Ν. Σαντορινιός: Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών

0
236

Ν. Σαντορινιός: «Το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ λύνει σημαντικά θέματα που επηρέαζαν τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών»

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (09/11/17) με θέμα τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε αναφορικά με τα άρθρα που επιλύουν, όπως είπε, χρόνια προβλήματα των νησιών.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο, γιατί ρυθμίζει εκκρεμότητες που δυσκόλευαν το έργο του ΥΝΑΝΠ, ενώ παράλληλα φέρνει τομές, με δημοκρατικό και αξιοκρατικό τρόπο, που αφορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που λύνουν σημαντικά θέματα των νησιών. Ο κ. Σαντορινιός, χαρακτήρισε ανάσα την πρόταση για τη νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες για χρόνια ήταν παράνομες και δεν είχε προβλεφθεί, μέχρι τώρα, καμία δυνατότητα βελτίωσής τους με γνώμονα το συμφέρον των ντόπιων. Με το παρόν νομοσχέδιο, εξήγησε, λύνεται με έναν πολύ δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο το καθεστώς ομηρίας που βίωναν οι νησιωτικοί Δήμοι και οι οργανισμοί διαχείρισης λιμένων, αλλά πολύ περισσότερο οι νησιώτες που έβλεπαν τους τόπους τους να μειονεκτούν στις ευκαιρίες ανάπτυξης.

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός στάθηκε στο άρθρο εκείνο που τακτοποιεί τις «περίφημες» πέργκολες, ένα πρόβλημα που βάζει φρένο στην επιχειρηματικότητα και επηρεάζει την τουριστική κίνηση, όπως είπε. Η ρύθμιση αυτή για την Κάλυμνο, την Κεφαλονιά, την Χάλκη αλλά και το Λουτράκι, παραδείγματος χάρη, λύνει χρονίζοντα προβλήματα και δίνει την δυνατότητα για αναπτυξιακές προοπτικές.

Ακόμη, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Σαντορινιό στη δυνατότητα που πλέον δίνεται στους Δήμους, να εμπλακούν οι ίδιοι στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τους, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που μπορούν να συνάψουν απευθείας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μόνο εφόσον έχουν αποβεί άκαρπα και τα τρία στάδια του, υπό εφαρμογή, δρομολογιακού νόμου. Συγκεκριμένα για το παρόν άρθρο, ο Υφυπουργός απάντησε επικριτικά στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός του είναι να κρατικοποιηθεί η ακτοπλοΐα. «Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει με τις συνδέσεις των νησιών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με το ότι τόσα χρόνια δεν διαχειριστήκατε το κεφάλαιο των άγονων γραμμών υπέρ των νησιωτών και ο σχεδιασμός σας ήταν αναποτελεσματικός».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε την ένδεια των λεγομένων των εκπροσώπων της ΝΔ, σε σχέση με την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού. «Καταθέτουμε την έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, όπου δείχνει ότι στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι παραλίες της Αττικής έχουν καθαριστεί. Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε την επόμενη φορά που θα κατηγορήσετε τις προσπάθειες του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο για πρώτη φορά λειτούργησε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ΟΤΑ. Σας ενοχλεί προφανώς ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και με επιτυχία. Ακόμη και στο ζήτημα της ναυαγιαίρεσης, βάζουμε τα θεμέλια. Ανελκύεται το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ» και θα ανελκυστούν και άλλα. Απαντήστε μας, κάποια στιγμή, εσείς πόσες περιβαλλοντικές βόμβες, που κείτονται στο βυθό του Πειραιά ή και αλλού, βγάλατε;».

Ν. Σαντορινιός: «Είναι άστοχο να θεωρούν κάποιοι τη διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού ενός ιστορικού χώρου, όπως είναι η Κεντροαριστερά, ως ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα (13/11/17) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα με αφορμή τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. (http://youtu.be/KbdCF-R2Hq8)

Για την ανάδειξη αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

«Αν κατάλαβα καλά για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν χθες. Δεν αποφάσιζε ο κόσμος αν θέλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ή όχι. Είναι άστοχο να θεωρούν κάποιοι τη διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού ενός ιστορικού χώρου, όπως είναι η Κεντροαριστερά, ως ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι γεγονός ότι 210.000 άνθρωποι περίπου, πήγαν να ψηφίσουν, όταν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ μαζί, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, πήραν 563.000 ψήφους. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν πως, παρόλο που η συμμετοχή ήταν πάνω από τα αναμενόμενα, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης των εκλογών, όταν την εντάξουμε σε ένα πραγματικό πλαίσιο, παράγεται άλλο πολιτικό αποτέλεσμα».

«Θεωρώ ότι έλαβε χώρα μια δημοκρατική διαδικασία και τη χαιρετίζουμε όλοι μας. Προσωπικά, όμως θεωρώ παράδοξο το γεγονός ότι, χωρίς να έχει διαμορφωθεί ένα κόμμα με αξίες, προχώρησαν πρώτα σε εκλογή αρχηγού και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα διαμορφωθούν και τα νέα χαρακτηριστικά του χώρου. Αυτό δεν μπορώ να κατανοήσω σύμφωνα με την πολιτική κουλτούρα που έχω και βασίζεται στις αντίστοιχες διαδικασίες των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αναφορικά, δε, με το ερώτημα αν με το φορέα που θα δημιουργηθεί εμείς θα ανοίξουμε διάλογο, απαντώ ότι ο χώρος τον οποίο πρεσβεύω μπορεί να συζητήσει με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Προϋπόθεση για την έκταση και το σκοπό της συζήτησης αυτού του «νέου» είναι να γνωρίζουμε εξ αρχής το τι ακριβώς πρεσβεύει. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, αναμένουμε και από αυτό το νέο φορέα να ξεκαθαρίσει τα χαρακτηριστικά του».

Για τη Διακρατική Συμφωνία με την Σαουδική Αραβία

«Πρόκειται για μια Διακρατική Συμφωνία η οποία έχει ψηφιστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αφορά στην πώληση πολεμικού υλικού. Έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το Υπουργείο Αμύνης».

«Θεωρώ ότι όλα έγιναν απολύτως διαφανώς και οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι ξεκάθαρες και επαρκείς. Δεν καταλαβαίνω τι υπονοείται στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ».

«Νομίζω ότι κανείς δεν έχει πρόβλημα να έρθει το θέμα στη Βουλή. Εμείς δεν φοβόμαστε το Κοινοβούλιο και το έχουμε αποδείξει. Φοβάμαι όμως ότι και πάλι θα αποβεί σε επικοινωνιακή ήττα της Ν.Δ».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ