ΕΣΚ – ΥΠΑ: Για την παράδοση των Αεροδρομίων στη Fraport

4
804

ENΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΕΣΚ) ΥΠΑ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ

ANAKOINΩΣΗ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

H ΕΣΚ καταγγέλλει την ηγεσία της ΟΣΥΠΑ για την απόφαση που πήρε, χωρίς τη συναίνεση των μελών του Δ.Σ. στη συνεδρίαση στις 6 του Απρίλη, να μην αναλάβει και συντονίσει αγώνες για τη παρεμπόδιση της παράδοσης των αεροδρομίων που θα πραγματοποιηθεί στις 10 του Απρίλη και χωρίς να έχει κάνει τα όσα διατείνονταν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, και για τους χώρους στέγασης των εργαζομένων στην ΥΠΑ. ΄Ηδη η Fraport έχει καταλάβει τους χώρους και τον εξοπλισμό ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους περιφέρονται έξω από τα γραφεία ή από τα κτήρια, χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα.

Η ΕΣΚ είχε τονίσει ότι καμία θέση εργασίας δεν διασφαλίζεται σε ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια, και επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει και στο 14ο Συνέδριο που πρόσφατα διεξάχθηκε, να αναληφθούν αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη παράδοση των αεροδρομίων με περιφρουρημένες απεργίες, με τη παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. της ΟΣΥΠΑ στα αεροδρόμια τη συμφωνημένη ημέρα της παράδοσής τους, , ώστε μαζί με τους εργαζόμενους και με τη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων των πόλεων που βρίσκονται στα αεροδρόμια και άλλων δυνάμεων που θέλουν να βοηθήσουν να ανασταλεί η παράδοση των αεροδρομίων και να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας τις επόμενες ημέρες. Η π Η ηγεσία χωρίς να βάλει τη πρόταση της ΕΣΚ σε ψηφοφορία την απέρριψε με τη κατάπτυστη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κηρύξει απεργία λόγω «των άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας» γιατί θα στραφεί εναντίον μας, όπως είπε, όλη η ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα προσπάθησε και αυτή τη φορά να μεταθέσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν έχει νόημα η απεργία γιατί δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία. Είναι μεγάλο το θράσος της ηγεσίας της ΟΣΥΠΑ να μιλάει με λόγια απαξιωτικά για τους εργαζόμενους όταν τη μία ημέρα κηρύσσει απεργίες χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση μαζί τους και καμία προετοιμασία γενικά, και την άλλη τις αναστέλλει γιατί κάθε φορά, τη τελευταία στιγμή, τα βρίσκει με τις ηγεσίες του υπουργείου !!

Παράλληλα ο πρόεδρος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, εξουσιοδότησε ο ίδιος τον εαυτό του να διαπραγματευθεί και αυτή τη φορά με τους κυβερνητικούς παράγοντες την ημέρα της παράδοσης των αεροδρομίων, ενώ απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις μελών του Δ.Σ για το ποιο θα είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης αφού τα αεροδρόμια παραδίνονται τη συγκεκριμένη ημέρα. Κάτω από τη πίεση μελών του Δ.Σ. να υποστηριχθούν από την ΟΣΥΠΑ οι αερολιμενάρχες για να μην παραδώσουν τα αεροδρόμια δεδομένου ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις παράδοσής τους, το προεδρείο υποσχέθηκε ότι θα βγάλει σχετική ανακοίνωση. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο,, όχι μόνο δεν έβγαλε τέτοια ανακοίνωση, αλλά αντί αυτής έβγαλε ένα δελτίο τύπου που αναφέρεται σε μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει

-2-

ένα μήνα περίπου πριν εναντίον «παντός υπευθύνου» για τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων!!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η ΕΣΚ έχει πολλές φορές επισημάνει ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ, ΔΑΚΕ και ΣΥΠΡΟΣΥ (ΠΑΣΚΕ), που εξακολουθητικά επιλέγεις να σ΄εκπροσωπούν είναι οι άνθρωποι των υπουργών, των διοικήσεων της ΥΠΑ και των επιχειρηματικών ομίλων και όλοι μαζί συνδιαμόρφωσαν τις πτυχές της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας. Αυτοί οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές απέφυγαν όλα τα χρόνια τους ουσιαστικούς αγώνες, καλλιέργησαν αυταπάτες, και με τον τρόπο αυτό ροκάνισαν το χρόνο και πέρασαν οι ιδιωτικοποιήσεις των 14 αεροδρομίων χωρίς αντιδράσεις, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στη δρομολόγηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και των υπόλοιπων αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας. Εκ των υστέρων μας καλούσαν για να μας ενημερώσουν για τις άσχημες εξελίξεις ενώ μας ζητούσαν ευσχήμως να ενσωματωθούμε στη νέα κατάσταση, θύματα ξανά της εσκεμμένης υποχωρητικής στάσης τους, ενώ παράλληλα σκαρφίζονταν μια νέα αυταπάτη για να ακυρώσουν την οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, για να μας αποπροσανατολίσουν και να μας εφησυχάσουν.

Αναλογίσου πόσος πολύτιμος χρόνος χάθηκε για τους εργαζόμενους περιμένοντας την ακύρωση από τα ελληνικά δικαστήρια της σύμβασης με τη Fraport. Η ΕΣΚ είχε προειδοποιήσει ότι καμία δικαστική απόφαση δεν θα ακύρωνε τη σύμβαση αφού είναι σύμφωνη με τους Κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ. Ότι μόνο η οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων στην ΥΠΑ σε ενιαίο μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, θα μπορούσε να την ακυρώσει στη πράξη. Ό,τι δεν κάναμε τότε συναδέλφισσα, συνάδελφε, σήμερα το βρίσκουμε μπροστά μας.

Η νέα αυταπάτη που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα το προεδρείο και η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ είναι η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Ο πρόεδρος καλεί τους εργαζόμενους να μην ανησυχούν γιατί, όπως λέει, με την υποβολή της προσφυγής θα κερδηθεί χρόνος και ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο περιμένει δικαίωση από την εξέτασή της.

Μην τους πιστεύεις. Σου λένε ψέματα και αυτή τη φορά. Εκτός του ότι η εξέταση της προσφυγής δεν αναστέλλει όπως είδες την παράδοση των αεροδρομίων στη Fraport, η απάντηση της Επιτροπής θα δοθεί σε 10 εβδομάδες, όταν η τελευταία θα έχει για τα καλά εδραιωθεί στα αεροδρόμια και θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. ΄Ηδη η σύμβαση πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, και πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως δήλωσε στο παρελθόν η αρμόδια επίτροπος, η σύμβαση με τη Fraport δεν παραβιάζει κοινοτικό δίκαιο. Αυτό είναι προφανές αφού η επιτροπή Ανταγωνισμού, ως ένα ακόμα όργανο του συστήματος της ΕΕ, είναι φυσικό να υποστηρίζει τη πλήρη παράδοση των αερομεταφορών στο μεγάλο κεφάλαιο.

-3-

Γι΄αυτό δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. H ΕΣΚ, εσένα συναδέλφισσα, συνάδελφε που υπηρετείς στα αεροδρόμια που παραχωρούνται, σε καλεί έστω και τη τελευταία στιγμή να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου, να βάλεις εμπόδια στη παράδοσή τους. Απαίτησε από το σύλλογο του αεροδρομίου να πάρει πρωτοβουλία, να πιέσει την ΟΣΥΠΑ και τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου να οργανώσουν σήμερα και για όλες τις επόμενες ημέρες δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στην ΥΠΑ.

Σκέψου ότι ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί να το αποφασίσεις. ΄Εχεις συμμάχους. ΄Ανοιξε τα μάτια σου να τους δείς. Είναι οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που βασανίζονται σαν κι΄εσένα (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι κ.ά). Μη ξεχνάς και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, και που είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν τις συνέπειες από τα ακριβά αεροδρόμια για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που φτιάχνει η Fraport. Με τα τεράστια ποσά επί του τζίρου που απαιτεί η τελευταία και τα μεγάλα μισθώματα που τους επιβάλλει, άλλες θα κλείσουν και όσες παραμείνουν θα αναγκασθούν ν΄απολύσουν εργαζόμενους, να μειώσουν τους μισθούς και να επιβάλλουν ο ένας εργαζόμενος να δουλεύει για τρεις. Το ίδιο θα γίνει και με τις αεροπορικές εταιρείες στις οποίες η Fraport επιβάλλει υπέρογκα μισθώματα. Το κόστος αυτό θα μετακυλισθεί στους εργαζόμενους και στους επιβάτες.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, σε όποιο πόστο και αν δουλεύεις, ανεξάρτητα από τη κατηγορία και την ειδικότητά σου, η ΕΣΚ σε καλεί να απομονώσεις τους φαύλους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΟΣΥΠΑ (ΔΑΚΕ και ΣΥΠΡΟΣΥ), να τους πετάξεις από το σβέρκο σου πριν να είναι πολύ αργά, και να συμπορευθείς με την ΕΣΚ για ν΄αγωνισθούμε:

-Για την απόσυρση του νόμου για τη σύσταση της ΑΠΑ και την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ και των π.δ. που θα ακολουθήσουν,

Για να μη χάσει ούτε ένας εργαζόμενος στην ΥΠΑ τη δουλειά του,

Για τη διεκδίκηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας (υγεία, πρόνοια, παιδεία, φορολογικό κ.ά.) κόντρα στα σχέδια της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστών.

Απρίλιος 2017

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και τώρα θα έχουμε όσους εργαζόντουσαν στην ΥΠΑ να περιφέρονται χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας (αλλά θα πληρώνονται κανονικά). Μήπως υπάρχει καμιά θεσούλα και για μένα;

    • Μην αγχώνεσαι φιλαρακι μου. Θα απολυθεί κ άλλος κόσμος, θα πεινάσουν οικογένειες και το όνειρο σου θα γίνει πραγματικότητα. Κανε υπομονή κ θα δεις κόσμο να παρακαλάει για ενα κομμάτι ψωμί……γελοίε

      • Δημόσιος υπάλληλος ούτε επί χούντας δεν είχε απολυθεί, πόσω μάλλον με αριστερή κυβέρνηση. Θα ζήσουν αυτοί καλά (οι δημόσιοι) και εμείς χειρότερα, αλλά και εσένα για αριστερό τεμπέλη σε κόβω.

        • Κανε υπομονή σου λέω και θα δεις … θα ψοφήσει κοσμάκης, θα υποφέρει κόσμος κ εςυ θα ολοκληρωθείς σαν υπάνθρωπος. Αυτο δε θέλεις ;; γελοίε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ