Έκλεισε η συμφωνία – Ως 18% η μείωση στις συντάξεις – 5.681 το αφορολόγητο

2
761

– Από πότε έρχονται οι μειώσεις και ποιους αφορούν
– Λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα η ολοκλήρωση της συμφωνίας
– Έρχονται προς ψήφιση τα πολυνομοσχέδια στη Βουλή

Χρειάστηκαν σχεδόν 12 ώρες για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ήταν σχεδόν έξι το πρωί όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε “ Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα”… και κάπως έτσι έρχεται ο… λογαριασμός σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

«Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επικαλούνται πλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος αναφορικά με την διαδικασία για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες αλλά και επικουρικές κυβερνητική η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9% αλλά και πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις στο 18%.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα νομοθετήσουμε την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν θα υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, δεν θα νομοθετηθεί το «λοκ άουτ», ανέφερε η ίδια πηγή.

Για το θέμα των Κυριακών είπε ότι υπάρχει διεύρυνση και στον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά και στις περιοχές που θα ορίζονται ως τουριστικές.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις για τα έτη διατήρησης πλεονάσματος στο 3,55 του ΑΕΠ αλλά και για τις παρεμβάσεις στο χρέος τα κείμενα του μνημονίου, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 -2020 τα προσδιόρισε σε 3,8 δισ. ευρώ και προανήγγειλε μάλιστα ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή.

Και αντίμετρα, αλλά…

Κλείδωσαν τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:

– Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

– Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

– Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.

– Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

– Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.

– Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ» σχολίασε.

Στο θέμα των συντάξεων, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε ότι θα υπάρχει μία μικρή παρέμβαση στις επικουρικές. «Αυτό γίνεται, διότι δημιουργείται ένα μεγαλύτερο προστατευτικό δίχτυ για τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις» διευκρίνισε. Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στο 18%.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ξεκινάει και ο καθορισμός των μέτρων για το χρέος, ενώ, στις 22 Μαΐου, θα υπάρχει και η επιβεβαίωση αυτής της συμφωνίας στο Eurogroup.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ