Απίστευτος ο Τέλης: 1η θέση στην «δεξαμενή σκέψης» Ευ. Βενιζέλου e-Κύκλος

9
579
Απίστευτος ο Αριστοτέλης Παυλίδης…Όχι μόνο πήγε στην εκδήλωση του στενού κύκλου της «δεξαμενής σκέψης e-Κύκλος» του Ευάγγελου Βενιζέλου χτες βράδυ στο King George στην Αθήνα, αλλά τον συνόδευσε για να τον οδηγήσεις στις πρώτες θέσεις με την προσφώνηση «κ. Υπουργέ…» η στενή συνεργάτης του Ευάγγελου, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ (φωτό)
picture_000000023w22y015zxc0235q03c0c939r55
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ KING GEORGE

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί ποια πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

pavlidis

Εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Nέες προκλήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας», διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης e-Kύκλος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αιχμή της εκδήλωσης αποτέλεσαν οι επιθετικές δηλώσεις του Ταγίπ Eρντογαν και Τούρκων αξιωματούχων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία πολιτικών, διπλωματών και ακαδημαϊκών. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κ.ά..

Σχολιάζοντας την προκλητική ρητορική του Ταγίπ Έρντογαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι συνιστά προς το εσωτερικό της γείτονος χώρας μια νέα αφήγηση για την τουρκική ταυτότητα, όπως επίσης και μια νέα οπτική προς το εξωτερικό για τον ρόλο της Τουρκίας. «Αυτό σημαίνει στην ουσία η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Πρωτίστως ενδιαφέρεται για το Χαλέπι και τη Μοσούλη και δευτερογενώς για το Αιγαίο». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό, και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν θα αντιμετωπισθεί αν δεν λυθεί το πρόβλημα των συρράξεων στη Συρία.

Για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι θα πρέπει η εθνική γραμμή να αφορά στην υποστήριξη της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχύρωση του ρόλου του Προέδρου της που είναι σημαντικός, και στην ζήτημα των εγγυήσεων της ανεξαρτησίας της.

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τους άξονες και τις σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαμόρφωσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου από την μεταπολίτευση και εντεύθεν, επισημαίνοντας ότι «όλες ταράσσονται και επανεξετάζονται λόγω της εκλογής στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ και του αμερικανοσκεπτικισμού που έχει αντανάκλαση στον ευρωσκεπτικισμό».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ζητάει με πραγματισμό την ενίσχυσή του, γιατί η αποδυνάμωσή του θα θέσει προς αναθεώρηση τα χαρακτηριστικά του δυτικού κόσμου και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ο δεύτερος ομιλητής της βραδιάς, ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ψαλίδα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία ανοίγει σ’ όλα τα επίπεδα και πως η Ελλάδα εξισορροπούσε τις προκλήσεις με την ενεργότερη συμμετοχή στους δυτικούς θεσμούς. «Το ισχυρό μας όπλο είναι το συντομότερο να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή ομαλότητα ξεπερνώντας τη κρίση» σημείωσε.

Τέλος, ο τρίτος ομιλητής, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης περιέγραψε τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και τις αμφισβητήσεις της σημερνής τάξης πραγμάτων που φέρνει η εκλογή Τράμπ και το Βrexit . Σημείωσε την ανάγκη να είναι η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής άμυνας, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο απομόνωσης στο Κυπριακό και απώλειας του μεταπολιτευτικού κεκτημένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάλι καλά που δεν πήρε μαζί του τον πανταχού παρόν.. Έχασε μια παρέλαση.

    Για να δούμε όταν θα γίνει το μπαμ ΠΟΣΟΙ από αυτούς θα παραμείνουν στα νησιά; Αυτοί κάνουν πόλεμο στα λόγια από απόσταση ασφαλείας…

  2. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ακόμη έξω; η πολιτική του επιβίωση πρέπει να αποτελέσει θέμα διδακτορικών διατριβών πολλών πανεπιστημίων.
    Ο Τέλης τώρα ….. και αυτός αποτελεί ειδικό θέμα μελέτης.Τα εθνικά θέματα όμως και τους απέναντι τα ξέρει πολύ καλά.

    • Χρυσαγουλο εσύ από μέσα σχολιάζεις? Λεχρίτες ο Βενιζέλος θα είναι παρών γιά όσο καιρό χρειαστεί να κονιορτοποιήσει τις μπαρούφες των καθε λογής ψεκασμένων λαικιστών.

  3. Βενιζέλος – Ένας από τους πλέον αναξιόπιστους πολιτικούς. Δυστυχώς η γλύκα της «καρέκλας» και της «κουτάλας» δεν ξεχνιέται εύκολα. Αυτό που μ’εκπλήσσει και μ’ εντυπωσίαζει συνεχώς είναι το απύθμενο θράσος του, να παρουσιάζεται σαν ηγέτης ή λυτρωτής. Μιά χρονική αναδρομή σκαλίζοντας βίντεο ομιλιών του θα αποκαλύψει τα γραφόμενα.

    • …τη κουτάλα την ονειρεόνται κάποιοι του συναφιού σου ! Ο Βενιζέλος διαχρονικά αποτελεί μία απο τις αξιολογότερες πολιτικές παρουσίες όσο γιά τα βίντεο , πες μας σε ποιά . αναφέρεσαι.Τις παπαριές των ψεκασμένων αφεντικών σου μπερδεύεις ?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ