510. 000 ευρώ για το λιμάνι της Σύμης από το Υπ. Οικονομίας | Δηλώσεις Σαντορινιού-Γάκη

2
97

«510. 000 ευρώ για το λιμάνι της Σύμης από το Υπ. Οικονομίας.

Ν. Σαντορινιός: Η Σύμη δεν αφέθηκε στο έλεος της»

Την 13η Νοεμβρίου 2017, αμέσως μετά την καταστροφική πλημμύρα που χτύπησε τη Σύμη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά την επίσκεψή του στο νησί, είχε δηλώσει πως η Κυβέρνηση δε θα αφήσει μόνη της τη Σύμη.

Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Χαρίτσης, αποφάσισε την επιχορήγηση με 510.000€ του Δήμου Σύμης για το σκοπό της αποκατάστασης των ζημιών του λιμανιού του νησιού.

Η παραπάνω δράση έρχεται σε συνέχεια πολλών προσπαθειών που έχουν ήδη συντελεστεί, ώστε το νησί να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω των μεγάλων καταστροφών.

Η Σύμη δεν αφέθηκε στο έλεος των καταστροφών: Τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις του νησιού, που επλήγησαν, αποζημιώθηκαν με 5.000 ο καθένας και 8.000 αντίστοιχα, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις έγιναν για το πάγωμα των βεβαιωμένων οφειλών. Το έργο για την ανάπλαση και αποκατάσταση της Κεντρικής Πλατείας της Σύμης, εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση 520.000 €. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ στο Δήμο Σύμης μέσω του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών. Πρόσφατα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, μέσω της ΓΓ του Υπουργείου, ενέκρινε 1εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις οδικές υποδομές του νησιού. Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου ενέκρινε επιχορήγηση του Δήμου Σύμης, με 300.000€, για την επισκευή και συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα, ενώ προχώρησε και σε έκτακτη επιχορήγηση με 80.000€ του Δήμου για την πληρωμή αποκλειστικά των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της αφαλάτωσης, σημαντική τις μέρες της θεομηνίας για την ύδρευση του νησιού.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχολίασε πως η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις περιπτώσεις εκείνες που πολίτες μας βρίσκονται στο έλεος φυσικών καταστροφών. Ο λαός της Σύμης, παρά τα όσα έζησε, κατάφερε και ξεπέρασε τα προβλήματα με την συνδρομή των αρμόδιων Υπουργείων και την καλή συνεργασία Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Αποκατάσταση των ζημιών του λιμανιού της Σύμης»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά από επικοινωνία που είχε σήμερα, 3 Απριλίου, με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενημερώθηκε για την απόφαση του υπουργού να εγκρίνει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών του λιμένα Σύμης από τη θεομηνία που έπληξε το νησί στις 13.11.17, με 510 χιλ. ευρώ από πόρους του ΠΔΕ.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου μετά τη συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό, δήλωσε: «Η συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νησιών, καθώς και η άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το λιμάνι της ακριτικής Σύμης, δείχνουν ότι τα ζητήματα υποδομών στη νησιωτική χώρα είναι συνυφασμένα όχι μόνο με την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, αλλά αποτελούν προϋπόθεση της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Θα συνεχίσουμε από το δικό μας θεσμικό ρόλο να συμβάλλουμε σε αυτή τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, στεκούμενοι δίπλα στους νησιώτες, ακούγοντας τις αγωνίες αλλά και τις προσδοκίες τους, δίνοντας στην έννοια «νησιωτικότητα» ουσία και περιεχόμενο».

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ