Σαντορινιός-Καματερός: Επέκταση της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα αεροπορικά εισιτήρια

3
395

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Επέκταση της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα αεροπορικά εισιτήρια για τους κατοίκους των νησιών»

Κατά την παρουσίαση της τροπολογίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια της Βουλής «Για την τροποποίηση του ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους» ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι «η παρούσα τροπολογία φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ένα μέτρο ζωντανό και χρηστικό για τους νησιώτες μας. Οι αλλαγές που κάνουμε έχουν μόνο στόχο τη συνεχή και ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».

https://www.youtube.com/watch?v=dJBPZvHLUxQ

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα αεροπορικά εισιτήρια

«Οι αρνητικές πτυχές της Νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας». Η επιδότηση, όπως ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός, θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει. «Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Επέκταση των δικαιούχων σε ειδικές κατηγορίες

«Όπως διαπιστώσαμε κατά την πορεία της εφαρμογής του μέτρου, υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη της επιδότησης αυτής. Προστίθενται λοιπόν ορισμένοι ακόμη δικαιούχοι του μέτρου, όπως τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά. Αυτό είναι ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα για το έργο που επιτελούν. Tο μέτρο ισχύει ήδη όπως γνωρίζετε για τους αναπληρωτές καθηγητές και τους επικουρικούς γιατρούς. Κρίναμε επίσης απαραίτητο και το έχουμε ήδη υλοποιήσει, να επιδοτηθεί η κλίνη για τις αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 μιλίων».

Επιχειρήσεις της Κρήτης

«Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στην Βουλή αλλά και διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξη τους με αντίστοιχη ΚΥΑ».

Επιδότηση για τα καύσιμα

«Η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά, έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ πριν το Πάσχα σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Παρατείνεται δε, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα καύσιμα για 6 επιπλέον μήνες, διότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα αποτελέσματα του μέτρου κατά την τουριστική περίοδο».

Φτιάχνουμε ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες μας

«Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%. Το ΜΙ είναι ένας θεσμός, ένα μέτρο ζωντανό, που έχει αγκαλιαστεί από του νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις και έχει φέρει αλλά θα φέρει και στο άμεσο μέλλον, σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής και στο κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Με τις συνεχείς βελτιώσεις που κάνουμε, προχωράμε και φτιάχνουμε ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις αλλαγές που θα χρειαστεί γιατί ο μόνος στόχος μας είναι η ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».

ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή κατά την συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» τροπολογία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επέκταση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Συγκεκριμένα:

  1. Εφαρμόζεται και στα αεροπορικά εισιτήρια. Θα επιστρέφεται στους νησιώτες η διαφορά που αναλογεί στην μετακίνησή με πλοίο για την ίδια απόσταση.

Εκτιμάται ότι μεσοσταθμικά η μείωση των εισιτηρίων θα φτάνει το 30% και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις.

  1. Η διαφορά που θα επιστρέφεται θα υπολογίζεται πλέον όχι με βάση την οικονομική θέση στα πλοία, αλλά την θέση με καμπίνα.

Άρα αυξάνεται το ποσοστό της διαφοράς που επιστρέφεται.

  1. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόζεται και για εκπαιδευτικούς των Α.Ε.Ι. και τους ένστολους.

  2. Εφαρμόζεται και για την μεταφορά εμπορευμάτων από και προς την Κρήτη (μέχρι τώρα εξαιρούνταν).

  3. Παρατείνεται η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα για 12 μήνες σε 33 νησιά.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός ζήτησε την επέκταση και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους αθλητές στο αμέσως επόμενο διάστημα τονίζοντας παράλληλα πως:

«Με το μετρό του Μεταφορικού Ισοδύναμου που συνέχεια βελτιώνεται και επεκτείνεται, αποδεικνύεται πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε δύσκολες δημοσιονομικά περιόδους βρίσκει τρόπους να προχωρεί σε τομείς και λύσεις προβλημάτων των νησιωτών που κανένας ως τώρα δεν τολμούσε να εφαρμόσει και όλοι θεωρούσαν ανέφικτα.

Είμαστε αποφασισμένοι να σχεδιάσουμε και εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα σχέδια άρσης των ανισοτήτων λόγω νησιωτικότητας και αξιοποίηση του πλούτου και των ευκαιριών που προσφέρουν τα νησιά μας δίνοντας βάρος στις ιδιαιτερότητες του καθενός».

Γραφείο Τύπου

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΟ ΘΈΜΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΤΕ ΦΑΣΊΣΤΕΣ ΠΕΤΣΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΡΟΔΌΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ 140 ΕΎΡΟ ΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΌ

  2. 16.500 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΙΔΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.