«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα – Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες»

11
1462

Η περίοδος πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα πλησιάζει και πάλι στο τέλος της, διαπιστώνει νέα μελέτη της Eurasia, έπειτα από τις εντάσεις που παρουσιάστηκαν στις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Παρόλα αυτά, το think tank εξηγεί ότι το πραγματικό ζήτημα σε αυτό το επεισόδιο δεν είναι καθόλου ο «μποναμάς» του Αλέξη Τσίπρα, όσο η άλυτη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως γνωστόν, η Γερμανία επιμένει ότι δεν χρειάζονται συγκεκριμένα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος, το 2018. Αλλά το ΔΝΤ τα θέλει τώρα.

«Η λύση, όπως συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό, είναι να ψάχνουν μια ευκαιρία να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι οπισθοχωρεί και να την πιέσουν να κάνει περισσότερα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί σαν πολιτικός αντιπερισπασμός, αποσπώντας την προσοχή από το γεγονός ότι η θέση του Βερολίνου παραμένει πολύ αντιφατική: Θέλει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να κάνει όσα είναι αναγκαία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, που θα ανοίξει την πόρτα για κάτι τέτοιο», σημειώνει η Eurasia.

Αντ΄ αυτού, οι αναλυτές κατηγορούν Γερμανία και ΔΝΤ ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της Ελλάδας, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τη δική τους αδυναμία να συμφωνήσουν, ζητώντας πρόσθετα μέτρα 4 – 4,5 δισ. ευρώ, και προσδιορίζοντας μάλιστα ποια θα είναι αυτά.

Μετά από αυτά, η Eurasia βλέπει δύο πιθανά σενάρια:

– Μια γρήγορη συμφωνία, έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ή της 20ης Φεβρουαρίου, που ωστόσο θα απαιτούσε από την Αθήνα να δεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας πέραν του 2018. Όμως, ακόμα και αυτό το σενάριο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολύ μικρή πλειοψηφία και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να περάσει τα μέτρα. Και δεύτερον, γιατί υπάρχει πιθανότητα το ΔΝΤ να μην κινείται με καλή πίστη, αφού η Eurasia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις εκ μέρους του Ταμείου να είναι σκόπιμες, με την ελπίδα ότι η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει στον οργανισμό την πολιτική κάλυψη να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

– Η απαίτηση των πιστωτών για πρόσθετα μέτρα καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (ή νωρίτερα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Σε αυτή την περίπτωση, η πρόσθετη αβεβαιότητα για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% το 2017. Επιπλέον, εάν η αξιολόγηση συρθεί μέσα στο επόμενο έτος, τα περιθώρια ευελιξίας των πιστωτών θα περιοριστούν περαιτέρω, λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως Ολλανδία. Και βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές χρέους, ειδικά από τον Απρίλιο και κυρίως τον Ιούλιο.

Πραγματικός κίνδυνος οι πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2017

Η Eurasia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες μάλιστα τοποθετεί στο Μάρτιο του 2017.

Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, εάν ο κ. Τσίπρας πάει γρήγορα σε εκλογές, θα μπορέσει να «γράψει τις ζημιές» του και να διασφαλίσει το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, διατηρώντας μερίδιο 15 – 20% της λαϊκής ψήφου.

Με αυτόν τον τρόπο, το κόμμα θα συνεχίσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή, ως μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαφορετικά, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, χωρίς να έχει πάρει χειροπιαστές υποχωρήσεις από τους πιστωτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ του 2012, μονοψήφια ποσοστά του, τονίζει η Eurasia.

Μετά από αυτά, το think tank επιμένει στην εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένα μικρό σχόλιο, για να ξέρουμε ποιοι είμαστε και πως μας βλέπουν οι ξένοι.
    Καμιά δεκαριά τσογλάνια καίνε τρία τρόλεϊ στην Πατησίων. Έ και τι έγινε, τα παιδιά μας παίζουν.
    Στην Βουλή και στους Δήμους προσλαμβάνουν σήμερα δεκάδες «επιστήμονες» από το παράθυρο. Σιγά τ’ αυγά, πάντα τα ίδια έκαναν και οι άλλοι. Δικά μας παιδιά είναι.
    Κόπηκαν οι αποδείξεις και οι συλλογή ΦΠΑ και Φόρων πάει περίπατο. Έλα μωρέ, δικά μας παιδιά είναι. Εδώ στο νησί μας έχουμε πολλούς από δαύτους. Δεν θέλω ου…………….
    Καταστρέφουν τα ακυρωτικά μηχανήματα στους σταθμούς των τρένων. Ανήκουν στα δικά μας παιδιά των μπαταχτσήδων, ζήτω το τζάμπα. Ας τα πληρώσουν οι πλούσιοι.
    Μοιράζουν λεφτά που δεν έχουμε και χρωστάνε τα δις στην αγορά και επιστροφή του ΦΠΑ. Ε, σιγά μη σκάσουμε, εκλογές έρχονται.
    Άντε Καλές Γιορτές.

  2. Ας καταλάβουμε ότι δεν έχουμε φίλους που θα έκαναν κάτι για μας επειδή μας αγαπάνε. Υπάρχουν 2 μεγάλοι σκόπελοι. Οι εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία που δεν μπορούν να τις αποφύγουν όπως έκαναν με την Ιταλία. Οπότε θα ψηφίσουν όσα μέτρα χρειάζονται και για τα υπόλοιπα θα πάρουν παρατάσεις μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές της Γερμανίας. Φυσικά αν στη Γαλλία βγει η Λεπέν (κάτι αρκετά δύσκολο γιατί και εκεί οι «αριστεροί» ψηφίζουν δεξιά αρκεί να μην βγει η ακροδεξιά) τότε οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν.

  3. -ΑΛΕΞΊΚΑΚΟΣ- Σας το λέω τρις μήνες, στις 20 του Φλεβάρη οι γιαλατζί αριστεροί που φτωχοποίησαν την μεσαία τάξη ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΎΡΙΣΤΟ...

    Έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους νοικοκυρέους που είχαν προγραμματίσει με δουλειά, δουλειά και ιδρώτα την ζωή τους να παραμιλάνε από το μακρύ χέρι που τους παίρνει από μια αξιοπρεπή διαβίωση ότι με στερήσεις έφτιαξαν. Στον αγύριστο τεμπέληδες που το παίζετε αριστεροί ενώ είστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ σαν τον σύντροφο σας τον συγΚΑΜΕΝΟ…

  4. αμην και ποτε να μπαινει ακθε κατεργαρης στον παγκο του.βαρεθηκαμε να κανουν κουμαντο οι πορδο αλληλεγγιοι ρουβικωνες μκο ισλαμολαγνοι και μογγολοι στην ελλαδα.ααντε στον αγυριστο ν αλλα ξουν καποια πραγματα και να μπει λιγη ταξη σ αυτη την ρημαδαχωρα,μ ολους τους ψευτοαριστερους καφεποτες

  5. ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑ.[ΨΗΦΙΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ,ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΜΕΣΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Κ,Λ,Π]. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ,ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ;

    • Eυχαριστώ για την έμπειρη σου λύση,πόσα χρόνια την εφαρμόζεις; είδες αποτέλεσμα;

      • …δεν το έχω εφαρμόσει, όμως επειδή ο κόσμος έχει αγανακτήσει, το βλέπω να γίνεται και αυτό!!! Έχει καταντήσει αηδία κάθε τρεις και λίγο εκλογές!!…και επειδή βλέπω (όπως λες) μετά από εκλογές ότι πάντα το μετανιώνεις…το σαλαμάκι (που έγραψα) μπορεί να είναι ακραίο, όμως είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας για το σάπιο πολιτικό μας σύστημα!!…και στο κάτω κάτω δεν θα έχεις και τύψεις!!

  6. κακομοιρα ελλαδιτσα τι σε περιμενει
    σε κυβερνανε αριστεροφασιστες μαστουρωμενοι.
    κοπροσκυλα διορισμενοι
    κι ολοι οι προσκυνημενοι……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ