Ηλ. Καματερός: Πώς θα δοθεί έκτακτο μέρισμα στους νησιώτες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

2
423

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος θα γίνεται η διαδικασία για την έκτακτη ενίσχυση των νησιωτών, που θα κυμαίνεται από 500 ως 2.100 ευρώ και επιδιώκεται να καλύψει το 75% του πληθυσμού των συγκεκριμένων νησιών, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Το έκτακτο μέρισμα στους νησιώτες, «είναι μία ανάσα, κάτι το προσωρινό», είπε ο κ. Καματερός, αυτό που έχει σημασία είναι ότι «θα εφαρμοστεί, ταυτόχρονα με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα τελευταία νησία, και το μεταφορικό ισοδύναμο, ο «πολιορκητικός κριός» μίας δέσμης μέτρων που μελετώνται στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής».
Χαρακτήρισε αυτό το εξάμηνο «μεταβατικό στάδιο καθώς περνάμε από ένα καθεστώς με μόνο μέτρο νησιωτικής πολιτικής τον μειωμένο ΦΠΑ, που δεν κάλυπτε τις απώλειες και τα προβλήματα που δημιουργεί η απόσταση, η απομόνωση και ο αποκλεισμός των νησιών, σε μία εφαρμογή ολόκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει και το μεταφορικό ισοδύναμο, που καλύπτει την μεγάλη απώλεια στις μεταφορές, αλλά και άλλα μέτρα στην Υγεία, την Παιδεία, τις υπηρεσίες, προβλήματα των νησιών εδώ και δεκαετίες που δεν αντιμετωπίστηκαν ως τώρα ουσιαστικά».
Σημείωσε επίσης ότι «ο μηχανισμός για την έκτακτη ενίσχυση των νησιωτών είναι ο ίδιος με το κοινωνικό μέρισμα (δείτε εδώ την ειδική σελίδα) αλλά τα κριτήρια είναι τελείως διαφορετικά, πολύ πιο διευρυμένα, συμπεριλαμβάνουν και μεγάλα εισοδήματα σε κάποιες περιπτώσεις (ως 72.000 ευρώ) και καταθέσεις (ως 50.000 ευρώ), γι’ αυτό και το μέρισμα πηγαίνει από 500 ευρώ έως 2.100 ευρώ. Καλύπτεται έτσι το 75% των κατοίκων των νησιών αυτών, μέχρι να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο».
Το μεταφορικό ισοδύναμο, όπως τόνισε, «θα καλύπτει όλα τα νησιά της Ελλάδας και όχι μόνο θα αντισταθμίσει τις απώλειες, αλλά στην πλήρη εφαρμογή του θα έχουμε ακόμη και μειώσεις στις μεταφορές, τόσο προσώπων (δηλαδή στα εισιτήρια) όσο και προϊόντων».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη 

https://left.gr/news/il-kamateros-pos-tha-dothei-ektakto-merisma-stoys-nisiotes

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων με 30 διαμερίσματα στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας,- Νέας Χαλκηδόνας και σε όμορες περιοχές επεκτείνει το πρόγραμμα ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε πάνω από 37.000 πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ