Κατερίνα Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β’ Αθηνών στην… αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ο Μητσοτάκης διέγραψε την Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ

7
723

Το παρασκήνιο της διαγραφής

Κατερίνα Παπακώστα: Από το «ναρκοπέδιο» της Β' Αθηνών στην... αγκαλιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Γιατί οδήγησε την κατάσταση στα άκρα παρά την πρώτη «κίτρινη κάρτα» στη διένεξή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη; – Μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει το «φλερτ» με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο;

Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έπειτα από το τρίτο «ολίσθημα» της βουλευτή της Β’ Αθηνών.

Το «διαζύγιο» των δύο πλευρών έμοιαζε με προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, καθώς η χθεσινή στήριξη που παρείχε η βουλευτής στον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στη διένεξή του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο «επεισόδια», τα οποία αξίζει, ίσως να θυμηθούμε:

– Τον περασμένο Μάρτιο, η Κατερίνα Παπακώστα είχε αναγκαστεί να ανασκευάσει δηλώσεις που φερόταν να είχε κάνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις», καθώς εμφανιζόταν να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, η οποία είχε στον «πυρήνα» της το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυρία Παπακώστα, μάλιστα, προχωρώντας τότε ένα βήμα παραπέρα, είχε υποστηρίξει ότι η ΝΔ κινδύνευε να γίνει «γραφική», εφόσον επέμενε στο αίτημά της για εκλογές, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

– Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον περασμένο Απρίλιο, η κυρία Παπακώστα καθαιρέθηκε από αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και τη θέση της πήρε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας. Ο λόγος της καθαίρεσης της κυρίας Παπακώστα ήταν η δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ζητούσε ουσιαστικά την παραίτησή του από την αντιπροεδρία της «γαλάζιας» παράταξης, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ρόλο του ως πρώην υπουργού Υγείας στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», που βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» της Εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

Το μήνυμα, στην ουσία, είχε από τότε σταλεί στην κυρία Παπακώστα. Εάν επέμενε να διαφοροποιείται από βασικές πολιτικές επιλογές της παράταξής της και να εστιάζει την κριτική της σε πρόσωπα εντός της ΝΔ -και δη, στον Άδωνι Γεωργιάδη- τότε θα έπρεπε να περιμένει και μια ανάλογη αντίδραση από την ηγεσία του κόμματος.

Πράγματι, αυτή δεν άργησε να έρθει. Με τη χθεσινή της παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Παπακώστα έδειξε ουσιαστικά να αποδέχεται ότι πλέον ήταν… ξένο σώμα στη ΝΔ. «Φλερτάροντας» ανοιχτά με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έσπευσε, σήμερα, μέσω Twitter, να της παράσχει αμέριστη στήριξη (σ.σ. «ο Μητσοτάκης διέγραψε μια μητέρα ΑΜΕΑ […] υποτασσόμενος στα συμφέροντα»), η -τέως, πλέον- βουλευτής της ΝΔ έδειξε να χαράσσει πλέον μία νέα, προσωπική στρατηγική, η οποία ενδέχεται σύντομα να την φέρει στην «αγκαλιά» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ενδεχομένως και σε έναν υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, ενδέχεται να ήταν και το στοιχείο που «ζύγισε» και μέτρησε περισσότερο στην απόφασή της η κυρία Παπακώστα, καθώς η επιχειρούμενη ανανέωση της ΝΔ με «φρέσκα» πρόσωπα και πολλές γυναίκες στη Β’ Αθηνών, θα καθιστούσε προφανώς επισφαλή την προσπάθεια επανεκλογής της στη Βουλή. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στην ίδια εκλογική περιφέρεια «κατεβαίνει» και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν, και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κυρία Παπακώστα προκάλεσε «δυσφορία» στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός παρονομαστής.

Προξενεί, ωστόσο, ερωτήματα η χρονική συγκυρία του «φλερτ» της κυρίας Παπακώστα με τους ΑΝΕΛ. Και αυτό, καθώς ο σύζυγός της, Θεόδωρος Σιδηρόπουλος (στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, διευθυντής Προγραμματισμού και Υποστήριξης στο Επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2004 έως το 2007 και διευθυντής Οικονομικού στην ΑΣΔΥΣ και στο ΓΕΕΘΑ) βρίσκεται στη λίστα με τα 35 πρόσωπα που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, έχοντας σημαντικές πιθανότητες να βρεθεί και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Η Κατερίνα Παπακώστα με τον σύζυγό της, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο

Η περίπτωση της κυρίας Παπακώστα καταδεικνύει, επίσης, ότι μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι βρίσκεται σε αποδρομή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, ωστόσο διατηρεί ακόμη ερείσματα, που της επιτρέπουν να επιτυγχάνει ρωγμές στους αντιπάλους της -και αυτό, καθώς προσφέρει το «δέλεαρ» ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου, για εκείνους τους πολιτικούς που θεωρούν εαυτόν ικανό να το κρατήσει.

Αυτό που μένει, πλέον, είναι να φανεί πώς θα κινηθεί η κυρία Παπακώστα μετά τη διαγραφή της. Θα υπάρξει άμεση προσέγγιση από τους ΑΝΕΛ ή το «φλερτ» των δύο πλευρών θα πρέπει να… ωριμάσει, προτού ευοδωθεί;

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βουλευτή της Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα.

Με επιστολή, που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης (26/10/2017) προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει ότι η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Αφορμή στάθηκε η χθεσινή διαφοροποίηση της κ. Παπακώστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων», όπου ανέφερε πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο», συμπληρώνοντας πως ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που καταψηφίζει η ΝΔ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τη βουλευτή της ΝΔ να συμμετάσχει σε άτυπη επιτροπή του υπουργείου για τις συντάξεις χηρείας συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλώντας την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υπογράμμισε πως «κανείς βουλευτής και καμία βουλευτίνα της ΝΔ δεν θα μετέχει σε δική σας επιτροπή».

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ! ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑCIA ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΓΑΤΙΣΟΥΝ ΟΙ 153 ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ!

    Περίεργα πράγματα συνέβησαν εχθές στη βουλή. Έτσι, λίγη ώρα μετά την κοκορομαχία Μπουμπούκου-Καμμένου στην Ολομέλεια, ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία πήρε το μέρος του Καμμένου, λέγοντας πως «έγιναν προσωπικές αναφορές στον κύριο υπουργό που είναι άσχετες με το νομοσχέδιο». Μάλιστα προχωρώντας ακόμα παραπέρα, είπε ότι ορισμένες εκ των διατάξεων που η νουδούλα καταψηφίζει, κινούνται προς την… σωστή κατεύθυνση.Σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», η κίνηση αυτή της Παπακώστα δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς ήθελε να προκαλέσει την διαγραφή της από την νουδούλα για να προσχωρήσει στο κόμμα Καμμένου – με αντάλλαγμα υπουργείο στον επόμενο ανασχηματισμό.Τελικά, η διαγραφή της ήρθε σήμερα το πρωί, οπότε ο δρόμος είναι ανοιχτός – και… τα σκυλιά δεμένα.Ωστόσο, οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι η Παπακώστα είναι μόνο η αρχή, κι ότι θα ακολουθήσουν στημένες διαφοροποιήσεις κι άλλων βουλευτών της νουδούλας που θεωρούνται «τελειωμένοι» και εν συνεχεία προσχώρησή τους στο κόμμα Καμμένου, για να αυγατίσει η κυβερνητική πλειοψηφία!

  2. Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ! ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΣΤΑCIA ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΓΑΤΙΣΟΥΝ ΟΙ 153 ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ!

    Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» μιλάνε για σχέδιο της CIA, προς ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκειμένου να βγάλει άνετα την τετραετία για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών τοκογλύφων, η οποία συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στην Αμέρικα. Ο καιρός θα δείξει…
    (ΥΓ) 1: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι; Ήδη κυκλοφορούν στην πιάτσα τα πρώτα ονόματα…
    (ΥΓ) 2: Καημένε Κούλη, τι σου ‘μελλε να πάθεις! Να είσαι τόσο πειθήνιος στις εντολές των παγκόσμιων αφεντικών κι όχι μόνο να μη σε κάνουν πρωθυπουργό, αλλά να σου διαλύουν και το κόμμα!

  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ?ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ ΠΕΙΤΕ ΑΛΕΥΡΙ Η ..ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΣ ΓΥΡΕΥΕΙ 19 ΜΟΝΑΔΕΣ Κ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ..ΛΙΑ

  4. ΤΟ 46-49 ΣΦΑΖΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΤΟ 81 ΚΛΕΒΑΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ

  5. ΠΟΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΖΑΤΕ Κ ΤΗ ΛΕΓΑΤΕ ΤΣΟΚΑΡΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΝΔ?ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ Η ΝΔ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΕΣΑΣ ΒΛΗΜΑΤΑ Ε ΒΛΗΜΑΤΑ Θ ΑΚΟΥΤΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΘΑ ΛΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΒΡΑΚΑΚΙ ΣΑΣ Ο ΛΑΟΑ ΘΑ ΣΑΣ ΛΙΝΤΣΑΡΕΙ Κ ΣΑΣ Κ ΤΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ ΣΑΣ ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ Κ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΚΩΛΟΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥΤΑΝΙΤΣΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ