«Μπρος – πίσω» από ESM και Γερμανία Ύποπτα παιχνίδια και υπόγειοι τακτικισμοί με ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στα νησιά για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ

0
268

Εκταμίευση δόσης | Γερμανία | ESM: Ύποπτα παιχνίδια και υπόγειοι τακτικισμοί –  Από τη μια ο εκβιασμός του Βερολίνου στην Ελλάδα να βρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στα νησιά, για να πάρει τα χρήματα, από την άλλη ο ESM εγκρίνει «επί της αρχής» την εκταμίευση – Η αντίδραση της κυβέρνησης και το μήνυμα Τζανακόπουλου

Σε ένα πολύ περίεργο παιχνίδι μοιάζουν να επιδίδονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι Θεσμοί και ειδικότερα ο ESM αλλά και το Βερολίνο αναφορικά με την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την Παρασκευή  επί της αρχής την καταβολή της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Με μία, όμως, αξιοσημείωτη επιφύλαξη, ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει το σχετικό κονδύλι. 

«Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει σύντομα πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM», αναφέρεται σχετικά σε μήνυμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Επί της ουσίας, ο ESM μοιάζει να πετάει το «μπαλάκι» στην Bundestag, επισημαίνοντας ότι το μόνο που απομένει είναι να ενημερωθεί η γερμανική βουλή ότι το δημοσιονομικό κενό ύψους 28 εκατ. ευρώ προ προέκυψε από τη μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου καλύφθηκε από ισόποσες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Τζανακόπουλος: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

tzanakopoulos copy

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι λογικό, εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή από την κυβέρνηση, ενώ στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα, Παρασκευή (13/07/2018) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup και με αφορμή πώς παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου», πως επρόκειτο για απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη και πως σε λίγη ώρα θα έχουμε και μια επί της αρχής απόφαση που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου.

Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Σχολίασε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει».

Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος, ύψους περίπου 15 δισ., ότι με τον κ. Σολτς υπήρξε άριστη συνεργασία και πως αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατ. του ΦΠΑ, εξαιτίας της αναβολής του ΦΠΑ στα 5 νησιά του προσφυγικού. «Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι πάλι μια σειρά από συγκροτήματα Τύπου ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια για να δημιουργήσουν ανησυχία και φόβο για να συνεχίσουν το αφήγημα ότι δήθεν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο».

Σχολίασε πως το θέμα είναι τι θα πουν όταν θα γίνει η εκταμίευση και ότι προσωπικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει τι πρωτοσέλιδα θα έχουν αυτοί που μιλούν για πρόβλημα στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι «απλώς θα θάψουν το ζήτημα».

Για το θέμα, πάντως, του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αναφέρθηκε μέσω ανάρτησής του στο Twitter και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Διαβάστε σχετικά:

Γερμανικός δάκτυλος

REGLING

Ο νέος κύκλος των εμποδίων ξεκίνησε την Πέμπτη (12/07/2018), όταν μετά το τέλος του Eurogroup έγινε γνωστό ότι η δόση θα  εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου, καθώς οι ενστάσεις που ήγειρε η Γερμανία μετά την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την ελληνική κυβέρνηση, περιέπλεξαν την κατάσταση.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδρίασαν με την ιδιότητα των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενέκριναν την αναθεωρημένη έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, το Συμπληρωματικό Μνημόνιο και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό ο Μάριο Σεντένο είπε πως η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου και αφού πρώτα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές εθνικές εγκρίσεις.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η καθυστέρηση της δόσης οφείλεται στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησία του Β. Αιγαίου από την 1η Ιουλίου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε το γεγονός.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Γερμανία ήγειρε ενστάσεις για την καταβολή της δόσης και ζήτησε να υπάρξουν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ που θα αντισταθμίσουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ.

Ο ίδιος προσέθεσε πως στο συμβούλιο των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η Ελλάδα δεσμεύθηκε πως θα λάβει μέτρα εξοικονόμησης 28 εκατ. ευρώ για να εξισορροπήσει την μετάθεση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ