Ν. Σαντορινιός: Εξετάζουμε αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα για τους νησιώτες

2
554

Θέμα: «Εξετάζουμε αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα για τους νησιώτες»

Στο ραδιόφωνο Aegean Voice και στην δημοσιογράφο Δανάη Μαύρου έδωσε συνέντευξη την Δευτέρα 29/5/17, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

http://www.youtube.com/watch?v=SofzfqOTvAc

Για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

«Η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ, εντάσσεται στην γενικότερη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και είναι κάτι που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Πιστεύουμε ακράδαντα πως θα μπορούν να επανεξεταστούν, σύντομα, όταν η χώρα βγει οριστικά από την επιτροπεία των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018. Εμείς αυτό που δηλώνουμε είναι ότι η διεκδίκηση για την επαναφορά τους, από πλευράς μας, δεν έχει σταματήσει».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθούν συγκεκριμένα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς πολιτών αλλά και προϊόντων – βασική παράμετρος της νησιωτικότητας που κάλυπταν οι ειδικοί συντελεστές. Πρώτον, έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να μελετηθούν τρόποι μείωσης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από και προς τα νησιά. Δεύτερον, συζητάμε την εισαγωγή επιπλέον κινήτρων για την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών να δοθούν κάποιες επιπλέον επιστροφές στους νησιώτες».

Για τις ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες

Γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ενδοκυκλαδικές συγκοινωνίες. Έχουμε βρει λύση και αυτό είναι το πιο σημαντικό: άμεσα θα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί σχετικά η κατάσταση για την καλοκαιρινή περίοδο και από την καινούργια δρομολογιακή περίοδο, θα επανέρθουμε στην πρότερη κατάσταση, έτσι όπως μας ζήτησαν όλοι οι φορείς, ούτως ώστε αν μην έχουμε τα ίδια προβλήματα που είχαμε φέτος».

Για το πρόβλημα των παράνομων κατασκευών στις χερσαίες ζώνες λιμένα

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα προβλήματα αυτά απασχολούν ιδιαίτερα τις επαγγελματικές ενώσεις, τους τοπικούς φορείς αλλά και τους ίδιους τους λιμενικούς. Είναι ένα ζήτημα που μας προβληματίζει και μας ταλανίζει, για αυτό το λόγο από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, φροντίσαμε να προβλεφθεί ρύθμιση, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ. Η ρύθμιση προβλέπει πως με ευθύνη του εκάστοτε φορέα διαχείρισης του λιμανιού (πχ. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην Νάξο) και σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να συνταχθεί ένα master plan για την χερσαία ζώνη, ώστε με τον τρόπο να υπάρξει η δυνατότητα νομιμοποίησης τέτοιων κατασκευών».

«Σκοπός μας είναι επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, ενώ μέσα από το master plan θα αποτυπωθούν συγκριμένα πλαίσιο για δράσεις στην χερσαία ζώνη λιμένων και θα εμποδίζεται έτσι η όποια προσπάθεια αυθαιρεσίας. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανταποκριθούν οι οργανισμοί διαχείρισης, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη, να εκμεταλλευτούν το άρθρο του νόμου και να μην κωλυσιεργήσουν όπως είχαν κάνει στο παρελθόν».

Για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

«Είναι ειδικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά εθνικούς πόρους, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα ευρωπαϊκά. Σκοπό έχουν να στηρίξουν υποδομές των νησιών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους, υποδομές σε σχέση με το περιβάλλον (όπου αυτές δεν είναι επιλέξιμες από άλλα προγράμματα), αλλά και τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας».

«Εμείς ζητάμε από τους Δήμους να μας στείλουν προτάσεις για έργα, σε προτεραιοποίηση, με βασικό γνώμονα να είναι σε υψηλό στάδιο ωρίμανσης. Όχι άλλες μελέτες για έργα που τελικά μένουν στο συρτάρι. Εμείς θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα που Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σεβόμαστε, σε έργα που θα πραγματοποιηθούν και σε υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα τακτική του να δαπανώνται, άσκοπα, χρήματα μόνο σε μελέτες».

Ταξίδι σε Νάξο και Κουφονήσι

Τέλος, ως ιδιαίτερα σημαντική έκρινε την πρώτη του επίσκεψη, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Νάξο και στο Κουφονήσι. «Είχα την τύχη να συναντηθώ και να συνομιλήσω με αρκετούς τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων. Οι παρεμβάσεις τους ήταν πολύ σημαντικές, έγινε μια καλή συζήτηση και κατεγράφησαν αρκετά από τα προβλήματα που ανέφεραν. Εμείς δεσμευτήκαμε για λύσεις τις οποίες και θα εξετάσουμε. Δεν έγινα ευχάριστος υποσχόμενος τα πάντα, μόνο τα εφικτά. Θα μπορούσα και εγώ και η Κυβέρνηση να τάξουμε πολλά, αλλά η δική μας πολιτική τακτική, όπως έχουμε αποδείξει, περνάει από το δρόμο του εφικτού».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ