Κουρουμπλής – Σαντορινιός σε Αγαθονήσι-Λέρο-Κάλυμνο (Κω δεν πρόλαβαν): Ίδρυση σχολής εμπορικού ναυτικού στην Κάλυμνο

1
787

Παρότι τους περίμεναν ο Δήμαρχος με τους τοπικούς φορείς στην αίθουσα της Μαρίνας Κω απόψε, δεν τα κατάφεραν να ρθουν τελικά στο νησί, μιας και έφτασαν αργά στην Κάλυμνο για συνάντηση με τους εκεί φορείς, όπου ανακοίνωσε την ίδρυση σχολής του εμπορικού ναυτικού.

Ο κ. Κουρουμπλής στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού, υποσχέθηκε ότι θα ιδρυθεί στο νησί, γνωστό για τη ναυτική του παράδοση, σχολή εμπορικού ναυτικού, αίτημα που η τοπική κοινωνία θέτει εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, συζητήθηκαν προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Καλύμνου, κυρίως για ζητήματα υποδομών και στελέχωσης των υπηρεσιών, για τα οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα προωθηθούν οι διαδικασίες επίλυσης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η συνάντηση στην Κω θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«Οι πολιτικές που πρέπει να εκπονήσουμε έχουν ταυτότητα νησιωτική αλλά και εθνική. Δεν ερχόμαστε να πούμε ωραία λόγια, αλλά να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συναντήθηκαν με φορείς της Σάμου και του Αγαθονησίου.

 

Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους νησιώτες

Σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας στο Βαθύ Σάμου σήμερα το μεσημέρι, όλοι οι φορείς του νησιού σημείωσαν τη βελτίωση που έφεραν στο νησί οι αλλαγές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, τα τελευταία δύο χρόνια, με νέα και γρήγορα πλοία.

 

Επεσήμαναν επίσης την ανάγκη να υπάρξει σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να αμβλυνθούν τα κόστη των υψηλών ναύλων.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το επόμενο δεκαήμερο οι αρμόδιοι φορείς των νησιών θα κληθούν στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθεί η τουριστική προβολή των νησιών, ώστε να αντισταθμιστεί η όποια εικόνα δημιουργήθηκε από το βάρος που σήκωσαν, διαχειριζόμενα με άψογο τρόπο την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε ότι με αντίστοιχες κινήσεις στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 30% ο τουρισμός στη Λαπεντούζα.

 

«Θέλουμε να ακούσουμε τους προβληματισμούς των νησιωτών και θέλουμε στενή και άμεση συνεργασία με τους φορείς για να βοηθήσουμε να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας και η πόρτα του γραφείου μας θα είναι ανοιχτή», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Στη συνάντηση που έγινε στο Αγαθονήσι, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι υλοποιείται άμεσα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να καλυφθούν με δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα όλα τα νησιά.

Δεκαήμερη περιοδεία της ηγεσίας του ΥΝΑ στα ακριτικά νησιά

Σε υψηλούς ρυθμούς εργασιών και διαβουλεύσεων ξεκινάει το νέο έτος για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ναυτιλίας. Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πρωτοβουλία διεκδίκησης ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για όλες τις νησιωτικές περιφέρειες που θα κατοχυρώνει και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες τις οποίες συνεπάγεται…

Μέχρι στιγμής , η κυβέρνηση έχει πετύχει την αναστολή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου, ενώ η πλήρης ελληνική πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στους δύο αρμόδιους επιτρόπους για την θαλάσσια πολιτική και τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως δήλωσε σήμερα από την Σάμο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής.

Η ηγεσία του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής πραγματοποιεί δεκαήμερη επίσκεψη στα ακριτικά νησιά έχοντας διαδοχικές συναντήσεις με το υπουργείου τουρισμού, τον ΕΟΤ και τους φορείς της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να υπάρξει μια οργανωμένη ειδική προβολή των νησιών και του ανθρωπισμού που επέδειξαν οι νησιώτες.

Ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας σε τοπικά μέσα της Σάμου αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που είχε με τους κοινωνικούς φορείς του νησιού, τον Δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κατραζάκο για θέματα που αφορούν τις υποδομές και την ασφάλεια των λιμανιών, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου, στην λειτουργία υδατοδρομίου και στην διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Τον υπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψη στα ακριτικά νησιά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης. Μετά την Σάμο ο κ. Κουρουμπής θα μεταβεί σε Αγαθονήσι, Λειψούς, Κάλυμνο , Λέρο και Κώ, όπου θα έχει επαφές με τους δημάρχους , τους λιμενάρχες και με εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Π.Τ.Κ

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ