Ν. Σαντορινιός: Το εγχείρημα για συνδυασμένες μεταφορές γίνεται για 1η φορά. Θα βρούμε λύσεις

0
497

Θέμα: «Το εγχείρημα για τις συνδυασμένες μεταφορές γίνεται για πρώτη φορά. Θα βρούμε λύσεις με σκοπό την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των νησιωτών»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην ΕΡΑ Ρόδου, την Δευτέρα (06/02/17), αναφερόμενος εκτενώς στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τοπικούς φορείς των νησιών, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τον σχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε, όμως, και σε ερωτήσεις σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά για την στάση της Ν.Δ.

http://www.youtube.com/watch?v=28dntkcWUJg&feature=em-upload_owner

Για την σύσκεψη για τις συνδυασμένες μεταφορές

«Η πρωτοβουλία που πήραμε βασίζεται στην προσπάθεια να απαντήσουμε στο το πως τα νησιά εξυπηρετούνται από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προτεραιότητα δόθηκε στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, μιας και σε αυτά υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών, έτσι ώστε να συνδυαστούν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος που αυτή τη στιγμή βιώνουν οι νησιώτες, είναι η Κάσος, όπου διαθέτει ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όμως συμπίπτουν. Και έτσι έχει δυο μέσα διαθέσιμα που όμως δίνουν μια επιλογή μετακίνησης την φορά».

«Με βάση, λοιπόν, τα υπαρκτά προβλήματα στις μετακινήσεις των νησιωτών, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσώπων της Τ.Α, και εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών. Από κοινού αποφασίστηκε η σύσταση πρώτον, μιας επιτροπής για τον επανασχεδιασμό των συνδυασμένων μεταφορών, και δεύτερον, μιας επιπλέον επιτροπής που θα εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων. Στην επιτροπή που έχει σκοπό τις συνδυασμένες μεταφορές θα συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω φορείς και θα είναι υπό την προεδρεία μου. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο ορισμός των εκπροσώπων και αμέσως μετά θα αρχίσει, άμεσα, τις εργασίες της».

«Αξίζει, επιπλέον, να πούμε, ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου, έχω ήδη αποστείλει σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας επιστολή, με την οποία ζητώ να μου αποστείλουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους, ούτως ώστε να υπάρχει ένα πρωτογενές υλικό καταγραφής των απόψεων των ίδιων των νησιωτών».

«Η προσπάθεια αυτή αν και είναι δύσκολη– τα περισσότερα αποτελέσματα θα φανούν στην έναρξη της επόμενης ακτοπλοικής περιόδου, δηλ. τον Νοέμβιο- εντούτοις είναι ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναυπάρξει και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται και να εμπλέξουμε και άλλα μέσα- όπως τα ΚΤΕΛ- με το σκοπό της καλύτερης κάλυψης των νησιωτικών αναγκών για προσβασιμότητα. Ποτέ το όλο ζήτημα δεν έχει, μέχρι τώρα, αντιμετωπισθεί συνολικά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για λύσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τις βρούμε».

Για την αξιολόγηση

«Εγώ θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Και το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανέναν να υπάρχει μια ακόμη εστία αστάθειας στην Ευρώπη. Νομίζω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο παραλογισμός. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να ζητούν παράλογα μέτρα».

«Από την δική μας πλευρά, χρειαζόμαστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φλεβάρη γιατί χρειαζόμαστε την ποσοτική χαλάρωση που έπεται και η οποία θα δώσει την αναμενόμενη ρευστότητα στις τράπεζες και κατ΄ επέκταση στις επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητη η ανάγκη να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα προς την ανάπτυξη της χώρας».

«Αν με ρωτάτε για πρόθεση συμβιβασμού από πλευράς της Κυβέρνησης, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο συμβιβασμός θα δίνει χώρο και αέρα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

«Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να κλείσει η αξιολόγηση και δεν εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια. Κάτι τέτοιο θα έκανε την χάρη στη διαπλοκή και εμείς δεν θα της κάνουμε καμία χάρη. Θα παραμείνουμε Κυβέρνηση μέχρι κάποιοι να μας δώσουν εξηγήσεις για το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι».

Για την Ν.Δ.

«Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ., από τα πιο επίσημα χείλη, του Αντιπροέδρου της, κ. Άδωνη Γεωργιάδη δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά την νοιάζει μόνο να επανακαταλάβει την εξουσία. Εμείς περιμένουμε, την Ν.Δ. να συμφωνήσει μεταξύ της και μετά να μας πει την άποψή της για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης».

«Περιμένουμε την θέση της Ν.Δ. απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ να υπογράψουμε παράλογα μέτρα. Υποψιάζομαι όμως ότι οι θέσεις της ταυτίζονται με αυτές του ΔΝΤ και αν κάποτε γίνει κάποιο ατύχημα και βρεθούν ξανά στην εξουσία, τότε θα είναι αυτοί φανατικότεροι των πιο σκληρών δανειστών και των μέτρων τους. Και αυτό είναι κάτι που δεν το λέω εγώ, αλλά πάλι ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι προτίθεται η Ν.Δ. να πάρει τόσα και άλλα μέτρα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ