ΝΔ Κω: Η κυβέρνηση ΑΡΝΗΘΗΚΕ τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

0
319

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αγνοεί τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού ελλαδικού χώρου και να μην επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για τους ακρίτες.

Ήδη από το έτος 2015 ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του φρόντισαν να παραδώσουν αμαχητί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στους δανειστές μας και να μην προβούν στη λήψη του οποιουδήποτε ισοδύναμου μέτρου. Αντιθέτως, επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο με νέους φόρους τους νησιώτες.

Η Νέα Δημοκρατία πορευόμενη με υπευθυνότητα και με πλήρη αντίληψη των ανησυχιών των νησιωτών έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών για να στηρίξει τα νησιά μας και τους κατοίκους τους. Όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χ. Αθανασίου, Εμμ. Κόνσολας, Ν. Μυταράκης και Αν. Δημοσχάκης προέβησαν στην κατάθεση τροπολογίας για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας, αλλά η κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι αδιαφορεί πλήρως για την ανάπτυξη των νησιών και για την οικονομική επιβίωση των νησιωτών.

Τοπική Οργάνωση Κω

Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται σε πολλά νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2018 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με το Ν 4446/16 (Α’ 240). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΑΡΘΡΟ

1. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) τροποποιείται ως εξής:
«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Λέσβου
 
Αναστάσιος Δημοσχάκης
Βουλευτής Έβρου
 
Εμμανουήλ Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσων
 
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης
Βουλευτής Χίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ