ΔΧ στο «Βήμα»: Η εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος (Αποκαλυπικό ρεπορτάζ για τις προσλήψεις «δικών μας παιδιών»)

0
2099

Η εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος

Ενώ έχουν γίνει 27.700 προσλήψεις, η κυβέρνηση εμφανίζει μόνο 8.473 προσπαθώντας να αποκρύψει τους υπόλοιπους στον λαβύρινθο των διαφόρων οργανισμών
Η εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος
Τα 7.320.000 ευρώ φθάνει το κόστος τεσσάρων γραμματειών που στηρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου

Προσλήψεις ημετέρων και υδροκέφαλα γραφεία κορυφαίων υπουργών, που αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, έχει να επιδείξει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο στη δημόσια διοίκηση. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αποκομματικοποίηση του δημοσίου, με αξιοποίηση των υπαρχόντων υπαλλήλων που αγγίζουν τους 686 χιλιάδες,  φαίνεται ότι έχουν λιγότερη αξία από την ανάγκη της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της κομματικό στρατό, με μεθόδους που θα ζήλευε το «παλιό» πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζει την τακτική των προσλήψεων «δικών μας παιδιών» , συντηρώντας ένα πελατειακό σύστημα στο οποίο χρέωνε τη χρεοκοπία της χώρας αλλά επιπροσθέτως, φροντίζει να εξαφανίζει το μεγαλύτερο μέρος των προσληφθέντων, δηλώνοντας άγνοια για το που έχουν τοποθετηθεί! Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το «Ποτάμι», με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, η κυβέρνηση προχώρησε σε 27.700 προσλήψεις,  εκ των οποίων, το υπουργείο Εσωτερικών, επίσημα, εμφανίζει μόνο, 8.473 άτομα!

Κρύβουν 19.000 δημόσιους υπαλλήλους

Που βρίσκονται οι υπόλοιποι 19 χιλιάδες υπάλληλοι, που μαζί με τους 8 χιλιάδες που εμφανίζονται επισήμως, κοστίζουν στο δημόσιο 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 50% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια. «Ρωτάμε σε ποιους φορείς εργάζονται και δεν μας  απαντούν» δηλώνει το «Βήμα» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης.  Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι «μάλλον έχουν χαθεί στους διαδρόμους του λαβύρινθου που αποκαλείται φορείς της γενικής κυβέρνησης.» Πρόκειται για τα περίφημα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δημοσίου συμφέροντος τα οποία εποπτεύονται από την κυβέρνηση. Πόσα και ποια είναι αυτά τα νομικά πρόσωπα; Τι δαπάνες έχουν; Ούτε και σε αυτό υπάρχει σαφής απάντηση. Μέσα στο καλοκαίρι, για το ζήτημα αυτό, το «Ποτάμι» κατέθεσε 14 ερωτήσεις σε 14 υπουργούς. Απάντησαν οι 9 εκ των οποίων μόνο οι 3 υπήρξαν κάπως συγκεκριμένοι. Ακόμα και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναδράκης, απάντησε: « Το ψάχνουμε..»  Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών,  σε αυτά τα ΝΠΙΔ απασχολούνται 46.936 άτομα. Πέραν του τακτικού προσωπικού (33.438 άτομα) των μελών των διοικητικών συμβουλίων (1762 άτομα) και των εργαζομένων με συμβάσεις έργου (10.062 άτομα) υπάρχουν επιπλέον 1674 εργαζόμενοι που καταγράφονται ως «λοιπές περιπτώσεις». Τι αφορούν αυτές οι «λοιπές περιπτώσεις»;  «Ελπίζουμε να μην έχουν να κάνουν με κλάδους οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν στο υπό εκσυγχρονισμό ελληνικό δημόσιο», λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τη δημόσια διοίκηση. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά στο ελληνικό δημόσιο, το 2016, υπάρχουν θέσεις που αφορούν παγιδοθέτες (τοποθετούν παγίδες για να αντιμετωπιστεί ο δάκος στις ελιές)  σπερματεγχύτες (για την τεχνητή αναπαραγωγή των βοειδών),  στασιάρχες ( διαμορφώνουν τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς), σημειωτές (καταγράφουν κοντέινερ) και σαπουνοποιοί!  Όλα είναι πιθανά σε ένα κράτος που για να καταπολεμήσει τη διαφθορά έστησε 95 δομές!  Τρεις δικαστικές αρχές, 19 όργανα και υπηρεσίες επιθεώρησης, 60 διοικητικές ελεγκτικές αρχές, 8 ανεξάρτητες αρχές και 5 εποπτικούς φορείς.

Ακριβή μου διακυβέρνηση

Το σύνθημα για την έφοδο των δικών μας παιδιών στο δημόσιο δίνουν τα υπουργεία αλλά και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Στην  εφημερίδα της κυβέρνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσιεύονται πράξεις του υπουργικού συμβουλίου που αυξάνουν τις θέσεις  των ειδικών συμβούλων και των ειδικών συνεργατών, στα γραφεία των υπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 20 ημέρες, την ώρα που η υποστελέχωση των νοσοκομείων απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΕΣΥ, αποφασίστηκε η αύξηση των ειδικών συμβούλων στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (Ξανθός, Πολάκης) ενώ προς το τέλος της τουριστικής περιόδου προέκυψε η ανάγκη για αύξηση των θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού,  κυρίας Έλενας Κουντουρά.

Πανάκριβο όμως είναι και το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος και για την υποστήριξη των δράσεων του Πρωθυπουργού. Τρεις γενικές γραμματείες με 430 άτομα, 8 μονάδες σχεδιασμού πολιτικής, 2 νομικές υπηρεσίες. 7 πολιτικά γραφεία, 12 μονάδες με αρμοδιότητα τον συντονισμό της κυβέρνησης και 2 υπηρεσίες διοικητικού, που κοστίζουν ετησίως 8.854.000 ευρώ το χρόνο συνδράμουν τις δραστηριότητες του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα 4 Γραμματείες που κοστίζουν 7.320.000 ευρώ στηρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Η γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού κοστίζει 2.408.000 ευρώ, η γενική γραμματεία συντονισμού 1.711.000 ευρώ, η γενική γραμματεία της κυβέρνησης 1.601.000 ευρώ και η υπό σύσταση γενική γραμματεία ψηφιακής πολιτικής, για την οποία έχουν δημιουργηθεί 52 θέσεις, 1.600.000 ευρώ. Παράλληλα για τα πολιτικά γραφεία υπουργών που στεγάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, δίνονται ετησίως 1.534.000 ευρώ. 374 χιλιάδες ευρώ κοστίζει η λειτουργία του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, 342 χιλιάδες ευρώ το γραφείο του κ. Α. Φλαμπουράρη, 315 χιλιάδες ευρώ της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, 274 χιλιάδες ευρώ το γραφείο του κ. Ν. Παπά και 229 χιλιάδες το γραφείο του κ. Τ. Κουίκ. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2016 έχουν προστεθεί στα υπουργεία 16 διοικητικοί γραμματείς, 16 αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, 50 τομεακοί γραμματείς και 10 ειδικοί γραμματείς.  Όλες αυτές οι υπηρεσίες υποστήριξης με βάση τα κυβερνητικά πεπραγμένα δεν διεκδικούν δάφνες καινοτομίας και αποτελεσματικότητας. Είναι, ωστόσο, πανάκριβες.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ