ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλή συγκίνηση η παρουσίαση του βιβλίου «ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΤΩΝ ΚΩΩΝ» του Ιάκωβου Ζαράφτη σε επιμέλεια Μιχ. Σκανδαλίδη (Την παρουσίαση που άφησε «φεύγοντας» διάβασε ο εγγονός του…)

0
1619

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με πολλή συγκίνηση και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε απόψε η παρουσίαση του  βιβλίου του Ιάκωβου Ζαράφτη με τίτλο:  «ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΤΩΝ ΚΩΩΝ»  με πρόλογο σημειώσεις και επιμέλεια έκδοσης  Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη,  στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω από την Φιλόλογο  Μαρία Παρισίδου και τον εγγονό του, Μιχάλη Σκανδαλίδη. 

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με επιτυχία ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο ΦΙΛΗΤΑΣ και ο ΔΟΠΑΒΣ ως πνευματικό και φιλολογικό μνημόσυνο στο επίτιμο μέλος του ομίλου αείμνηστο Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν: ο Βουλευτής και εκ των ιδρυτικών μελών του ΦΙΛΗΤΑ Η. Καματερός εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτση (ο οποίος παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, όπως ανέφερε ο κ. Καματερός), ο συμπατριώτης μας πρώην Πρύτανης και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σ. Αλαχιώτης, οι Πανεπιστημιακοί Π. Νούτσος και Ν. Ιτσινές και ο καθηγητής Θ. Μουζουράκης. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η παρέμβαση του Αλέκου Μαρκόγλου (την σπουδαία ερευνητική εργασία του οποίου για τον Ιάκωβο Ζαράφτη, μνημονεύει στην παρουσίασή του και ο αείμνηστος Μιχ. Σκανδαλίδης). Συγκεκριμένα ο συμπατριώτης μας ερευνητής και συγγραφέας Αλ. Μαρκόγλου αναφέρθηκε στο πως  διασώθηκαν και «επαναπατρίσθηκαν» τα χειρόγραφα του αείμνηστου Ιάκωβου Ζαράφτη μέχρι να περιέλθουν στα χέρια του Μιχάλη Σκανδαλίδη.

Ακολούθησε η πολύ γλαφυρή και αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου από την Φιλόλογο Μαρία Παρισίδου με αναφορές σε πολύ ιδιαίτερες και χαρακτηριστικές λέξεις της τοπικής διαλέκτου. Προηγήθηκε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μιχάλη Σκανδαλίδη αλλά και του σπουδαίου Κώου ιστοριοδίφη Ιάκωβου Ζαράφτη.

Το πλέον συγκινητικό μέρος της βραδιάς ήταν η ανάγνωση της παρουσίασης που είχε ετοιμάσει για αυτή την εκδήλωση ο αείμνηστος Μιχάλης Ευστ. Σκανδαλίδης, χωρίς όμως να προλάβει ποτέ να την πραγματοποιήσει ο ίδιος, από τον εγγονό του (που φέρει και το ονομά του) Μιχάλη Σκανδαλίδη. Ο νεαρός Μιχάλης Σκανδαλίδης καταχειροκροτήθηκε επίσης για τις προσωπικές αναφορές του στον παππού του Μιχάλη και τις μνήμες που μετέφερε για την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ καθηγητής Κ. Ιωάννου.

Εκ μέρους του Δήμου της Κω παρευρέθηκε ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανταρζής, ενώ παρόντες ήταν επίσης άνθρωποι των γραμμάτων, απόδημοι συμπατριώτες μας και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Τέλος, εξίσου συγκινητικός ο γραπτός χαιρετισμός της Φιλολόγου εγγονής του αείμνηστου συγγραφέα Αρχόντως, όπως και ένα μικρό αποχαιρετιστήριο ποίημα από τον Κώστα Ευστ. Σκανδαλίδη για τον αδελφό του Μιχάλη, που συμπεριλαμβάνεται στον 10ο τόμο της ΔΙΛΕ και το οποίο ζήτησε ο Φ. Καλλούδης να απαγγείλει  ο Θ. Διακογιάννης (βίντεο).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ