Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : 11% ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, 5% φόρος μερισμάτων, 20% φόρος εισοδήματος (VIDEO)

0
125

Την θέσπιση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στον οποίο θα υπαχθεί η διαμονή και η εστίαση, υψηλού συντελεστή 22%, μετά από εξέταση των δημοσιονομικών συνθηκών, άμεση ένταξη των δραστηριοτήτων αυτών στον σημερινό συντελεστή 13%, μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, μείωση του φόρου εισοδήματος στο 20% και άμεση προώθηση του χωροταξικού για τον Τουρισμό, εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην σημερινή κλειστή συνεδρίαση της 26ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

money tourism photo
money tourism photo

Ο κ. Μητσοτάκης, που δεν παρέλειψε να εκφράσει την θλίψη του για την απώλεια του Θεόδωρου Βασιλάκη, που ήταν εκ των ιδρυτών του ΣΕΤΕ, υπογράμμισε την σημασία του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε ότι «…θα διευκολύνω τη ρευστότητα, θα βελτιώσω, με άλλα λόγια, όλους τους συντελεστές αυτού που αποκαλούμε doing business στη χώρα, το πώς ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα». Υπογράμμισε δε ότι άμεσα θα επανεξεταστεί ο φόρος διαμονής και εάν είναι δημοσιονομικά εφικτό, θα προχωρήσει σε κατάργησή του, ενώ θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%..

money tourism photo
money tourism photo

Και ζήτησε από τα μέλη του ΣΕΤΕ : «…Τι περιμένω από εσάς;  Να είστε απολύτως συνεπείς στις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Να είστε διαθέσιμοι να επενδύσετε σημαντικούς πόρους στην τουριστική ανάπτυξη -θα μιλήσουμε στη συνέχεια και για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως κίνητρο για να μπορούμε να δρομολογούμε επενδύσεις-, να φροντίζετε τους εργαζόμενούς σας. Και χαίρομαι που στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει, όχι απλά εργασιακή ειρήνη, αλλά καλή συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πρέπει, όμως, να πάμε και ένα βήμα παραπέρα για το πώς οι επιχειρήσεις θα κάνουν τους εργαζόμενους πραγματικούς συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία.

Θα φροντίζετε το περιβάλλον, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την διατηρησιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο έρχεται και συνδέεται και με τον χωροταξικό σχεδιασμό και με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα.

Και βέβαια, θα είστε πιο θαρραλέοι σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διότι σήμερα δεν νοείται επιχειρηματική δράση η οποία δεν επιστρέφει κάτι από τα επιχειρηματικά κέρδη είτε στην τοπική κοινωνία είτε στη χώρα συνολικά.

Αυτή λοιπόν είναι μια ειλικρινής συμφωνία η οποία πιστεύω ότι μπορεί να τηρηθεί και από τις δυο πλευρές, και από το Κράτος και από την επιχειρηματική κοινότητα, και είναι μια συμφωνία win-win.  Είναι μια συμφωνία που πιστεύω ότι θα την αγκαλιάσει η επιχειρηματική κοινότητα, θα δρομολογήσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα δημιουργήσει νέο πλούτο.

Και είμαι απολύτως αποφασισμένος να κάνω εγώ το πρώτο βήμα, να δώσω τα πρώτα δείγματα γραφής και να τηρήσω την πλευρά της συμφωνίας που αφορά το Κράτος και την Κυβέρνηση».

money tourism photo
money tourism photo
Η συζήτηση

Γ. Πολίτης: Θα γίνει μία χαλαρή συζήτηση αλλά θα υπάρξουν απαντήσεις. Θα είναι συζήτηση επί της ουσίας για όλα τα θέματα που σας απασχολούν.

Επειδή ασχολούμαι με την πολιτική, λέτε: «Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;» Να ξέρετε ότι έχω δεχθεί φροντιστήρια επί 3 συναπτά έτη. Ξέρω τα πάντα για τον τουρισμό και δάσκαλός μου είναι ο κύριος Ανδρεάδης, ο οποίος είναι προσωπικός μου φίλος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κύριε Πρόεδρε καλή σας μέρα.

Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα.

Γ. Πολίτης: Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει απογειωθεί. Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό και είναι αποτέλεσμα μιας συγκυρίας, επειδή οι γείτονές μας δεν πάνε καλά και επειδή η Ελλάδα είναι πανέμορφη και όλο περισσότεροι την ανακαλύπτουν; Η Κυβέρνηση δεν έχει βάλει ένα πετραδάκι σε όλη αυτήν την αύξηση;

Κ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που -για άλλη μια φορά κύριε Πρόεδρε- που μου δίνεται η δυνατότητα να παρευρεθώ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, σε έναν χώρο, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά οικείο. Να σας συγχαρώ για τη δουλειά την οποία έχετε κάνει αυτόν τον πρώτο χρόνο, η οποία βέβαια πατάει πάνω σε πολύ στέρεα θεμέλια.

Να σας συγχαρώ και για την ερευνητική δουλειά την οποία κάνετε ως ΣΕΤΕ, τροφοδοτώντας και εμάς τους πολιτικούς, με εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία. Και να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας δημόσια τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θόδωρου Βασιλάκη, ενός ανθρώπου που -πέραν του ότι τον γνώριζα προσωπικά- τον εκτιμούσα και τον σεβόμουν πάρα πολύ.

Ήταν ένας επιχειρηματίας ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στον ελληνικό τουρισμό αλλά κυρίως ένας άνθρωπος με αξίες, με οράματα, ο οποίος απέδειξε ότι με σκληρή δουλειά, με σχέδιο, με πρόγραμμα δεν υπάρχει όριο στις φιλοδοξίες, τις οποίες μπορεί να θέτει κανείς για τον ίδιο, για την επιχείρησή του, για τους εργαζομένους του, τους οποίους πάντα φρόντιζε και είχε ως πρώτο του μέλημα.

Το λέω αυτό διότι και οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού πρέπει να είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Δεν είμαι εδώ κύριε Πολίτη, για να κάνω μηδενιστική αντιπολίτευση. Είμαι πρωτίστως εδώ για να μιλήσω για το μέλλον. Για τις προκλήσεις και για το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχουμε για να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Τα τελευταία τρία χρόνια, πράγματι, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του τουρισμού, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον ίδιο τον τουριστικό κλάδο. Οφείλονται σε μία διεθνή ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία, η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πάντα και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να συζητήσουμε και στη συνέχεια. Και νομίζω ότι πολύ λίγο οφείλεται στη συνολική πολιτική παρέμβαση της Κυβέρνησης. Διότι ο κλάδος του τουρισμού είναι και αυτός θύμα μίας πολιτικής η οποία υπερφορολογεί σήμερα την παραγωγική οικονομία και στερείται ουσιαστικά μακροχρόνιου σχεδίου για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματική ανάπτυξη στη χώρα.

Αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα για να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέω. Την αύξηση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 26% στο 29%, την αύξηση της προκαταβολής και την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουρισμό, από την 1/1/2018.

Αλλά και την απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό -κάτι το οποίο γνωρίζω πολύ καλά πόσο σας προβληματίζει- που μπορεί μεν να είναι αποτέλεσμα κάποιων δικαστικών αποφάσεων, όμως ουσιαστικά η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να μπορέσει να αντιστρέψει αυτήν  την αρνητική πραγματικότητα.

Με το να ερχόμαστε και να παρουσιαζόμαστε ως χώρα, απλά στις τουριστικές εκθέσεις και να δίνουμε το φυσικό μας παρόν, δεν χαράσσουμε ουσιαστική τουριστική πολιτική. Άρα, νομίζω ότι τα θετικά οφέλη, τα οποία έχετε εντοπίσει και εσείς, ως προς τον τουρισμό, οφείλονται πρωτίστως στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού. Δευτερευόντως στις θετικές γεωπολιτικές συγκυρίες και πολύ λιγότερο στην πολιτική της Κυβέρνησης.

Γ. Πολίτης: Ξέρετε, κατάγομαι από ένα μέρος, και μου αρέσουν οι προσωπικές ιστορίες, που, όπως είπε ο Πρόεδρος, ζει κυρίως από την τουρισμό. Είμαι από τη Λευκάδα, από το Μεγανήσι. Εκεί όλοι πια ζούμε από τον τουρισμό. Βλέπουμε, όμως, ότι ενώ κάθε χρόνο αυξάνεται ο κόσμος, οι υποδομές γίνονται όλο και χειρότερες, γιατί δεν γίνεται τίποτα καινούριο στις υποδομές. Και ταυτόχρονα, η γκρίνια είναι καθημερινή για την υψηλή φορολόγηση.

Και επειδή αυτό που πουλάμε έξω είναι τελικά η διανυκτέρευση, δεν είμαστε πια καθόλου ανταγωνιστικοί από άλλους που κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά μ’ εμάς, όπως οι Ισπανοί.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο εκπρόσωπος, κύριε Πρόεδρε, μιας μεγάλης Δανέζικης εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη Λευκάδα: «Παιδιά, προσέξτε, έτσι και φτιαχτεί λίγο η Τουρκία, θα σας πάω 20%-30% κάτω. Και μ’ αυτόν τον φόρο που έχετε, δε θα αντέξετε».

Μ’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, κύριε Πρόεδρε.

Κ. Μητσοτάκης: Έχω θέσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης. Το κάνω, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως έχει διαμορφωθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση, είναι εσφαλμένο.

Είναι ένα μείγμα, το οποίο υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα. Τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους, επιβραβεύει τους ασυνεπείς φοροφυγάδες. Δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία μας ζητούσαν οι πιστωτές μας, τα οποία στη συνέχεια αναδιανέμονται με πελατειακά κριτήρια εξακολουθώντας να συντηρούν ένα Δημόσιο, το οποίο παραμένει μεγαλύτερο από ό,τι χρειάζεται και σίγουρα πολύ πιο αναποτελεσματικό από ό,τι πρέπει.

Έχουμε περιθώρια, την επόμενη μέρα, να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές. Τι θα κάνουμε, λοιπόν, για να είμαστε συγκεκριμένοι: Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, εντός μίας διετίας. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εντός μίας διετίας. Άμεση μείωση του φόρου στα μερίσματα, στο 5%, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όχι απλά τις μεγάλες, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έχουμε δεσμευτεί να το εξετάσουμε, κι εφόσον έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, να δούμε τα αποτελέσματα του ειδικού πρόσθετου φόρου του τέλους διανυκτέρευσης. Και έχουμε δεσμευτεί ότι κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί.

Γ. Πολίτης: Μπορεί και να καταργηθεί. Συγγνώμη που διακόπτω.

Κ. Μητσοτάκης: Μπορεί και να καταργηθεί, εφόσον έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ως προς τους έμμεσους φόρους. Κοίταζα λίγο τη σύγκριση των συντελεστών Φ.Π.Α., σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας.

Και έχω σημειώσει εδώ τα εξής στοιχεία: Κροατία και Ιταλία, ενιαίος συντελεστής, μειωμένος, για εστίαση και διαμονή, στο 10%. Ισπανία, ενιαίος συντελεστής διαμονής και εστίασης, στο 13%. Κύπρος, στο 9%. Η μόνη χώρα η οποία διαφοροποιείται ως προς την εστίαση και τη διαμονή είναι η Τουρκία.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε, ως Κυβέρνηση το 2013, μονομερώς, θέλω να θυμίσω. Τα δε δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν πολύ λιγότερο αρνητικά από αυτά τα οποία προέβλεπε η Τρόικα. Και εκτιμώ ότι και τώρα, εφόσον γίνει, το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτής της μείωσης θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική -την οποία ούτως ή αλλιώς σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις τράπεζες- για σημαντική διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο θα δώσει μια αυτόματη ανακούφιση στο ίδιο το τουριστικό προϊόν και δεν θα έχει ουσιαστικό αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα όπως δεν είχε, θέλω να το τονίσω αυτό, το ’13 και το ’14 όταν το επιβάλλαμε.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, θα πάμε στο 13% σε όλα δηλαδή;

Κ. Μητσοτάκης: Στην εστίαση.

Γ. Πολίτης: Στην εστίαση.

Κ. Μητσοτάκης: Και ο τελικός μας προγραμματισμός αφορά δυο ενιαίους συντελεστές Φ.Π.Α. 22% και 11%.

Γ. Πολίτης: Στο 11% θέλω να σταθούμε.

Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα. Θα έρθει σε δεύτερο στάδιο, αλλά η τελική στοχοθεσία θα είναι να έχουμε δυο φορολογικούς συντελεστές στο Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11%.

Άμεσα, όμως, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την εστίαση εκεί που την αφήσαμε.

Γ. Πολίτης: Το 11% ωστόσο είναι είδηση κύριε Πρόεδρε. Γιατί μας βάζει στο χάρτη των ανταγωνιστών μας, μας βάζει δίπλα.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι κάτι που δεν έχω ξαναπεί κύριε Πολίτη. Θέλω να θυμίσω ότι και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν περιέγραψα μακροχρόνια την εξέλιξη της φορολογικής πολιτικής είπα ότι ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε δυο συντελεστές 22% και 11%. Ενιαία το τουριστικό πακέτο, δηλαδή εστίαση και διαμονή, να είναι στο 11%.

Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος, δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής.

Γ. Πολίτης: Μπορούμε να το βάλουμε σε ορίζοντα διετίας πάντως;

Κ. Μητσοτάκης: Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε ανάλογα με την δημοσιονομική επίδοση της οικονομίας, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.  Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στην εστίαση εκεί που βρισκόταν.

Γ. Πολίτης: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνο για τον τουρισμό, γενικά πιστεύετε ότι οι μικρότεροι φόροι θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους;  Αυτή η πίστη σας είναι βέβαιη;

Κ. Μητσοτάκης: Οι μικρότεροι φόροι αυτή τη στιγμή είναι συνθήκη επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Οι μικρότεροι φόροι δεν αυξάνουν αυτόματα τα έσοδα του Κράτους, ειδικά αν μιλάμε για φόρους με μεγάλη εισπραξιμότητα όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Δημιουργούν, όμως, αναπτυξιακή δυναμική ώστε το Κράτος να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει περισσότερους φόρους από μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα.

Και κάτι ακόμα στο οποίο επιμένω πολύ: βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση.  Είχα την ευκαιρία να μιλήσω πριν από δυο μέρες στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και να καταθέσω μια ειλικρινή συμφωνία αλήθειας την οποία θέλω να συνυπογράψω με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Και την οποία συμμερίζομαι και μαζί σας διότι είστε κεντρικός πυλώνας της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Θα μειώσω φόρους και εισφορές, θα συζητήσουμε στη συνέχεια για το πώς θα διευκολύνω το αδειοδοτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα, θα βελτιώσω, με άλλα λόγια, όλους τους συντελεστές αυτού που αποκαλούμε doing business στη χώρα, το πώς ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι περιμένω από εσάς;  Να είστε απολύτως συνεπείς στις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Να είστε διαθέσιμοι να επενδύσετε σημαντικούς πόρους στην τουριστική ανάπτυξη -θα μιλήσουμε στη συνέχεια και για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως κίνητρο για να μπορούμε να δρομολογούμε επενδύσεις-, να φροντίζετε τους εργαζόμενούς σας. Και χαίρομαι που στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει, όχι απλά εργασιακή ειρήνη, αλλά καλή συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πρέπει, όμως, να πάμε και ένα βήμα παραπέρα για το πώς οι επιχειρήσεις θα κάνουν τους εργαζόμενους πραγματικούς συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία.

Θα φροντίζετε το περιβάλλον, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την διατηρησιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο έρχεται και συνδέεται και με τον χωροταξικό σχεδιασμό και με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα.

Και βέβαια, θα είστε πιο θαρραλέοι σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης διότι σήμερα δεν νοείται επιχειρηματική δράση η οποία δεν επιστρέφει κάτι από τα επιχειρηματικά κέρδη είτε στην τοπική κοινωνία είτε στη χώρα συνολικά.

Αυτή λοιπόν είναι μια ειλικρινής συμφωνία η οποία πιστεύω ότι μπορεί να τηρηθεί και από τις δυο πλευρές, και από το Κράτος και από την επιχειρηματική κοινότητα, και είναι μια συμφωνία win-win.  Είναι μια συμφωνία που πιστεύω ότι θα την αγκαλιάσει η επιχειρηματική κοινότητα, θα δρομολογήσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα δημιουργήσει νέο πλούτο.

Και είμαι απολύτως αποφασισμένος να κάνω εγώ το πρώτο βήμα, να δώσω τα πρώτα δείγματα γραφής και να τηρήσω την πλευρά της συμφωνίας που αφορά το Κράτος και την Κυβέρνηση.

Γ. Πολίτης: Κύριε Πρόεδρε, εάν θεωρήσουμε ότι η δέσμευσή σας για τους φόρους είναι δεδομένη, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Και πάλι θα πω ένα μικρό παράδειγμα.

Στην πατρίδα μου ένας μακρινός μου ανιψιός επιχείρησε να κάνει το σπίτι του ξενώνα. Το πατρικό του σπίτι 200 ετών. Του είπαν ότι σε 20 μέρες ξεμπερδεύει.

Εφτά μήνες του πήρε η γραφειοκρατία για να κάνει ένα παραδοσιακό σπίτι ξενώνα. Φανταστείτε, λοιπόν, οι άνθρωποι που είναι εδώ να κάνουν μία επένδυση -και επειδή έχουμε πολλά παραδείγματα από το παρελθόν μεγάλης ταλαιπωρίας, μεγάλης σπατάλης και δαπάνης του χρόνου που χρειάστηκε για να γίνει η επιχείρηση- έχετε να μας πείτε κάτι δραστικό για αυτή τη μάστιγα;

Γιατί ακούμε τον εκάστοτε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δεσμεύεται ότι θα τελειώσει με αυτή τη γάγγραινα του Κράτους, όμως είμαστε πάλι αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία.

Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Είναι μία αρκετά λεπτομερής άσκηση και την απόδειξη θα πρέπει να τη δει κανείς στην πράξη.

Όμως, για να μιλήσουμε ουσιαστικά για γραφειοκρατία και περίπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες στον τουρισμό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα πριν, που αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό.

Αν δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα χτίσει, τι θα χτίσει και με τι όρους θα χτίσει, θα βρίσκεται μονίμως εγκλωβισμένος στα γρανάζια μιας γραφειοκρατίας. Εξαρτημένος από περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, τα οποία σήμερα είναι εμφανώς ανεπαρκή, ως προς τις προβλέψεις που κάνουν για την τουριστική ανάπτυξη.

Άρα, για εμάς αυτή είναι απόλυτη προτεραιότητα: Ένα σύγχρονο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα ισορροπεί -νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε- μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και μίας τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι συμβατή με το που πηγαίνει το τουριστικό προϊόν σήμερα. Ειδικά το τουριστικό προϊόν της υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι κατ’ εξοχήν ένα τουριστικό προϊόν το οποίο πρέπει να αναπτύσσεται σε σεβασμό με το περιβάλλον. Και εκεί είμαι διατεθειμένος να συζητήσω με τον κλάδο του τουρισμού με έξυπνες ιδέες για το πώς μπορούμε να πετύχουμε λύσεις που θα βοηθήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων. Με αντάλλαγμα μικρές αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης, ειδικά όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο κίνητρο σε ξενοδοχεία, για να πετύχουν ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση και να μπουν στον κόπο να κάνουν αυτήν την επένδυση.

Διότι όπως γνωρίζετε, έχουμε και ένα ξενοδοχειακό στοκ, το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού. Έχουμε μεγάλα ζητήματα με την κλιματική αλλαγή, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε σε μακροχρόνια βάση. Διότι θα απασχολήσουν άμεσα το τουριστικό μας προϊόν, αν σκεφτούμε ότι μπορεί σε 20 – 30 χρόνια πολλές από τις παραλίες μας απλά να μην υπάρχουν, διότι θα έχουνε εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων ή από τη διάβρωση των παραλιών.

Δεν μπορούμε μακροχρόνια να είμαστε αδιάφοροι σε αυτές τις πρακτικές, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις, που όχι απλά δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά που το συνολικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα θα είναι θετικό. Τις λύσεις αυτές θα τις αγκαλιάσει ο κλάδος του τουρισμού και θα μπορέσουμε να πετύχουμε σημαντικές επενδύσεις ενεργειακού εκσυγχρονισμού υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, με λελογισμένες αυξήσεις στο συντελεστή, ειδικά για τους κοινόχρηστους χώρους, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και τις ανάγκες του τουριστικού προϊόντος.

Ολόκληρη η συνομιλία, εδώ.

Οι προτάσεις της Ν.Δ. για τον τουρισμό εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ