Ανακατασκευή του λιμανιού της Κω ζητά ο Μάνος Κόνσολας

0
1127

ΘΕΜΑ: «Ανακατασκευή του λιμανιού της Κω ζητά ο Μάνος Κόνσολας»

Τη συνολική ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Κω, ζητά και προτείνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις στην αποβάθρα και στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές που καθιστούν μη λειτουργικό το λιμάνι, ενώ η κατασκευή της τσιμεντένιας ράμπας, που έχει επιλεγεί ως λύση, από το Υπουργείο συνιστά μια προσωρινή λύση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι η λύση που πρέπει να επιλεγεί είναι η συνολική ανακατασκευή όσων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κω έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον σεισμό και η επισκευή με τους ισχύοντες σύγχρονους κανονισμούς των υπολοίπων εγκαταστάσεων του λιμένα της Κω, με σκοπό να εξυπηρετούνται όχι μόνο τα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και τα κρουαζερόπλοια και τα ημερόπλοια.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να με αμεσότητα για την εκπόνηση ενός master plan για όλη τη λιμενική ζώνη και τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Κω, τη χρηματοδότηση και εκπόνηση μελετών και τη δέσμευση πόρων για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ανακατασκευή του λιμανιού της Κω»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Κω προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της Κω, που έκτοτε παραμένει εκτός λειτουργίας, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κεφάλου.

Είναι δεδομένο ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις στην αποβάθρα και στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές που καθιστούν μη λειτουργικό το λιμάνι.

Η κατασκευή της τσιμεντένιας ράμπας, που έχει επιλεγεί ως λύση από το Υπουργείο, συνιστά μια προσωρινή λύση, η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη.

Η Κως είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός και πρέπει να έχει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές λιμάνι.

Είναι σαφές ότι η λύση που πρέπει να επιλεγεί είναι η συνολική ανακατασκευή όσων από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Κω έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον σεισμό και η επισκευή με τους ισχύοντες σύγχρονους κανονισμούς των υπολοίπων εγκαταστάσεων του λιμένα της ΚΩ, με σκοπό να εξυπηρετούνται όχι μόνο τα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και τα κρουαζερόπλοια και τα ημερόπλοια.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να κινηθούν με αμεσότητα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του λιμανιού της Κω.

Με δεδομένο ότι η Κως είναι σημαντικός τουριστικός πόλος και αναπτύσσεται και σε σημαντικό προορισμό κρουαζεροπλοίων, το λιμάνι της θα πρέπει να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις με άμεση εκπόνηση ενός master plan για τη όλη τη λιμενική ζώνη, με χρηματοδότηση και δέσμευση πόρων για την εκπόνηση μελετών για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Ποια είναι η διάρκεια της προσωρινής λύσης που επιλέχθηκε με την κατασκευή της τσιμεντένιας ράμπας, προκειμένου να λειτουργήσει μέρος της αποβάθρας του λιμανιού για τα πλοία της ακτοπλοΐας;

2. Η κυβέρνηση εξετάζει τη λύση της συνολικής ανακατασκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κω; Με ποιο τρόπο προτίθεται να προχωρήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Προτίθεται η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω να προχωρήσει στην εκπόνηση master plan, στη χρηματοδότηση και εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για τη συνολική ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Ποιοι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης υπάρχουν προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα το έργο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ