Ψίχουλα υπό δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις οι αποζημιώσεις για το σεισμό στην Κω

1
708

Αποζημιώσεις-ψίχουλα αν και εφόσον πληρούνται οι δυσμενείς όροι και προϋποθέσεις που θέτει το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ προβλέπονται για τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην Κω το καλοκαίρι του 2017 σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την πολύμηνη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επίτροπος Κ. Κρέτσου απάντησε ότι «η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5% των συνολικών άμεσων ζημιών» οι οποίες σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές ανέρχονται στο ποσό των 101 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πενιχρές αποζημιώσεις οι οποίες μάλιστα -πέρα από το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης- δεν προορίζονται για την αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά για επιχειρηματικούς ομίλους. Οι αποζημιώσεις αυτές θα αναλάβουν την αποκατάσταση των ζημιών μόλις και μετά βίας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις δομές του λιμένα. Είναι δε χαρακτηριστικός ο «αποκλεισμός» αποζημίωσης των ζημιών στις 3 σχολικές μονάδες που είναι αμφίβολη η αποκατάστασή τους μέχρι τη νέα σχολική χρονιά.

Την ανάγκη για άρση των απαράδεκτων και απαγορευτικών ορίων που θέτει η ΕΕ, έτσι ώστε να καλύπτεται το ύψος των ζημιών από το «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», αλλά και την ανάγκη να αποζημιώνονται άμεσα τα λαϊκά νοικοκυριά, έχει επανειλημμένα με πολυάριθμες παρεμβάσεις της τονίσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο πολιτικός κυνισμός της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, των πολιτικών του ομάδων και των κυβερνήσεων για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη απόρριψη του σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Κω, το Εργατικό Κέντρο και οι μαζικοί φορείς θα συνεχίσουν την πάλη τους για πραγματική, άμεση και πλήρη αποζημίωση των ζημιών στο βιος τους από το σεισμό.

Η Ερώτηση

Η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού Κώστας Παπαδάκης

Θέμα:  Πολύμηνη καθυστέρηση στο αίτημα των κατοίκων της Κω για αποζημιώσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις ζημιές σε υποδομές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Κω και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την ΕΕ.

Επιπλέον, μετά το σεισμό, το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει γίνει εκρηκτικό, καθώς οι μαθητές του 1ου και 2ου ΓΕΛ και του 1ου Γυμνασίου της Κω αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο με καθεστώς διπλοβάρδιας.

Αντίστοιχα οξυμένα προβλήματα και ζημιές προκάλεσε ο σεισμός σε μια σειρά δημόσιους χώρους, λιμενικές εγκαταστάσεις και αρχαιολογικά μνημεία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιος είναι ο λόγος της πολύμηνης καθυστέρησης για την απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα των κατοίκων της Κω;

Τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και πλήρως οι σχετικές αποζημιώσεις στο ύψος των επειγουσών και πιεστικών αναγκών του νησιού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σημαντικές ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017;»

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η απάντηση της Κ. Κρέτσου εξ ονόματος της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Όπως επισήμανε η Επιτροπή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση P-000829/2018, η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση της Ελλάδας για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για το σεισμό στην Κω. Η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων σχεδόν 48 εκατ. ευρώ αφορούν ζημίες στην πολιτιστική κληρονομιά (το μεγαλύτερο ενιαίο ποσό) και 43 εκατ. ευρώ αφορούν ζημίες στη δομή του λιμένα. Όλες οι άλλες ιδιωτικές ή δημόσιες ζημίες που δηλώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επειγουσών παρεμβάσεων και της επείγουσας στέγασης, ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για το λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ζημιές αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου της αίτησης. Ως εκ τούτου, στις αρχές του 2018 η Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, για να λάβει διευκρινίσεις, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αίτησης.

Όταν οριστεί το ποσό των συνολικών άμεσων ζημιών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει στη βάση αυτή ένα ποσό οικονομικής βοήθειας που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω της έγκρισης διορθωτικού προϋπολογισμού. Για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5% των συνολικών άμεσων ζημιών. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.

Στις 9 Μαρτίου 2018 οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν περισσότερες από 40 σελίδες με λεπτομερείς εξηγήσεις, οι οποίες έχουν μεταφραστεί και είναι υπό αξιολόγηση».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:
    Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.
    Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε άμεσα η αποζημίωση έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει.Αιτούμαστε, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες – καθώς δεν είναι ανυπέρβλητες – και να προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που θα επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους – πληγέντες επιχειρηματίες της σεισμόπληκτης Κω».http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/171092/protovoulia-ep-oramatos-pros-an-ypourgo-oikonomias-gia-apozimiosi-ton-pligeison-epicheiriseon-apo-seismo/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ