Κ. Σκανδαλίδης: «Είτε άμεσα είτε ετεροχρονισμένα τα μέτρα θα είναι σκληρά και δυσβάσταχτα»

3
139

 Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Για τις πολιτικές εξελίξεις μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο Δωδεκανήσιος πολιτικός κ. Κώστας Σκανδαλίδης –σήμερα βουλευτής του Πασόκ στην Α’ Αθηνών. Ιστορικό στέλεχος του κόμματος, έχει διατελέσει από πολλές θέσεις υπουργός, βουλευτής και κορυφαίος συνεργάτης των προέδρων του Πασόκ.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Σκανδαλίδης μιλάει για την πορεία της αξιολόγησης, τα νέα μέτρα που φαίνεται να επέρχονται, τα σενάρια περί ‘Grexit’ και τα ενδεχόμενα συνεργασιών του Πασόκ / Δημοκρατικής Συμπαράταξης με άλλα κόμματα. Ειδικά για τον ΦΠΑ στα νησιά μας, δηλώνει ξεκάθαρα πως οι μάχες συνεχίζονται και ήδη η πρόεδρος του κόμματος κα Φώφη Γεννηματά το θέτει πάντα σε όλες τις ευρωπαϊκές της συναντήσεις ως ένα κατεπείγον θέμα που πρέπει να βρει λύση εδώ και τώρα.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

 • Κύριε Σκανδαλίδη, να ξεκινήσουμε από το ‘θρίλερ’ με την αξιολόγηση που συνεχίζεται. Θα έχουμε νέα μέτρα και ενδεχομένως νέο μνημόνιο;
Τα νέα μέτρα είναι σίγουρα, το ύψος τους διαπραγματεύεται ακόμη στα σημεία η κυβέρνηση. Η υπόσχεση του πρωθυπουργού «ούτε ένα ευρώ νέο μνημόνιο» αποδείχτηκε φενάκη. Είτε άμεσα είτε ετεροχρονισμένα τα μέτρα  θα είναι σκληρά και δυσβάσταχτα. Όσο για το νέο μνημόνιο, όπως πάνε τα πράγματα κι αυτό στο δρόμο είναι, ανεξάρτητα πώς θα το βαφτίσουν. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι συνέπειες από τα νέα μέτρα είναι και ο χρόνος που χάνεται διαρκώς και η ανάπτυξη παραπέμπεται  στις καλένδες. Ομολογώ ότι ούτε ο χειρότερος πολέμιος της «πρώτης φοράς αριστερά» δεν περίμενε αυτή την κατάρρευση. Κρίμα. ..
• Τα σενάρια περί ‘Grexit’ επανέρχονται. Τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για την χώρα μας αν φτάσουμε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ούτε να  το σκεφτόμαστε. Και όσοι καλλιεργούν σενάρια για μετάβαση στο εθνικό νόμισμα προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα. Γίνονται «δούρειος ίππος» για τα  σχέδια των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Οι συνέπειες θα ήταν απίστευτες. Πλήρης και ασύνταχτη χρεοκοπία, απώλεια κάθε αξίας για το νόμισμα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική χώρα. Ελπίζω ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τελευταίο σκαλί. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας οφείλουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο

• Αν απαιτηθεί η ψήφιση νέων μέτρων τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Ειδικά αν μπει το δίλημμα «μέτρα ή χρεοκοπία»;
Το ίδιο έργο δεύτερη φορά δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μείνει πιστή στη δέσμευση του πρωθυπουργού για κανένα νέο μέτρο και ασφαλώς θα τα καταψηφίσει. Είναι αδιανόητο, ενώ εξακολουθεί η κυβέρνηση να πολιτεύεται ασυλλόγιστα, να ζητά συνενόχους στις αποτυχίες της.

 • Συμφωνείτε για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει;
Δεν συμφωνώ απλώς για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, αλλά υπερθεματίζω. Είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση. Είχε ο Α. Τσίπρας ευκαιρίες να την επιδιώξει και να βγάλει από αυτή τη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση η χώρα. Τις κλώτσησε όλες. Τώρα οι δυο «μονομάχοι» του μικρού δικομματισμού οδηγούν τα πράγματα στην απόλυτη πόλωση με αποτέλεσμα η Βουλή να απολέσει αυτή τη δυνατότητα. Εμείς πιστοί στη στρατηγική μας και αφού ηττηθεί στις εκλογές η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να  επιδιώκουμε την εθνική συννενόηση και μια Κυβέρνηση αντάξια της ανάγκης που έχει η χώρα. Θα αγωνιστούμε με τη ψήφο του λαού και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών να την επιβάλουμε μετά τις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

 • Πρόσφατα, ο κ. Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει διάλογο συνεργασίας  με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τι θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ και ποια σενάρια ‘βλέπετε’ μετεκλογικά;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήδη έχει απαντήσει αρνητικά. Δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με μια πολιτική που μόνο στα λόγια και την κούφια ρητορεία καμώνεται την προοδευτική και στην ουσία είναι βαθιά συντηρητική και λαϊκίστικη. Εξ άλλου δεν σας φαίνεται οξύμωρο από την μια να μας καταγγέλλουν σε όλους του τόνους, να μας συκοφαντούν και να μας διαβάλλουν κι από την άλλη να συζητούν δήθεν για  συνεργασίες; Όσο για τα μετεκλογικά σενάρια αυτά θα τα καθορίσει η λαϊκή ψήφος. Ελπίζουμε από θέση ισχύος να επιβάλουμε τη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης.

 • Όπως γνωρίζετε, από την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν γλίτωσαν τα νησιά. Οι   αυξήσεις του ΦΠΑ και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην Ρόδο, έχουν λυγίσει τους  νησιώτες. Τι θα έπρεπε να γίνει;
Δυστυχώς, όταν εμείς δίναμε τη μάχη για μειωμένους συντελεστές και στην συνέχεια αφού τους πετύχαμε αγωνιστήκαμε να τους διατηρήσουμε, οι σημερινοί κυβερνώντες μας λοιδορούσαν. Βλέπετε καμιά φορά η ιστορία εκδικείται. Τώρα το εμπόδιο φαίνεται τεράστιο. Αν υπήρχε μια πραγματική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας για να επαναφέρουμε με κάθε τρόπο το θέμα  του ΦΠΑ των νησιών στο προσκήνιο. Όχι για ένα χρόνο και επιλεκτικά για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια αλλά σε μόνιμη βάση. Ήδη η Φώφη Γεννηματά το θέτει πάντα σε όλες τις ευρωπαϊκές της συναντήσεις ως ένα κατεπείγον θέμα που πρέπει να βρει λύση εδώ και τώρα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΦΟΥ ΤΑ ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ..
    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΛΑΔΗ…

  2. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΗΔΕΣ, ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ, ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΙΣΤΕ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ, ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΑΣ ΚΛΕΨΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ; ΕΧΕΤΕ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΤΕ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΕΧΕΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ; ΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΕΧΕΤΕ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΟΝΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΝΕΥΡΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ