Λύνεται το πρόβλημα απουσίας των γιατρών στην Ψέριμο και στους Αρκιούς

1
934

Θέμα: «Λύνεται το πρόβλημα απουσίας των γιατρών στην Ψέριμο και στους Αρκιούς»

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην οποία συμμετείχε όλη η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, ενημερώνοντας για την συμμετοχή του στην διυπουργική σύνοδο στη Μάλτα και για άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού ρωτήθηκε για τις δράσεις επί των θεμάτων της νησιωτικότητας, ανέλυσε διεξοδικά τις παρεμβάσεις που συντελούνται στα νησιά.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σημείωσε πως στους τομείς της ακτοπλοΐας και της Υγείας, που είναι τα θεμέλια ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας νησιώτης, η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, που ο αντίκτυπός τους φαίνεται ήδη στην καθημερινότητα του νησιώτη πολίτη.

Αναλυτικότερα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε πως αν ρωτήσουμε τους κατοίκους οποιαδήποτε ακριτικού νησιού του Αιγαίου, όπως στην Κάρπαθο, στις Οινούσσες, στα Ψαρά ή και στη Λήμνο, αν έχει βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους τα τελευταία δυο χρόνια, η απάντηση θα είναι θετική. Συγκεκριμένα, τόνισε, στην Κάρπαθο έχει προστεθεί ένα επιπλέον πλοίο με απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά. Οι άγονες γραμμές, υπογράμμισε, είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρήκαμε όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση μας.

Αλλά ακόμη και εκεί που αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όπως στις Δυτικές Κυκλάδες, μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς της Τ.Α. και τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών, προσπαθούμε να τα διορθώσουμε προς όφελος της απρόσκοπτης μετακίνησης των κατοίκων των νησιών.

Αναφορικά, δε με τα προβλήματα στην λειτουργία των δομών Υγείας των νησιών, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε πως με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, για πρώτη φορά έχουν δοθεί τόσα κίνητρα- οικονομικά, βαθμολογικά και κίνητρα μετάθεσης- ώστε να γίνουν οι νησιωτικές θέσεις θελκτικές για τους γιατρούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, για πρώτη φορά εφαρμόζεται διάταξη με την οποία πενταπλασιάζονται τα μόρια όσων αγροτικών γιατρών υπηρετούν σε νησιά, έτσι ώστε να δημιουργούν πλεονέκτημα για πρόσληψη. Για πρώτη φορά δίνεται επιπλέον επίδομα 400 ευρώ, από το Υπ. Εσωτερικών και 450 ευρώ από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο μισθό των αγροτικών γιατρών που επιλέγουν θέσεις σε νησιά. Πριν ένα μήνα, συνέχισε, ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι αν ένας ειδικευμένος γιατρός παραμείνει σε νησιωτική θέση για μέχρι 5 έτη, τότε μετά την συμπλήρωση αυτών, μετατίθεται στον τόπο επιλογής του.

Ταυτόχρονα, είπε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζονται οι δομές υγείας των μικρών νησιών με γιατρούς οπλίτες.

Με αφορμή τα παραπάνω, ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, θέλω να ανακοινώσω στους νησιώτες των Αρκιών και της Ψερίμου, ότι το οξύ πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στο νησί τους λύνεται μόνιμα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των δυο Υπουργείων, φέρνοντας μια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των ακριτών νησιωτών.

Επί του πρακτέου, εξήγησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τον Στρατό, αναλαμβάνουν την μεταφορά γιατρού στην Ψέριμο και στους Αρκιούς, για μια φορά την βδομάδα από τούδε και στο εξής. Για τον μήνα Απρίλη, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επισκέψεις των γιατρών: στις 4, στις 18 και στις 25 του Απρίλη για την Ψέριμο και στις 5, στις 21 και στις 24 του Απρίλη για τους Αρκιούς.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα λύσουν προβλήματα που βασανίζουν τους κατοίκους μικρών νησιών αυτοί οι ανίκανοι;Αυτό πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο της Aegeanews!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ