Δημοσκόπηση MRB: Στοιχεία σοκ για πρόωρες εκλογές, θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

3
1628

Τι δείχνει δημοσκόπηση βαρόμετρο της MRB για την ψυχολογία του κόσμου, τις εκλογές και τα θέματα ασφάλειας;

Με μεγάλη απογοήτευση και απαισιοδοξία καθώς και με πολύ χαμηλές προσδοκίες θα υποδεχτούν οι Έλληνες το 2017 και σε ποσοστό 63% “βλέπουν” πρόωρες εκλογές, εξαιτίας σύγκρουσης με τους δανειστές και κοινωνικής αναταραχής.

Σύμφωνα με το “Βαρόμετρο”, που δημοσιεύει η Real News σε συνεργασία με την MRB, το 63,1% των πολιτών αισθάνεται ανησυχία, το 47,9% φόβο, το 29,7% οργή και το 24,3% ντροπή.

Οι Έλληνες αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια και για την εργασία τους.

Το 77% πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα ζωής του το 2017.

Το 75,6% ζητά από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.

Εντυπωσιακό στοιχείο ότι 7 στους 10 νέους ηλικίας 18-24 ετών θα μετανάστευαν σε χώρα του εξωτερικού, αν τους δινόταν η ευκαιρία.

“Κόκκινο” χτυπά και η αγωνία για τα εθνικά θέματα. Το 61,7% των ερωτηθέντων φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; 1

    Όλα δείχνουν πως σύντομα ο mister Tsipras –που σ’ έναν μήνα συμπληρώνει δύο χρόνια κατοχικός πρωθυπουργός- θα κάνει… ηρωική έξοδο, με προκήρυξη προώρων εκλογών, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς υπάρχουν πολλοί που τον πιέζουν για το αντίθετο. Και προπάντων, δεν ξέρουμε τι γνώμη έχουν για τις πρόωρες εκλογές οι πραγματικοί αφέντες αυτού του τόπου!
    Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος, που φέρνει τις εκλογές πιο κοντά – κοινή συναινέσει Tsipra και διεθνών τοκογλύφων. Και δεν είναι άλλος από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!
    Το λοιπόν, σύμφωνα με κρυφές και φανερές μετρήσεις, αυτή τη στιγμή τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ξεπερνούν το 10%, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων, με το σύστημα να φοβάται ότι μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην Χρυσή Αυγή. Η νουδούλα κρατάει τα ποσοστά της και φυσιολογικά θα τα αυξήσει με τον αέρα του πρώτου κόμματος, σε περίπτωση εκλογών. Όχι όμως εντυπωσιακά, διότι δεν έχει δημιουργηθεί – κι ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί- ρεύμα υπέρ της.

  2. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; 2

    Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει αρκετά (κάτω από 20%), αλλά ακόμα δεν έχει καταρρεύσει, α λα ΠΑΣΟΚ. Αν κάνει τώρα εκλογές, με… αντιμνημονιακά συνθήματα, πιστεύεται ότι μπορεί να συγκρατήσει τουλάχιστον ένα 20%. Αλλιώς, αν συνεχίσει να κυβερνάει, η κατάρρευση («πασοκοποίηση») είναι θέμα ολίγων μηνών.
    Και το μέγα πρόβλημα του συστήματος είναι η κατάληξη που θα έχουν σε τέτοια περίπτωση, οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – οι μη μαρξιστές, που τον ψήφισαν για να… σκίσει το Μνημόνιο. Αλλά και πολλοί από τους σημερινούς αναποφάσιστους, πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ψεκασμένων.
    Για να μην τα πολυλογούμε, θεωρείται βέβαιο πως αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, σε λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πέσει σε μονοψήφια ποσοστά και η Χρυσή Αυγή θα είναι δεύτερο κόμμα, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

    Προκειμένου δε να μην συμβεί αυτό, οι πρόωρες εκλογές είναι μια κάποια λύση!

  3. Στην εν λόγω δημοσκόπηση η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 12 μονάδες αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι τελευταία οι εκροές – διαρροές ψηφοφόρων έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Χρυσή Αυγή και όχι προς την ΝΔ.
    Με βάση εκτιμήσεις κορυφαίου -πρώην υπουργού- της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία η Χρυσή Αυγή σαρώνει έχει καλύτερη διεισδυτικότητα στην επαρχία στις αγροτικές περιοχές και ειδικά σε περιοχές όπου έχουν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
    Ήδη η Χρυσή Αυγή εμφανίζει δημοσκοπικά ποσοστά στο 10,5% περίπου αλλά τα νέα στοιχεία είναι
    1) Η ΝΔ δημοσκοπικά φαίνεται ότι διατηρεί ένα προβάδισμα πάνω από 10-12% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
    2) Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει ποσοστά όσα περίπου είναι και η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
    3) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερες απώλειες προς την Χρυσή Αυγή στην επαρχία και το στοιχείο αυτό εξηγεί την σημαντική δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ