαίνονται δηλωμένες επιφάνειες λοιπών παροχών 1.282.000μ2. Τα στοιχεία ξενοδοχείων 4* και 5* μας δίνουν επιφάνειες 27.991Χ35=980.000μ2. Είναι προφανής η απόκλιση των στοιχείων του Δήμου! Δεν μπορεί όλα τα μικρο- και μεγαλομάγαζα να είναι μόνον 300.000μ2;

—Με βάση τον πίνακα ξενοδοχείων που παραθέτουμε, προϊόν των δηλωθέντων στοιχείων στις περιβαλ/κές μελέτες που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο και τις μέσες τιμές, η οικονομική υπηρεσία να ελέγξει και να καλέσει τις επιχειρήσεις που αποκλίνουν στα δηλωθέντα τους, να αιτιολογήσουν τις πραγματικές τους επιφάνειες. Όπου υπαρχει αδικαιολόγητη απόκλιση να εφαρμοστεί ο νόμος περί 5-ετους αναδρομικού καταλογισμού προστίμων. Έτσι θα υπάρξει ισονομία και δημοτική ισοπολιτεία που σήμερα λείπει.

Από τα δηλωθέντα στοιχεία των περιβαλλοντικών μελετών, τις αιτήσεις τους και την απάντηση-βεβαίωση ως προς την υδροδότηση τους στοιχειοθετείται το καθήκον να διεκδικήσει η ΔΕΥΑΚ: 1. αποζημιώσεις για καταναλώσεις νερού 0,35μ3/κλίνη, 2. για παραγωγή υγρών λυμάτων 0,30μ3/κλίνη. Όσα ξενοδοχεία δεν έχουν ή έχουν μερική σύνδεση με δίκτυα ΔΕΥΑΚ μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στην δικαιοσύνη από τον Δήμο είναι καθήκον μας για να προστατέψουμε την συνέχεια και την ομαλότητα της ζωής στο νησί μας. Για να μην γίνει με το νερό ότι έγινε με το εθνικό χρέος. Άλλοι το δημιούργησαν και το πληρώνουμε όλοι. Γιατί, όπως πάμε, οι Κώοι δεν θα μπορούν και να το πληρώσουν! Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τεράστια ευθύνη! Να αφήσουμε την δικαιολογία του δεδικασμένου μιας χαμένης οικειοθελώς εκδίκασης και να προσπαθήσουμε. Η σχετικότητα της Δικαιοσύνη είναι ορατή σήμερα.

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

Σημ: τελευταίο κείμενο για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος 5η Ιουνίου 2017.

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Η ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ..ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΆ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ.

  2. Πολύ σωστά το σχόλια σας, οι απορίες σας και οι προτάσεις σας. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας γι’ αυτό και ο Κωακός λαός σας έχει ψηφίσει στην ηγεσία του δήμου της Κω. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το νόημα της ανάρτησης. Αυτά τα λέμε και εμείς χρόνια τώρα και περιμένουμε από εσάς να κάνετε κάτι. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα του εκπροσώπου. Σας ψηφίζουμε με βάση το πρόγραμμά σας για να κάνετε αυτά που λέτε και με τα οποία συμφωνήσαμε. Εσείς τώρα μας λέτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι; Περιμένετε και εσείς όπως και εμείς να τελειώσει το νερό της Κω για να δείτε τι θα κάνετε; Θέλετε κάτι από τον Κωακό λαό και γράψατε αυτό το κείμενο;

  3. εργο μηδενικο.κριμα που σας ψηφισαμε.αποτυχατε σε ολα.

  4. μονο αερολογιες αναλυσεις και κοροιδια σε βαρος των δημοτων .μονο για τα συμφεροντα

    των γερμανων σας νοιαζει.

  5. «Κανένας καλός δε χάνεται», που λέει κι η παροιμία, την οποία επιβεβαιώνει απολύτως η τριτομνημονιακή συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων.Έτσι, βολεύτηκε και η συντρόφισσα Κατριβάνου, πρώην βουλευτής (ή… βουλεύτρια, αν προτιμά…) του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Αθηνών, «αλληλέγγυα» όλων των «μειονοτήτων» («προσφυγάκια», «ευπαθείς», «ομοφυλόφιλοι», κ.τ.λ.) και σφοδρή διώκτρια της Χρυσής Αυγής, ως μέλος της διαβόητης Επιτροπής Δικαιωμάτων του συνονθυλεύματος. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, παρακαλώ, ως «ειδική στην επίλυση συγκρούσεων και στη συμβουλευτική οργανισμών».Να περάσουν τώρα τα υπόλοιπα αδιόριστα συντρόφια – αν έχει μείνει κανείς αδιόριστος!

  6. Μπράβο κ.Μυλωνά,μαζί σας και θα πρέπει να αναφερθείτε και στον φορολογικό έλεγχο,όπου ..

    ..υπάρχουν πολλές φορολογικές παραβάσεις,που κάνουν ελκυστικότερες τις τιμές…το επαναλαμβάνω ξημερώματα 6ης Ιουνίου και απ τις 9 το βράδυ παντού νέκρα,σαν τέλη Οκτωβρίου.Θα σας στείλω φάκελο με διαπιστώσεις από κενά που δεν έχετε υπ όψιν σας και να τα κοινοποιήσετε.Ωραία αυτά που λέτε,αλλά εδώ αυτές οι τεράστιες ποσότητες ποτών και φαγώσιμων μένουν σκοτεινές φορολογικά.Οι αποθήκες γεμίζουν και αδειάζουν εκεί στα έγκατα ανά ώρα.,Μόνο οι τούρτες που γίνονται για τα δωμάτια,ώστε να κάτσουν μέσα….είναι ρεκόρ,αλλά και τις ‘μετακυλίσεις’ του ΦΠΑ, ΑΝΑΡΤΉΣΕΙΣ συμβολαίων,ώστε να μάθουμε ποσοστά συμβαλλομένων μερών,και κλίμακα δήλωσης στο ΦΠΑ,να έρθει Οικονομική Αστυνομία όπως με τα Ναρκωτικά Εισαγγελέας…ΘΑ ΔΕΊΤΕ….Είναι αμαρτία να πεθάνει ο Κώος Εμποράκος και άσε αυτούς που λένε ότι δεν βγαίνουν έξω επειδή όλα είναι χάλια,δρόμοι,κλπ,η Κως είναι ήταν και θα είναι απ τα ομορφότερα νησιά.Ας πάνε οι σχολιαστές και αλλού να συγκρίνουν!!!!

  7. αερολογε ολα τα inclusive ξενοδοχεια εχουν γεωτρησεις και αδειαζουν τον υδροφορο οριζοντα.τι εισπρατει

    η δευακ ?

  8. αερολογε σε ολα τα inclusive ξενοδοχεια που εχουν γεωτρησεις και αδειαζουν τον υδροφορο οριζοντα η δευακ

    να τοποθτησει ρολογια για την καταναλωση νερου.ευκολο αλλα εσεις μονο το μελι.

  9. Οί όποιες λύσεις έπρεπε να δωθούν χθες. Τί είναι αυτο το κύκνειο άσμα; κινείστε διαδικασίες προς τη σωστή κατεύθυνση. Κοιτάξτε 50 χρόνια μπροστά. Τι στο καλό … πολλή σκεψη θέλει;

  10. Μία απ τις περιπτώσεις που πρέπει να εξετασθούν και προς τα μέρη μας...ΟΙ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΉΣΕΙΣ

    »Το κουβάρι ξεκίνησε και μοιάζει πολύ με αυτό τον υπό έλεγχο γιατρών στην Πάτρα, όταν μετά από καταγγελίες και έρευνες που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα σε κοσμικό νησί του Ιονίου, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων χρησιμοποίησε τη δοκιμασμένη- και όπως αποδεικνύεται λίαν αποτελεσματική- μέθοδο των υπερτιμολογήσεων, προκειμένου να αντλήσει κονδύλια από τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, στο πλαίσιο επισκευών και συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στις μονάδες. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι είτε οι εν λόγω επισκευές δεν έγιναν ποτέ είτε τα σχετικά τιμολόγια ήταν “παραφουσκωμένα”, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να κάνουν “φτερά” από τα δημόσια ταμεία τη περίοδο 2005- 2006.»

  11. να επεκταθούν και σε ανάλογες περιπτώσεις επιδοτήσεων στην Πάτρα και την Αχαΐα, αφού υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το “κόλπο” των υπερτιμολογήσεων δεν ήταν πατέντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά μάλλον ευρέως διαδεδομένη μέθοδος σε ολόκληρη την περιοχή μας.

    Η υπόθεση πάντως έγινε γνωστή, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών, να έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους αναζητώντας άμυνες, στην…επίθεση που αναμένεται να δεχθούν από τις ελεγκτικές αρχές.

  12. Θα ήθελα να σας θυμίσω την δεκαετία του ’70 στην Κω,όπου υπήρχαν 5ρ Κινηματογράφοι,κάθε Σάββατο που κατέβαιναν τα χωριά και έπαιζε κάποια μεγάλη Εμπορική Επιτυχία,αλλά και 2 έργα μερικές φορές,πηγαίνοντας με τον Πατέρα μου συνοδεία,δίπλα στον ταμία υπήρχε ένας του Υπουργείου που έλεγχε την είσοδο και μετρούσε τα εισιτήρια,πιστεύω να το Θυμάστε,μπορεί να λένε τα χειρότερα για τη Χούντα,όμως δεν υπήρχαν οι ανθρωποθυσίες που σημάδεψαν το 2000 και μετά….Υπήρχε κάποιος έλεγχος ακόμα και την εποχή του Σημίτη..Σήμερα κανείw από εμάς δεν ξέρουμε πόσα πληρώνει ένας πελάτης σε All Inclussive,έτσι μόνο αυτήν την πληροφορία και δεν πρόκειται να μάθουμε με ακρίβεια,αυτά σε μία ευνομούμενη Κοινωνία,όπου η π.χ. πιτσαρία πρέπει να έχει καταλόγους με ευανάγνωστες τιμές των προϊόντων ,αλλιώς τρώει πρόστιμο.

  13. Και όμως κ.Μυλωνά η εύκολη λύση των φραπεδοαριστερών επαναστατών είναι ο εκδιωγμός των Ομπρελάδων

    Τα στοιχεία ξενοδοχείων 4* και 5* μας δίνουν επιφάνειες 27.991Χ35=980.000μ2. Είναι προφανής η απόκλιση των στοιχείων του Δήμου! Δεν μπορεί όλα τα μικρο- και μεγαλομάγαζα να είναι μόνον 300.000μ2;

  14. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 θέσπισε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ,που εμπεριέχει ευαισθησίες σχετικά με Κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες,όπως τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα,η μείωση ενέργειας.Εδώ πέρα με την αμέριστη συμπαράσταση των Τοπικών Αρχών,έχουν γκρεμιστεί όλα αν και θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη..απ όλες αυτές τις ‘ευαισθησίες΄το μόνο που είδαμε είναι η εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού κάποιων All Inclussives.Δηλαδή όπως λέγαμε στην Αντιμάχεια ‘Φτύσε με Γιάννη και λειψέ με μύξες’….!!!!!

  15. O Μασκαράς Έλληνας διαπλεκόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας και οι ντόπιοι... σκυλόψαροι!!!!

    Εγω ? – Αγαπαω τον Αλεξη, απο τοτε κατεβαιναμε στις πορειες !
    Εγω ? – Αγαπαω τον Κουλη, απο τοτε που τον γεννησε η Μαρικα !
    Εγω ? – Αγαπαω τον Koυτσουμπα, απο τοτε που εχασα τον παππου μου στην Πινδο !
    Εγω ? – Αγαπαω τον Μιχαλολιακο, απο τοτε που διαβασα το Mein Kampf !

  16. Θα μπορέσει η Δημοτική υπηρεσία αυτή να μου δείξει τις τελευταίες καταγραφές των υδρομετρητών των μεγαλο-Ξενοδοχείων?Κατ αρχήν υπάρχουν σε όλα τα All Inclussives υδρομετρητές?Μπορώ να έχω τις καταγραφές των τελευταίων 5 ετών?Να τις δημοσιοποιήσουμε στο Aegeanews,να μάθουν και ταλαίπωροι συμπολίτες αν πληρώνουν,αν χρωστούν,αν διαφεύγουν?

  17. κ.Μυλωνά αν πάμε μαζί αύριο στον ΟΑΕΔ και ζητήσουμε τις λίστες προσλήψεων των ..

    τελευταίων 5 ετών,θα δημοσιοποιήσετε πόσοι τοις εκατό υπάλληλοι από Αλβανία εργάζονται και πόσοι τοις εκατό Έλληνες???Για να χαρούμε παρέα το Θαύμα ανάπτυξης,ξέρετε αυτό το μοντέλο που σύμφωνα με τον κ.Καζάκο του ΚΚΕ,σημαίνει προδοσία,η μετανάστευση μισού εκατομμυρίου Ελλήνων ,που ήταν άνεργοι….και που αντί να στηρίξουμε τους υπόλοιπους δύο εκατομμύρια Έλληνες,προσλαμβάνουμε Αλβανούς αλλά και Πακιστανούς τελευταία…Σας εμπιστεύομαι ,δεν ειρωνεύομαι,και ελπίζω να βγείτε και να γράψετε και γι αυτά!!!

  18. Θα ήθελα να σας ενημερώσω,αν δεν το ξέρετε ,που το ξέρετε ήδη,ότι τα Συγκεκριμένα All Incluss Ξενοδοχεία,λειτουργούν ,αναγκάζοντας υπαλλήλους να υπογράφουν μαζικά ότι παίρνουν κάθε Κυριακή Ρεπό,ότι παίρνουν παραπάνω λεφτά,υπάρχει σοβαρή παραβίαση Εργατικών δικαιωμάτων μιας και όλοι πρέπει να είναι όρθιοι επί 8ωρο.Επίσης υπάρχουν Γραφεία Ενοικιάσεως ΝΑΙ καλά ακούσατε εργαζομένων δήθεν μαθητευομένων από Ανατολικές χώρες που μένουν κάτω στα στεγανά της γαλέρας και μερικές εκδίδονται στους πελάτες.Τα ξέρετε και να τα φωνάξετε,γιατί είστε ο Μόνος.Εγώ δεν βλέπω καμιά Ρούφα να παίρνει θέση για το πρώτο σε σημαντικότητα θέμα του Νησιού.ΠΓ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ