Ηλίας Καματερός: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να παραμείνουν – Μέτωπο για All Inclusive

15
796

Και να επανέλθουν στα νησιά που έχουν καταργηθεί…

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε αρκετά νησιά θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, όπως και να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα εκείνοι που έχουν καταργηθεί, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Καματερός εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το πώς η Πολιτεία διαχειρίζεται τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το σεισμό που έπληξε το νησί της Κω και παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του all inclusive στον τουρισμό που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Δωδεκανήσου, του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού στον Λουκά Μαστή για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος για το πως η Πολιτεία διαχειρίζεται την επόμενη μέρα, μετά τον σεισμό της Κω;
Απ.: Η όλη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού  ήταν υποδειγματική. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες (Λιμεναρχείο, Αστυνομία κ.ά.). Σε χρόνο ρεκόρ επισκευάστηκε τμήμα του λιμανιού και το νησί δεν αποκόπηκε από τον υπόλοιπο κόσμο. Λειτούργησαν αμέσως και το αεροδρόμιο και εναλλακτικό λιμάνι (Κέφαλος), οι αρχαιολογικοί χώροι καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες. Αποφασίστηκαν από τα αρμόδια Υπουργεία μέτρα, όπως απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτισμάτων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, εξάμηνη, αρχικά, παράταση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οικονομική ενίσχυση για την άμεση επισκευή των σχολικών κτιρίων, ενώ αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η έκδοση ΚΥΑ για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε πληγέντες από τον σεισμό.

Ερ.: Υλοποιούνται τα σχέδια για τις νησιωτικές πολιτικές;
Απ.: Το 2016 μετά από προεργασία ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο εξήγγειλε μέτρα και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νησιωτική πολιτική. Είναι κάποια άμεσα που ήδη υλοποιούνται (όπως ενίσχυση της υγείας με κίνητρα), βελτίωση του ακτοπλοϊκού, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και κίνητρα για τα νησιά (αγρότες, νεοφυείς επιχειρήσεις), κίνητρα για υπαλλήλους κ.ά. Είναι όμως και οι τομές που χρειάζονται, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, το ακτοπλοϊκό κ.ά. που χρειάζονται χρόνο και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού.

Ερ.: Απαιτείται παρέμβαση για την αντιμετώπιση του all inclusive στις τουριστικές περιοχές;
Απ.: Για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας που στηρίχτηκε αποκλειστικά στον μαζικό τουρισμό υπάρχουν ευθύνες. Έτσι υφιστάμεθα τώρα τις επιπτώσεις της εξάρτησης από τους tour operators. Το all inclusive σαν μορφή τουρισμού αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και βελτίωση των υπηρεσιών έξω από τα ξενοδοχεία. Αυτά όμως χρειάζονται χρόνο και σχέδια.
Άμεσα, μόνο σε συμφωνία των ξενοδοχείων με τους πράκτορες και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να επιτευχθεί η καθιέρωση ελεύθερης ημέρας της εβδομάδας (διαφορετική για ομάδες ξενοδοχείων ανά περιοχή). Αυτό απαιτεί καταρχήν τη δημιουργία μετώπου από τους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερ.: Θα πρέπει να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Απ.: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  είναι το μόνο μέτρο νησιωτικότητας που είχε εφαρμοστεί μέχρι πρόσφατα. Και γνωρίζουμε ότι δεν αρκούσε για να καλύψει την απομόνωση και τα προβλήματα των νησιών. Χρειάζεται επομένως ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική. Ωστόσο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ή όπως υπήρχαν ή εξορθολογισμένοι (ας μην ξεχνάμε ότι δεν ισχύουν στις μεταφορές) πρέπει να παραμείνουν. Για αυτό έχει εργαστεί ομάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και είμαστε στη φάση διεκδίκησης όχι μόνο να αναβληθεί η κατάργησή του στα υπόλοιπα νησιά όπου ισχύει ακόμη, αλλά να επανέλθει σε όλα τα νησιά, μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά.

Πηγή : rodiaki.gr/

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποιος θα πιστέψει έναν ΨΕΥΤΗ ΛΑΪΚΙΣΤΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ που θα έριχνε την κυβέρνηση εάν έφερνε ΦΠΑ 24 %;

    Πόσα ψέματα θα ξεφουρνίσει ακόμα στους αγανακτισμένους που τους σαν ζώα τους έκαναν κυβέρνηση;

  2. Με 300 χιλιάρικα οι φασιστοαριστεροί καθάρισαν, δεν θα δούμε τίποτα άλλο για της ανάγκες της Κω.

    Πρώτα πρέπει να περισέψουν φράγκα για τους ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ του δημοσίου και μετά βλέπουμε… Τα ίδια και στην Λέσβο, έταξαν, έταξαν αλλά ακόμα δεν είδαν φράγκο. Και η Περιφέρεια του Ροδίτη στο ίδιο μοτίβο.

  3. Αποθεματικά ενός δισ. ευρώ εχει καθε χρονο ο κρατικος προυπολογισμος για εκτακτες αναγκες!!!!!!ΟΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ

    Εδώ και χρόνια η Τρόικα έχει απαιτήσει να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (σεισμοί, πλημμύρες κλπ) που ευτυχώς δεν ανέκυψαν το 2016 και έτσι το 1 δισ. παρέμεινε άθικτο. Στο τέλος της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει τις αδιάθετες πιστώσεις σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής της.Κατά κύριο λόγο, οι πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα μοιραστούν σε: καθυστερούμενες πληρωμές του δημοσίου
    – αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
    – ελλειμματικές ΔΕΚΟ για να μπορέσουν να πληρώσουν χρέη τους
    – χρέη του Μεγάρου Μουσικής και άλλων πολιτιστικών φορέων
    – πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές
    – επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων για ανεκτέλεστα έργα
    – εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων
    – χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
    – «έξτρα» μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και της ΕΥΠ
    – στρατιωτικές δαπάνες

  4. Για το ΦΠΑ 24 % και για το ΤΈΛΟΣ ΔΙΑΝΥΧΤΕΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ 01/01/18 ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ Η ΓΛΑΣΤΡΑ των ΜΜΕ;;; ΨΕΥΤΕΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΙ.

    Μετά το προσφυγικό με τα χιλιάδες τσαντίρια στις παραλίες και τα πάρκα της πόλης αποτέλεσμα της πρόσκλησης σε ΛΑΘΡΟ από την κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την βλακώδη απόφαση του ΚΥΡΙΤΣΗ το 2015 για σκληρή αντίσταση… που την πληρώσαμε και το 2016, το σεισμό εφέτος ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΝΥΧΤΕΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΜΕΙ… ΣΕ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΤΙ;;;

  5. Ο Κάπτεν Ηλία ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρο θριαμβολογεί για την αναστολή για 1 χρόνο του ΦΠΑ, θα ψηφίσει τον Οκτώβρη ΠΕΡΙΚΟΠΉ ΕΠΙΔΟΜΆΤΩΝ ΠΡΌΝΟΙΑΣ.

    Θα ψηφίσει στα ΤΕΣΣΕΡΑ από τον Οκτώβρη την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ…, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ, επίδομα ΕΝΟΙΚΙΟΥ, την επιδότηση στις μεταφορές για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ, 50% κόψιμο στο επίδομα ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ και ΌΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΥΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ… Τι άλλο θα δούμε από την φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίζει ότι ποιο δεξιό και αντιλαϊκό μέτρο της προτείνει η τρόικα του Χίλτον και πως θα τα ψηφίσει ο παλικαράς «γιαλατζί αριστερός Ηλίας με τις φαρδιές ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ;;;»…

  6. Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα."Θεός κολάζει τους βλάκας… ανέφερε ο Ξενοφών πριν από πολύ καιρό σε αυτό τον τόπο..»

    Μη αποκρίνου εις τον άφρονα κατά την αφροσύνην αυτού διά να μη γείνης και συ όμοιος αυτού.» Όλα τα τάζει με ευκολία, όλα στο θα, θα, θα και για το All Inclusive ρίχνει το μπαλάκι στους ξενοδόχους… «Το all inclusive σαν μορφή τουρισμού αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και βελτίωση των υπηρεσιών έξω από τα ξενοδοχεία. Αυτά όμως χρειάζονται χρόνο και σχέδια.» Κατάλαβε το Ηλιάκη ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ Μ@Λ@ΚΙΕΣ….

  7. ΝΕΑ 113 ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ θα τα ψηφίσει στα τέσσερα τον Σεπτέμβρη ο Κάπτεν Ηλίας ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος…

    Η δέσμευση που έχει αναλάβει η φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για περιορισμό ή και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ… Η υπουργός Θ. Φωτίου μετά τα γεμιστά θα μας σερβίρει τις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στις εκπτώσεις και απαλλαγές που ισχύουν στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, στο ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, στο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, ενώ η επόμενη σεζόν θα έχει “πετσοκομμένο” κατά 50% και το ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ…..

  8. Μην σταματάς λίακο μου!Τα φασισταριά και τα απομεινάρια νδ-πασοκ έχουν λαλήσει με τόσα εγκεφαλικά ,όλο αρλούμπες γράφουνε!Συνέχισε έτσι και σύντομα τους βλέπω στο μελιγαλά για διακοπές.

  9. μπορεις και με την συμφωνη γνωμη του δημαρχου να ζητας απο την κεντρικη κυβερνηση χωρις εσυ να κανεις υποχωρησεις και εξηγουμαι. Αυτη η τοπικη αρχη δεν ηταν 2 χρονια πριν που 3πλασιασε τα δημοτικα τελη για κοινοχρηστους χωρους και παραλιες. Αυτη δεν ηταν που μοιραζε τα προστιμα δεξια κ αριστερα. Για να ζητας μειωση κατι πρεπει πρωτα να δινεις το παραδειγμα και να κανεις εσυ μειωση… Αλλα ξεχασα, το φπα παει στην κεντρικη κυβερνηση, αλλα τα τελη πανε στα ταμεια του δημου και σπανε σε συγγενεις και φιλους…

  10. ΚΩΣ
    Κοντε άρχισες να μπεις και τα έκανες ολλα θα θα θα και νοσοκομείο , μπράβο μπράβο Ηλία ,,, άμα ξανα βγείτε γραψεμου .Πος ξεγελάστηκε ο κόσμος άπορο .Ηθαλασσα δεν έχει σύνορα έτσι λέγατε .και ητουρκι μέσα έξω μέσα έξω άγιο είχαμε από εσάς άχρηστη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ