ΔΕΙΤΕ αντιδράσεις για ΦΠΑ νησιών – Ν. Σαντορινιός: Εφαρμόζουμε μεταφορικό ισοδύναμο, απαίτηση χρόνων (ΒΙΝΤΕΟ)

4
438

N. Σαντορινιός: «Εφαρμόζουμε μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά της χώρας, μια απαίτηση χρόνων από όλους τους νησιώτες»

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΣΗΜΕΡΑ» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου ήταν σήμερα καλεσμένος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα υπέρ των νησιών που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση.

http://www.youtube.com/watch?v=18L5798Auss&t=2s

«Από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και με το δικό μας Υπουργείο, χθες, ανακοινώθηκαν τρία μέτρα που αφορούν τη στήριξη των νησιών και τα οποία εντάσσονται στο πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που ήδη εφαρμόζουμε:»

Α) Διατήρηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά

«Παραμένουν μέχρι τις 30/6/2018 οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα οποία φιλοξενούν hot spot».

Β) Παροχή έκτακτου κοινωνικού αντισταθμίσματος

«Στα υπόλοιπα 27 νησιά, της τελευταίας δηλαδή ομάδας που είχε διατηρήσει μέχρι 31/12/2017 τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, θα δοθεί ένα έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα νησιωτικά αυτά νοικοκυριά την αύξηση του κόστους που θα προκύψει από την αλλαγή στο ΦΠΑ».

«Το αντιστάθμισμα αυτό θα δοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα υπολογιστεί βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, όπου μεσοσταθμικά θα φτάνει και τα 1.000 ευρώ και θα καλύπτει το 75% περίπου όλων των νοικοκυριών αυτών των νησιών».

Γ) Εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου για νησιά της χώρας

«Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ ήταν το μόνο μέτρο νησιωτικότητας που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπαθώντας έτσι να αντισταθμίσουν το ψηλό μεταφορικό κόστος που είχαν οι νησιώτες. Ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που είχε όμως το αρνητικό χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση των ειδικών συντελεστών χανόταν κάπου ανάμεσα στον χοντρέμπορο και τον λιανέμπορο και πολύ μικρό ποσοστό αυτής έφτανε στον τελικό καταναλωτή».

«Εμείς, με την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, επεμβαίνουμε στην πηγή του υψηλού κόστους μεταφοράς που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες και εναρμονίζουμε το κόστος εισιτηρίου για τη μεταφορά των επιβατών και το κόστος που χρειάζεται η μεταφορά των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, παίρνοντας ως βάση το κόστος των χερσαίων μεταφορών. Πάνω σε αυτή τη διαφορά θα δοθεί μια επιδότηση πρώτον στο εισιτήριο του νησιώτη και δεύτερον στο κόστος που δαπανάται για τη μεταφορά των προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν απαίτηση χρόνων από όλους τους νησιώτες».

«Δεν πρόκειται να είναι ένα εφάπαξ μέτρο αλλά θα δίνεται κάθε χρόνο. Θα επιδοτείται σταθερά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αναφορικά με το κομμάτι των εμπορικών μεταφορών, προσπαθούμε να βρούμε και επιπρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η εκτίμησή μας είναι πως το Κράτος, σε ετήσια βάση, για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα δίνει 100 εκατομμύρια. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, από 1/7/2018».

«Εδώ και καιρό έχω αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετική μελέτη που θα αναδείξει διάφορους τρόπους εφαρμογής του. Σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουμε το καλύτερο σενάριο και στη συνέχεια θα νομοθετήσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Δ) Παρατηρητήριο τιμών

«Ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το μέτρο θα λειτουργήσει, θα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών στα νησιά. Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να εξασφαλίσουμε ότι πράγματι οι τιμές θα εναρμονιστούν και θα έχει όφελος ο νησιώτης».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ: Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εκτός από ανίκανη, αποδεικνύεται και ανάλγητη

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (Λέσβου), Γιάννης Βρούτσης (Κυκλάδων), Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου), Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσου), Νότης Μηταράκης (Χίου), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), έκαναν την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ:

«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εκτός από ανίκανη, αποδεικνύεται και ανάλγητη.

Η εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μόνο για τα νησιά, τα οποία υφίστανται το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, δεν συνιστά απλά εμπαιγμό, αλλά αποτελεί προσβολή για όλους τους νησιώτες.

Προφανώς, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχει απαλλάξει αυτά τα νησιά από το βάρος του μεταναστευτικού που η ίδια τους φόρτωσε και μπορεί να τους φορτώσει ένα ακόμα βάρος.

Η διάκριση των νησιών στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει κανένα λογικό έρεισμα.

Μικρά νησιά καταδικάζονται σε αναπτυξιακή υστέρηση αφού το κόστος ζωής θα εκτοξευθεί, το τουριστικό προϊόν θα γίνει ακριβότερο και τα νησιά αυτά, σταδιακά, θα ερημώσουν. Θα συρρικνωθεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα στην εποχή που παραπλανούσε τους πολίτες. Πιστεύει ότι θα την βγάλει καθαρή με τα ψέματα, με «φιλοδωρήματα» και με εξαγγελίες του αέρα.

Εξαιρεί, από το υποτιθέμενο μέρισμα, τους κατοίκους επτά νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Ρόδος και Κάρπαθος), ενώ τα κριτήρια για τη χορήγησή του στα άλλα νησιά περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.

Μία ακόμα κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση μιλάει για εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και χρηματοδότηση του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει συρρικνωθεί.

Είναι μια εξαγγελία που, εκτός του ότι δεν στηρίζεται σε καμία μελέτη, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες από εθνικούς πόρους.

Όπου εφαρμόζεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Ευρώπη, εφαρμόζεται σε περιορισμένη κλίμακα. Αλλά εδώ μιλάμε για την Ελλάδα, τη χώρα με τα περισσότερα νησιά και τις μεγαλύτερες ανάγκες στην ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία.

Αποδεικνύεται ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Εντάσσεται στην πολιτική της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει, εδώ και τρία χρόνια, με απόλυτο κυνισμό και αδιαφορία».

Γιώργος Χατζημάρκος για τον ΦΠΑ των νησιών: “Σε κάθε μεγάλη εθνική απώλεια, η πόρτα ανοίγει πάντοτε από μέσα”

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά, στις 31/12/2017

Η απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί μνημείο οικονομικού ανορθολογισμού, πολιτικού παραλογισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υποκρισίας.

Οικονομικός ανορθολογισμός γιατί ενώ δεν επιφέρει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος, στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες και εξανεμίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.

Πολιτικός παραλογισμός και κοινωνική αναλγησία, γιατί καταπατά τη συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, αποδημεί κάθε έννοια δικαιοσύνης, τραυματίζει βάναυσα τη συνοχή των ευπαθών κοινωνιών μας και εξαιρεί μόνο για έξι μήνες τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Το έγκλημα σε βάρος των νησιών συνετελέσθη. Και αυτή τη φορά, οριστικά και αμετάκλητα. Από 1ης Ιανουαρίου 2018, η απώλεια και του τελευταίου εναπομείναντος ψήγματος νησιωτικής πολιτικής, καθίσταται αμετάκλητη, βάσει των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε ευεργέτημα που χάνεται, δεν μπορεί να επανέλθει.

Οι διώκτες των νησιών, παραβλέπουν και κρύβουν επιμελώς αυτή την αλήθεια από τους νησιώτες και από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για να μπορούν να επιδίδονται στις ίδιες πρακτικές του ψεύδους, της κατασυκοφάντησης και του διασυρμού του νησιωτικού χώρου, του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας και των φαιδρών και κούφιων υποσχέσεων περί αντισταθμιστικών μέτρων, στις οποίες επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο την τελευταία τριετία.

Κανένα μέτρο δεν μπορεί να θεραπεύσει τις ανυπολόγιστου κόστους, οριζόντιες επιπτώσεις στο σύνολο της νησιωτικής κοινωνίας, από την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος. Και η ανακοίνωση περί θέσπισης επιδόματος, συνιστά βαριά προσβολή και υποτίμηση της νοημοσύνης των νησιωτών. Όπως ακριβώς και η εξάμηνη αναστολή της κατάργησης, για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Στην εξευτελιστική συζήτηση περί ισοδυνάμων, η μόνη αποδεκτή απάντηση είναι ότι η χώρα χρειάζεται εγκεφαλικό ισοδύναμο, αφού είναι η χώρα που δεν πιστεύει στα νησιά του Αιγαίου, σ’ εκείνα που διαχρονικά τη βοήθησαν να σταθεί όρθια και να μεγαλώσει.

Σε κάθε μεγάλη εθνική απώλεια, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο: Η πόρτα ανοίγει πάντοτε από μέσα.

ΝΟΔΕ: Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των νησιωτών από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει όριο!
Καταργούν τηv μοναδική νησιωτική πολιτική με τρόπο ξεδιάντροπο και προκλητικό και την ίδια ώρα, για να αποφύγουν την οργή των νησιωτών, μοιράζουν «χάντρες και καθρεφτάκια» στους κατοίκων των νησιών μας ως γνήσιοι πολιτικάντηδες παλαιάς κοπής!
Με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι εκτός από κυβέρνηση των φόρων και των πλειστηριασμών, είναι αδίστακτη και άκρως επικίνδυνη για την συνοχή και την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Δεν διστάζει  από το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών να εξαιρεί την εσχατιά της Ελλάδας και της Ε.Ε, το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Τήλο, την Χάλκη, την Κάσο, την Κάλυμνο, την Νίσυρο, την Κάλυμνο, την Τέλενδο, τους Λειψούς, την Ψέριμο, την Αστυπάλαια, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τα Λέβιθα, την Πάτμο, τους Αρκιούς… Δημιουργούν κοινωνικές ανισότητες, στρέφουν τους νησιώτες τον έναν εναντίον του άλλου δημιουργώντας νησιά δύο ταχυτήτων και αντί να σκύβουν το κεφάλι πανηγυρίζουν για το «κατόρθωμά» τους.
Καταδικάζουν τα νησιά σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό και μοιράζουν επιδόματα, (έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα το ονομάζουν), προσπαθώντας να μετριάσουν την αγανάκτηση και τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων. Πήραν φόρα με τα επιδόματα της ντροπής και νομίζουν ότι έτσι θα γλιτώσουν την κατακραυγή και την συντριβή, όταν θα έρθει η ώρα που θα μιλήσει ο λαός.  Καταργούν τον μειωμένο ΦΠΑ που διατρέχει οικονομικά και αναπτυξιακά όλη τη χώρα όπως λένε και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και πετούν «ξεροκόμματα» στους νησιώτες και περιμένουν να τους πιστέψουν! Επίδομα οι Ροδίτες και οι Καρπάθιοι δεν θα πάρουν; Η πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην τέλεια εφαρμογή της! 
 
 
Η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει ασύστολα όμως και τους κατοίκους των πέντε νησιών όπου διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές για μόλις έξι μήνες και μετά καταργούνται κι εκεί οριστικά και αμετάκλητα… Επικαλείται το σοβαρό πρόβλημα με το προσφυγικό που αντιμετωπίζουν τα πέντε νησιά, εκ των οποίων η Κως και η Λέρος. Το  ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Μετά το εξάμηνο δεν θα υπάρχουν hotspot και πρόσφυγες στα νησιά τους; Και εδώ έχουν έτοιμες τις… χάντρες! Θα εφαρμόσουν το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο το θυμήθηκαν ξαφνικά, ελπίζοντας στην προσωρινή σωτηρία τους από  το θυμό των νησιωτών που βιώνουν καθημερινά πρωτόγνωρες συνθήκες από την ανερμάτιστη πολιτική Μουζάλα.
Ακόμα και ο γνωστός… Μαυρογιαλούρος ωχριά μπροστά στους «Μαυρογιαλούρους» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! 
 
Ερχεται σύντομα η ώρα που θα ανασάνει το Αιγαίο και οι νησιώτες, και θα απαλλαγούμε από την εγκληματική πολιτική των σημερινών κυβερνώντων, που κατέστησαν κενό γράμμα την νησιωτικότητα.
Σύντομα ο λαός θα κληθεί να δώσει τη λύση και να τους στείλει εκεί όπου ήταν πριν από λίγο καιρό, στα σπίτια τους και στην αντιπολίτευση. Όμως να γνωρίζουν, πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα τους στοιχειώνει πάντα η απόφασή τους να βάλουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. 

Βασίλης Α. Υψηλάντης: «Την ανάγκη για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ αντικαθιστούν με εφάπαξ χορηγούμενα επιδοματικά ψίχουλα.»

—————————————————————————

Ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου σχολιάζοντας το επίδομα για τους νησιώτες τόνισε:

«Οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ σκορπούν επιδοματικά ψίχουλα στους νησιώτες.

Μέχρι εκεί φθάνει η απύθμενη ανοησία τους, η οποία πλέον είναι και εθνικά επικίνδυνη.

Την ανάγκη για μέτρα ισονομίας, που δεν είναι άλλα από φορολογικά, έτσι ώστε να εξισορροπιστεί -σε κάποιο βαθμό- η ακρίβεια που δημιουργεί η απόσταση και το τεράστιο μεταφορικό κόστος, αντικαθιστούν μ’ ένα εφάπαξ χρηματικό βοήθημα!

Αφού κατήργησαν τον Κοινοτικά αποδεκτό μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, απεφάσισαν να χορηγήσουν εφάπαξ ειδικό επίδομα από 500 ευρώ μέχρι 2.100 ευρώ για τα πολυμελή νοικοκυριά ως το τέλος του 2017!

Δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι των νησιών που υπάγονται στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσων, με εξαίρεση όμως των νήσων Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω, Ρόδου και Καρπάθου.

Έτσι από την εξευτελιστική αυτή ανοησία τους εξαιρούν τα μεγαλύτερα νησιά.

Η κοροϊδία είναι προφανής. Η νησιωτική Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να σύρεται από τους άσχετους και επικίνδυνους.»

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Ένας αγώνας που συνεχίζεται

Κι ενώ μία μάχη, έστω και με πολλές απώλειες, φαίνεται να έχει κερδιθεί για πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρο – Κω – Σάμο – Χίο – Λέσβο), τόσο με τις κοινητοποιήσεις των τοπικών φορέων που δε δίστασαν στιγμή να υψώσουν ανάστημα, όσο με τη στήριξη την Νέας Δημοκρατίας, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και συνεχίζεται καθότι πρωτίστως μία αναστολή έως το καλοκαίρι, θα φέρει και πάλι τους νησιώτες μας εκτεθειμένους στο μέσο της τουριστικής σεζόν, προσπαθώντας από 1.7.2018 να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ.

Όσο για τους υπολοίπους νησιώτες τους οδηγεί σε μία δυσμενή οικονομικη κατάσταση, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτή, αλλά θα έχει ως συνέπεια τη δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης. Κι όλα αυτά σε τουριστικούς προορισμούς που αν μη τι άλλο πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική τους οικονομία.

Κύριοι που κυβερνάτε αυτή τη χώρα, πρέπει να λάβετε επιτέλους υπόψη σας ότι τα νησιά μας, και κυρίως τα μικρότερα, δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα, παραλία και ξαπλώστρα, αλλά μικρές κοινωνίες που υποφέρουν από προσβασιμότητα, ανεργία, ελλειπείς παροχές υγείας και εκπαίδευσης.

Η νησιωτικότητα που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί αντισταθμιστικό μέτρο κι όχι προνόμιο, όπως θέλετε να το παρουσιάζετε. Σε καμία περίπτωση δε θα παραδοθεί αμαχητί, διότι εδώ δε διακυβέυεται μόνο η οικονομική ευημερία των νησιών μας, αλλά και η κοινωνική τους ισορροπία. Και οι νησιώτες μας δεν είναι προνομιούχοι, αλλά καθημερινοί ήρωες.

Ελένη Δ. Μαυρογάλου

Δικηγόρος LL.M.

Πάτμος – Δωδ/σα

  • Χαράλαμπος Κόκκινος Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά μας αποτελούν παρελθόν!!

  • Καμιά κινητοποίηση, πολλές και τεράστιες οι ευθύνες, καμιά παραίτηση… αλλά μεγάλη υποκρισία και «κροκοδείλια» δάκρυα από αυτούς/ές που όφειλαν από τη θέση ευθύνης να αποτρέψουν την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού και αντιαναπτυξιακού μέτρου στα νησιά τού Αιγαίου

  • Τα «τσιράκια» τής παρακμής και συνοδοιπόροι τής οπισθοδρόμησης να σταματήσουν να υποκρίνονται

 

Η κυβερνητική απόφαση που σταματά το ευεργετικό καθεστώς και το αναπτυξιακό μέτρο των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας και το εξομοιώνει με την υπόλοιπη (ηπειρωτική) χώρα -με εξαίρεση τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω μέχρι 30.6.2018- αποτελεί άλλο ένα χτύπημα για τους κατοίκους του Αιγαίου.

Κυβέρνηση και δανειστές, πιστοί στους αριθμούς, και αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων της νησιωτικής μας Ελλάδας, προχώρησαν με αναλγησία -θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2018- στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι η παράτυπη μετανάστευση παραμένει δηλαδή ισχύει ο λόγος για τον οποίο αποφάσισαν την περσινή παράταση του μέτρου που τώρα κατάργησαν και θα ισχύει από το 2018.

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αλλά ούτε και να εκφράσει με βεβαιότητα την αισιοδοξία του ότι θα σταματήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα που κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν να δεχθούν μετανάστες, τα νησιά του Αιγαίου τείνουν να γίνουν αποθήκες ψυχών και οι περιβόητοι χώροι υποδοχής hot spot, χώροι ντροπής.

Οι Αιγαιοπελαγίτες μας αξίζουν καλύτερη τύχη και ζητούν εφαρμογές νησιωτικών πολιτικών που θα οδηγήσουν τον τόπο στην ανάπτυξη. Αυτό δεν πραγματοποιείται και οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιούνται.

Η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στην περιοχή μας σημαίνει αύξηση της ακρίβειας, επιβάρυνση των νοικοκυριών και αντιαναπτυξιακή ενέργεια.

 

Δυστυχώς η ευθύνη δε βαρύνει μόνο τους κυβερνώντες. Ευθύνη έχουν και όσοι/ες επέλεξαν να έχουν ρόλο θεατή, ή χειροκροτητή της Κυβέρνησης που αγνόησαν εσκεμμένα αγωνιώδεις φωνές και προτάσεις που ζητούσαν δημοκρατικές κινητοποιήσεις, που αποτελούσαν τελευταία ελπίδα αποτροπής τής εφαρμογής από 1.1.2018 τού νέου αντιλαϊκού μέτρου.

Την ώρα που νησιά του βορείου Αιγαίου κινητοποιούνταν, στην περιοχή μας το νότιο Αιγαίο κάποιοι/ες έκαναν «επαναστάσεις» στην πολυθρόνα και στον καναπέ τους… Σήμερα δεχόμαστε τις συνέπειες της αδράνειάς τους!

Ως γνήσια «τσιράκια» τής παρακμής και συνοδοιπόροι τής οπισθοδρόμησης, αφενός σιώπησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ή φαρισαϊκά έκαναν ανέξοδες δηλώσεις και σήμερα έρχονται με τις ανακοινώσεις τους και με τις αναρτήσεις τους να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα.

Καμιά παραίτηση, καμιά κινητοποίηση (παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά καιρούς).

Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Το αίτημα και ο αγώνας για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας θα μείνει ζωντανός, όσο κι αν θέλουν κάποιοι/ες να το ξεχάσουν.

«Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί ο εμπαιγμός που επιφύλαξε η κυβέρνηση απέναντι στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, καθώς η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τους αναμενόμενους φόβους μας για την κατάργηση του Καθεστώτος των Ειδικών Συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας» αναφέρει το επιμελητήριο Λέσβου σχετικά με την παράταση του μειωμένου συντελεστή μόνο για 5 νησιά και μόνο για 6 μήνες.

«Ιδιαίτερα για την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, ο εμπαιγμός είναι άμεσος και διπλός, αφού ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πρακτική της κατηγοριοποίησης των νησιών, σε νησιά δύο ταχυτήτων, όσο αφορά την εφαρμογή του μέτρου.

Όσο αφορά το νησί της Λέσβου, η εξάμηνη παράταση που δόθηκε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το ανακουφίσει από το δυσανάλογο βάρος που δέχεται εξαιτίας της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης που βιώνει.

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας έγκαιρα και έγκυρα (και με την σύνταξη σχετικής Μελέτης από το Επιμελητήριο Λέσβου) είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στο μαρασμό των νησιών μας, αφού θα πετύχει περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αύξηση του κόστους ζωής, και μείωση της επιχειρηματικότητας, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει μονομερώς στην υλοποίηση των προαποφασισμένων επιλογών της» καταλήγει η ανακοίνωσή του

newsbeast.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεχρι στιγμης οι Δωδ/σιοι πολιτικοι του Συριζα εκτος απο ψευτες ειναι και αχρηστοι, και τιποτενιοι

  2. Ανεβάζουν το ΦΠΑ και για να μην επιβαρυνθουμε θα βάλουν το μεταφορικό ισοδύναμο …. κάτι μου διαφεύγει …. μην ανεβάζεται το ΦΠΑ τότε …. εντελώς μ@λ@ … μας κοροϊδεύουν κανονικά, βρε άντε απο εδώ βαλίτσα και να πάμε σε αλλη παραλία εδώ χάνουμε τον χρόνο μας, δεν θα δούμε ΠΟΤΕ φως πάρτε το χαμπάρι

  3. αν η πραγματικοτητα δεν συμφωνει με την αριστερα τοσο το χειροτερο για την πραγματικοτητα. Διστυχως κ.Σαντορινιε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ