ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κω (Τμήμα Υγείας): Για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

16
674

Για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

Το 2014 σε εκδήλωση στο νησί μας ο σημερινός υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για το σύνολο των κατοίκων της χώρας μας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Το σχέδιο αυτό από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κι εν μέσω μιας δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας λόγω της κρίσης και των μνημονίων που οδήγησαν τον τόπο μας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άρχισε να υλοποιείται.

Απέναντι σε ένα διαλυμένο, χρεωμένο και διεφθαρμένο σύστημα υγείας που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο πάντα την πλήρη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού ξεκίνησε ένας τιτάνιος αγώνας.

Η πρόσβαση 2.500.000 ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, ο εξορθολογισμός και η ηθικοποίηση του συστήματος, η αυξημένη χρηματοδότηση, οι χιλιάδες προσλήψεις είναι μερικά από τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.

Στο νησί της Κω η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, η διοικητική αυτονόμηση του Νοσοκομείου από το Νοσοκομείο της Ρόδου, η ίδρυση της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας, σε συνδυασμό με την εξαγγελία για νέο νοσοκομείο, με σταθερά και μελετημένα βήματα, το επιπλέον ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό μαρτυρούν τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και της Κυβέρνησης συνολικότερα για βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στην περιοχή μας.

Προφανώς δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ούτε έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες. Η μαζική φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό τα χρόνια των μνημονίων στέρησε  από τη χώρα μας το απαραίτητο δυναμικό που θα στελέχωνε τον χώρο της δημόσιας υγείας. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα φυγής νέων επιστημόνων υγείας καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για επιπλέον κίνητρα, ώστε οι νέοι επιστήμονες να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Πρόσθετα κίνητρα χρειάζεται να δοθούν και στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που θα υπηρετήσει και στα απομακρυσμένα νησιά της πατρίδας, αφού παρά τις συνεχείς προκηρύξεις από το Υπουργείο Υγείας, οι θέσεις δεν καλύπτονται πάντα επαρκώς.

Το επίδομα 400 ευρώ σε αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν σε περισσότερα από 400 άγονα περιφερειακά ιατρεία, η προσαύξηση της προϋπηρεσίας, η υποχρεωτική μετάθεση μετά από 5ετή θητεία στο ΕΣΥ σε άγονη και απομακρυσμένη περιοχή είναι μια σοβαρή δέσμη μέτρων, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί, σύμφωνα και με πρόσφατες  εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας.

Σε αυτή την προσπάθεια αναμφίβολα σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (παράλληλο πρόγραμμα)  δίνεται πλέον η δυνατότητα, ώστε οι ΟΤΑ να  παρέχουν στον επικουρικό ιατρό  και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της  περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Ταυτόχρονα, στον ίδιο νόμο του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε τυχόν ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας δημοτικοί υπάλληλοι θα μπορούν, έχοντας περάσει ταχύρυθμη εκπαίδευση και διαθέτοντας το ανάλογο επαγγελματικό δίπλωμα, να διατίθενται ως οδηγοί στα ασθενοφόρα.

Ήδη αρκετοί δήμοι, κυρίως νησιωτικοί, έχουν προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις δομές υγείας και εξασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες τους.

Είναι προφανές πως μετά το τέλος των μνημονίων, στη νέα εποχή που ξημερώνει, με στόχο ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος προς όφελος της κοινωνίας των πολλών, ο κάθε φορέας διοίκησης (κράτος, περιφέρεια, δήμος) μέσα από τον δικό του θεσμικό ρόλο επιβάλλεται να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να βάλει το δικό του λιθαράκι.

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποιός γράφει ρε αυτές τις παπαρ΅΄ες. Δύο γραμμές χρειάζονται ώστε να τις διαβάσει και ο τελευταίος. Και μόνο ότι οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική αγωγή φτάνει. Και μόνο ότι την ίδια ημέρα πας και κάνεις τις εξατάσεις του αίματος φτάνει. άχρηστοι έ άχρηστοι

    • Κανένα νέο από την Μυρσίνη Λοΐζου, τον Πετσίτη σύντροφοι υπάρχει; Η ηθική ανωτερότητα της γιαλατζί αριστεράς...

      Και τώρα ετοιμαστείτε για τα ΕΓΚΑΊΝΙΑ του νέου νοσοκομείο, ζωγραφιστό σε μουσαμά όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης… Πόσα φρόκαλα έκρυβε αυτή η φασιστοαριστερή κυβέρνηση, τον ΠΑΠΆ – ΠΕΤΣΊΤΗ, τον ΠΟΛΑΚΗ με το καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ, τους δοσίλογους των Πρεσπών ΤΣΙΠρΑ – ΚΟΝΤΖΙΑ και την τοπική μαϊμούνα τον ξεφτίλα με την κοντή εθνική συνείδηση, τον Κάπτεν Ηλία τον ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρο που επιθυμεί συνθήκη τύπου Πρεσπών για τα Δωδεκάνησα… ®Νυχτοκαβαλάρης©

    • Πάπαλα η «ηθική ανωτερότητα της γιαλατζί αριστεράς», μετά τον ΚΑΡΑΝΙΚΑ ο ΠΕΤΣΊΤΗΣ τσαντοκουβαλητής μιζών του Λαυρεντιάδη...

      Από γκαρσόνι σε πιτσαρία με 4.800 ετήσιο εισόδημα τώρα σαν τσαντοκουβαλητής μιζών των Παπά-ΤΣΙΠρΑ κατάφερε να δηλώνει 375.000 ευρώ από Ελληνικά Πετρέλαια χώρια τα μαύρα από τον Λαυρεντιάδη σαν εισπρακτική εταιρεία των υπουργών του ΣφΥΡΙΖΑ, ΠΑΠΑ και παραπάνω… –Αγάθων ο Συριζόπληκτος-

    • Μόνο έναν γιατρό αποσπασμένο από το νοσοκομείο έχει το εγκαινιασμένο …. Μας δουλεύουν κανονικότατα.

  2. Η ΜΙΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΛΟΓΩ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΨΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΣ. ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    • Μοίρασε πολλά θα, θα, θα... ΠΩΣ ΝΑ ΚΆΝΕΙΣ βρε λαϊκιστή ΕΓΚΑΊΝΙΑ ΜΕ ΈΝΑΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΌ ΓΙΑΤΡΌ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΚΌΜΑ;;;

      Πριν από τέσσερα χρόνια υπήρχαν πέντε γιατροί και άλλοι τόσοι με συμβάσεις, τώρα το άδειο κτήριο το βάφτισαν ΤΟΜΥ χωρίς να υπάρχει στην Κω ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ για να παραπέμπει στο άδειο κτήριο… Τάζει φούμαρα για ΝΈΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΦΡΆΓΚΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ… Παραμονή των εκλογών θα βγάλουν ένα φιρμάνι για χωροθέτηση στο ΣΕΛΒΕΡΙ στο χωράφι του ΒΑΚΟΥΦ που έχουν δεσμεύσει για το νέο Hot spot, θα παρουσιάσουν μια μελέτη ΦΑΣΌΝ από το υπουργείο και θα εξαγγείλουν οι φασιστοαριστεροί του ΣφΥΡΙΖΑ το νέο νοσοκομείο για ψηφουλάκια, αλλά, ΦΡΆΓΚΑ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ. Φάτε ζωντανά που τους ψηφίσατε μπόλικο κουτόχορτο από τα Ποσειδώνια λιβάδια, χορτάσαμε… ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ στους ΨΕΥΤΕΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ που πουλάνε όνειρα θερινής νυκτός δύο μήνες πριν τις εκλογές… #Αγαθίας ο Σχολαστικός #

  3. Η ΖΟΡΜΠΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ ΤΑ 180 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΗΣ

    ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;

  4. όλα αυτά που λέτε ξέρω ότι είναι έτσι. Χρώσταγα στο ΤΕΒΕ και δε τολμούσα να περάσω απο το νοσοκομείο αν και μου έτυχαν διάφορα. Τώρα μπορώ

  5. Σήμερα βγήκε η είδηση ότι κάτι «πρόσφυγες» επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες.
    Στην γυναίκα του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης Ν. Ταχιάου, για να της κλέψουν την τσάντα και επειδή αντιστάθηκε άρπαξαν το μωρό που κουβαλούσε δίπλα της η ανηψιά της.
    Αυτά όλα στον Λευκό Πύργο!!
    Στο κέντρο της πόλης, μέσα στον κόσμο.
    Το εκνευριστικό είναι ότι προχθές τους είχαν πιάσει για κλοπές και τους άφησαν ελεύθερους!!
    Τι γίνεται ρε παιδιά;
    Καταργήθηκαν οι ποινές;
    Η κλοπή είναι ελεύθερη πλέον;
    Γι΄αυτό δεν φοβούνται τίποτα;

  6. επειδή στους Έλληνες ξηγιέται σπαθί.

    https://www.avsite.gr/forum/data/attachment-files/2019/03/227656_98ef79870924263d7abd12483ee8c499.JPG

    Αυτό είναι το ρεζίλι της Κυβέρνησης,για δακτυλικά αποτυπώματα η γιαγιά 90 χρονών που πουλούσε πλεκτές κάλτσες στις πλατείες,το κέντρο πόλεως,ενώ όλοι οι Αφρικανοί και Πακιστανοί dealers στην Αθήνα που έχουν κάνει γκέτο ,απλά ανενόχλητοι..επειδή οι αλληλέγγυοι των ΜΚΟ τους παρέχουν ανθρωπιστική κάλυψη.Χαρείτε Δημοκρατία…

  7. ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ ΜΑΔΟΥΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΙ ΜΑΥΡΙΔΕΡΟΣ?ΜΙΛΑΣ ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ?ΕΚΛΕΒΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ Κ ΤΟ ΣΚΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΧΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΑ?ΕΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Κ ΠΕΡΝΑΣ ΖΩΗ Κ ΚΟΤΑ ΣΥΡΙΖΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΖΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ

  8. ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Κ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΙΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ Κ ΣΤΙΣ ΜΟΛΟΤΩΦ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ Ε ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΛΟΣ Κ ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ ΒΑΛΤΕ ΧΕΡΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ