Δ. Κρεμαστινός: Ο νέος φορέας πρέπει να είναι των σκεπτόμενων πολιτών, όχι των «οπλαρχηγών»

0
230

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου συζήτησε στο Κανάλι της Βουλής, στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη για το κοινωνικό μέρισμα, το δρόμο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, το νέο προοδευτικό φορέα μετά τις εκλογές αρχηγού του, τις ευθύνες για την καταστροφή στη Μάνδρα και την ειδική πρότασή του μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σύμη.

Κ.Κ: Ακούσαμε χθες όλες τις τοποθετήσεις των αρχηγών για το κοινωνικό μέρισμα, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε επισταμένα για τα έκτακτα μέτρα που έχουν παρθεί για τη Δυτική Αττική με τον τραγικό απολογισμό σήμερα των 21 νεκρών και χαρακτήρισε το κοινωνικό μέρισμα ως μια πράξη δικαιοσύνης. Θα ήθελα να σχολιάσετε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός αλλά και γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά σύσσωμα ψήφισαν υπέρ αυτού του κοινωνικού μερίσματος.

Δ.Κ.: Είναι, καταρχήν, λογικό γιατί όταν υπάρχει αυτή η οικονομική κρίση με τόσους οικονομικά αδύναμους αλλά και φτωχούς ανθρώπους δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι να ανακουφίσει αυτόν τον κόσμο άρα η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να πει «όχι». Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα με την «ελεημοσύνη στην πολιτική», ας το πούμε έτσι. Δηλαδή, να δώσουμε κάτι στον ανήμπορο, στον αδύναμο για να περάσει τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί. Και για να διορθωθεί αυτό το λάθος πρέπει η οικονομία να πάρει μπροστά, να υπάρξουν επενδύσεις, να φορολογούνται αυτοί οι οποίοι διαφεύγουν από τη φορολογία. Έτσι οι πολίτες θα έχουν όχι επιδόματα αλλά κανονικές συντάξεις, κανονικούς μισθούς. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η προοπτική που πρέπει να αναπτύξει η Κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση.

Κ.Κ.: Επειδή λέτε για επενδύσεις, η εικόνα της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα με τις φονικές καταιγίδες και την κακοκαιρία που ξεκινάει, νομίζω ότι δεν είναι πάρα πολύ καλή για τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Πιστεύετε ότι είναι το περιβάλλον τέτοιο; Οδεύουμε προς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, μετα το ’18 η χώρα θα βγει από την επιτροπεία σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η προοπτική για τις επιχειρήσεις και για την ανάπτυξη που λέτε;

Δ.Κ.: Πρέπει κάποιος να τους δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει προοπτική. Για παράδειγμα, όλοι λένε για «επενδύσεις». Αλλά επενδύσεις με τόσο υψηλή φορολογία καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να γίνουν. Αλλά για να ρίξει κανείς τη φορολογία, πρέπει να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή να εφαρμόσουμε το αμερικανικό σύστημα για τους φοροφυγάδες που είναι σκληρό, για να μπορούμε να έχουμε επενδύσεις και να κάνουμε αναδιανομή του εισοδήματος το οποίο θα έρθει από τις επενδύσεις. Αυτό που λένε ότι «πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα» είναι πραγματικότητα. Δεν μπορείς να έχεις και φοροδιαφυγή και υψηλή φορολογία και παράλληλα να ψάχνεις για επενδυτές. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Κ.Κ.: Άρα, από αυτά που μας λέτε,  το φορολογικό μοντέλο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να είναι διαφορετικό για να προσελκύσει επενδύσεις.

Δ.Κ.: Πρέπει το φορολογικό σύστημα να είναι καθαρό και τίμιο, να πληρώνουν  δηλαδή οι έχοντες και κατέχοντες και να βρει τρόπο η Κυβέρνηση να εφαρμόσει το αμερικανικό σύστημα και από την άλλη πλευρά να πέσει κάθετα η φορολογία. Για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν γίνεται να συνυπάρχουν φοροδιαφυγή και υγιής οικονομία.

Κ.Κ.: Έχουμε τα φαινόμενα το τελευταίο διάστημα των συλλογικοτήτων και του Ρουβίκωνα, που εισέρχονται σε χώρους δημόσιους, όπως την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Καμμένος ανέλαβε την ευθύνη για την είσοδο μελών του Ρουβίκωνα στην είσοδο του Υπουργείου, όμως θέλω να σχολιάσετε αυτά τα φαινόμενα, κύριε Κρεμαστινέ.

Δ.Κ.: Τα φαινόμενα διαμαρτυρίας όταν η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό είναι ορατά. Αυτό δε σημαίνει ότι τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να εμφανίζονται μέσα στην αίθουσα της Βουλής ή στο Πεντάγωνο. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και αυτό το καταλαβαίνω αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, δεν μπορεί να πηγαίνει η διαμαρτυρία στο γραφείο του Υπουργού Άμυνας και στους στρατηγούς.

Κ.Κ.: Πιστεύετε ότι έχουν κάποιον συμβολισμό. Ο κόσμος είναι πιεσμένος και αντιδρά και διαμαρτύρεται αλλά ο συμβολισμός ποιος είναι όταν κάποιοι μπαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

Δ.Κ.: Ο συμβολισμός είναι για αυτούς που τον φαντάζονται. Για εμένα, δεν υπάρχει συμβολισμός. Γιατί, τι να πούμε, ότι πρέπει να θεωρήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις υπεύθυνες για αυτό που υπάρχει σήμερα στη χώρα; Διαμαρτυρία στο επίπεδο αυτό δε νομίζω ότι εκφράζει συμβολισμό. Σε άλλα επίπεδα ενδεχομένως ναι.

Κ.Κ.: Θα ήθελα να δούμε λίγο τα της Κεντροαριστεράς, έναν χώρο που τον ξέρετε πάρα πολύ καλά, και να μας πείτε αν είσαστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.

Δ.Κ.: Ναι, είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Η προσπάθεια της κυρίας Γεννηματά να ενώσει, ας μου επιτραπεί η έκφραση χαριτολογώντας, «όλες τις φυλές του Ισραήλ», πέτυχε αναμφισβήτητα. Το δεύτερο βήμα που θα πρέπει να επιδιώξει είναι το να γίνει ένα συνέδριο που να είναι πραγματικά συνέδριο των σκεπτόμενων και προβληματισμένων πολιτών και όχι ένα συνέδριο από τα γνωστά πολιτικά όπου έρχονται οι διάφοροι «οπλαρχηγοί» με τις λίστες τους και ψηφίζονται οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι. Δηλαδή θα πρέπει το συνέδριο αυτό να δώσει όργανα με ανθρώπους που πραγματικά θα έχουν κοινωνικά καταξιωθεί.

Κ.Κ.: Το συνέδριο του νέου φορέα πότε πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Δ.Κ.: Όταν είναι έτοιμο, δηλαδή ώριμο. Πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει γίνει.

Κ.Κ.: Η κυρία Γεννηματά, με την καθαρή νίκη που είχε, πιστεύετε ότι της δίνεται η δυνατότητα να κάνει πλέον ό,τι η ίδια πιστεύει στο κόμμα; Ή θα πρέπει να συνυπολογίσει τον υπόλοιπο εσωκομματικό κόσμο που την στήριξε; Εννοώ στελέχη του κόμματος ή και να συνεργαστεί με τους πρώην συνυποψηφίους της; Τι πρέπει να κάνει;

Δ.Κ.: Αυτό πρέπει να κάνει. Την ενωτική πολιτική που εφάρμοσε μέχρι τώρα πρέπει να τη συνεχίσει. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να χάσει το ρόλο του αρχηγού. Πρέπει να σας θυμίσω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου επισημοποιήθηκε ως αρχηγός, έγινε αποδεκτός από τον κόσμο όταν έκανε τον δημοκρατικό αγώνα, τον «ανένδοτο αγώνα» –όπως τον έλεγε ο ίδιος. Τότε πραγματικά πήρε τα εύσημα του αρχηγού. Διαφορετικά δεν θα γινόταν. Δεν θα ήταν πρόεδρος των διαφόρων ομάδων. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να προχωρήσει σε αυτό. Δηλαδή, πραγματικά να κατέχει τη θέση του αρχηγού, να υπάρχει αξιολογική αντιμετώπιση των πάντων και να μην μπει σε θέματα του «δικού μου», του «δικού σου» κλπ. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το επιτύχει.

Κ.Κ.: Έχουμε τον ηγέτη. Όταν ο νέος φορέας ολοκληρωθεί και πάρει σάρκα, οστά, μορφή και όνομα- γιατί φαντάζομαι ότι θα είναι μία οντότητα και όχι διεσπασμένη όπως είναι τώρα όλα τα κόμματα αυτά- θα πρέπει να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση ή, ενδεχομένως, με τη Νέα Δημοκρατία;

Δ.Κ.: Ο χώρος αυτός είναι αυτόνομο. Η κυρία Γεννηματά είχε πει παλιότερα ότι μετέχει σε μία κυβέρνηση αρκεί να μετέχουν όλοι. Δηλαδή και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Όχι σε μία κυβέρνηση η οποία θα είναι δικομματική. Λοιπόν, αυτό νομίζω ότι θα το κρατήσει η ίδια αλλά και το κόμμα θα πρέπει να το αποδεχθεί. Σε μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν όλοι θα πει «ναι». Σε μια κυβέρνηση δικομματική θα πρέπει να γίνει μια ιστορία όπως αυτή στη Γερμανία – όπου δεν έχουν καταλήξει ακόμα – με λεπτομερές πρόγραμμα σε περίπτωση συγκυβέρνησης. Εδώ κάνουμε κυβερνήσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι λάθος. Σε περίπτωση συγκυβέρνησης πρέπει να υπάρχει λεπτομερές πρόγραμμα για το τι θα γίνει στο φορολογικό, τι θα γίνει στην παιδεία, στην υγεία και αυτό θέλει χρόνο.

Κ.Κ.: Πιστεύετε πως είναι η στιγμή για συναινέσεις κομματικές και πολιτικές, να το οικονομικό περιβάλλον που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, της κρίσης, όπου τα πράγματα ωριμάζουν; Γιατί όποια κυβέρνηση και αν διαχειριστεί αυτήν την κρίση θα πρέπει να πάρει μέτρα, να ακολουθήσει τα προγράμματα, κάποια στιγμή να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να πετύχει την απομείωση του χρέους.

Δ.Κ.: Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχασε μοναδική ευκαιρία να το κάνει, επειδή έκρινε ότι έτσι τον συνέφερε, τότε που η Βουλή του είχε δώσει πάνω από 250 βουλευτές με το τρίτο μνημόνιο. Τότε θα μπορούσε να έχει γίνει. Τώρα ο ίδιος λέει ότι με την απλή αναλογική που υποστήριξε επιδιώκει να γίνει μια συγκυβέρνηση αφού τα κόμματα από μόνα τους δεν θα έχουν αυτοδυναμία. Αυτό που λέει ότι θέλει να επιτύχει με την απλή αναλογική είναι το ίδιο που δεν δέχτηκε να εφαρμόσει και να μην κάνει εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για να ληφθούν τα μέτρα που αναφέρατε πρέπει να ακολουθηθεί από μια τέτοια κυβέρνηση. Τώρα, αν θα πρέπει να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, με προγραμματικές συγκλίσεις βέβαια όχι «πάμε τη Δευτέρα να πάρουμε τα Υπουργεία», συμφωνώ. Και αν κάποτε εφαρμοστεί η απλή αναλογική θα πρέπει να γίνει με προγραμματικές συγκλίσεις αλλιώς θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία. ΑΝ ο καθένας θέλει το δικό του η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία. Δεν είναι εύκολα αυτά τα πράγματα κατά τη γνώμη μου.

Κ.Κ.: Χθες στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα πυρά τους για το αν υπάρχουν και ποιοι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες για τα 21, σήμερα, θύματα της φονικής καταιγίδας στη Μάνδρα. Εσείς έχετε πλημμυροπαθείς στη Σύμη, ξέρετε πολύ καλά την κατάσταση. Τώρα τι πρέπει να ακούσουμε; ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση; το τι έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια; η τωρινή κυβέρνηση; Δεν πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη;

Δ.Κ.: Ανεύθυνες κυβερνήσεις δεν υπάρχουν. Οι ευθύνες είναι των κυβερνήσεων. Το ότι τα ρέματα μπαζώθηκαν, το ξέρουν όλοι, είναι κοινό μυστικό. Το ότι οι πολίτες προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους επίσης είναι κοινό μυστικό. Μπορεί όμως ένας, επικαλούμενος όλα αυτά, πράγματι να δικαιολογήσει αδυναμίες που υπήρξαν τώρα; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν δεχθούμε ότι όλα έγιναν ωραία και έγινε ο κατακλυσμός και χάθηκαν οι άνθρωποι, τότε εντάξει. Αν όμως δεν το δεχθούμε αυτό, τότε υπάρχουν υπεύθυνοι στο επίπεδο α’ ή στο β’ ή στο γ’ είτε είναι ο δασάρχης είτε οποιοσδήποτε άλλος. Αυτά πρέπει να διευκρινιστούν. Για ποιο λόγο δηλαδή καθυστέρησε να γίνει εφαρμογή του αντιπλημμυρικού προγράμματος; Δεν μπορεί το παρελθόν να δικαιολογήσει το παρόν.

Κ.Κ.: Όχι αλλά η σημερινή κατάσταση οφείλεται στο ότι επί χρόνια μπαζώθηκαν τα ρέματα στην περιοχή επί άλλων κυβερνήσεων, έτσι;

Δ.Κ.: Ασφαλώς. Από τον καιρό του Καποδίστρια, θα σας έλεγα. Να φέρουμε πίσω τον Καποδίστρια;

Κ.Κ.: Όχι, αλλά πρέπει κι αυτό να συνυπολογιστεί στη γενική εικόνα και κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή.

Δ.Κ.: Ασφαλώς. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναζητηθούν ευθύνες τώρα.

Κ.Κ.: Θέλετε να μας πείτε για τη Σύμη και την κατάσταση που επικρατεί εκεί;

Δ.Κ.: Κοιτάξτε, εγώ ζήτησα με επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή η αλλαγή του καθεστώτος  ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος διανυκτέρευσης για τον τουρισμό να ανασταλούν για να μην πω να καταργηθούν γιατί είναι επιζήμια για το τουρισμό γενικότερα. Τουλάχιστον για τις περιοχές που επλήγησαν αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Αυτό έχω ζητήσει με ερώτησή μου στη Βουλή, δεν απάντησε ακόμα ο Υπουργός Οικονομικών αλλά θα απαντήσει. Ασφαλώς, δεν γίνεται να μην ανακουφίσεις αυτούς τους ανθρώπους και κυρίως να μη δώσει κίνητρα για να επανέλθει η οικονομία τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ