Η ιστορία επαναλαμβάνεται…σαν stand up comedy & στην Κω!

11
765

 

Από τη θεατρολόγο Ηρώ Μητρούτσικου

ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ “Tι είναι το αυτό το σταντ απ;”

To Stand-up comedy είναι είδος κωμωδίας, το οποίο απέχει από την θεατρική παράσταση. Πραγματοποιείται ζωντανά και ο καλλιτέχνης απευθύνεται απευθείας στο κοινό συνήθως όρθιος και με χρήση μικροφώνου, με μόνο στόχο το γέλιο, έστω και στιγματίζοντας αλήθειες. Ξεκίνησε κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, αλλά έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Είναι μια τέχνη με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, αλλά και βασικούς και απαράβατους κανόνες, εκ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι ότι ο καλλιτέχνης γράφει μόνος του τα κείμενα του, δεν «κλέβει» αστεία άλλων κωμικών, δεν χρησιμοποιεί ανέκδοτα και δεν υποδύεται κάποιον ρόλο. Μικρό μέρος της παράστασης αποτελεί και η άμεση συνομιλία του καλλιτέχνη με το κοινό (crowd work). Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς ο κωμικός πρέπει να αυτοσχεδιάσει πάνω στις απαντήσεις που θα πάρει από το κοινό, γι αυτό και προκαλεί το περισσότερο γέλιο.

Το stand up παρουσιάζεται σε comedy clubs αλλά και σε bar και θέατρα.

Στην Ελλάδα το Stand up comedy, έκανε την εμφάνιση του την δεκαετία του ‘90 («Νύχτες Κωμωδίας» υπό την διοργάνωση της Λουκίας Ρικάκη), αν και ένα πρώιμο stand up μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έκαναν ο Τζίμης Πανούσης και ο Λ.Λαζόπουλος. Μέσα από αυτές τις «Νύχτες Κωμωδίας», ξεκίνησαν πολλοί γνωστοί κωμικοί -οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας- όπως οι: Δημήτρης Δημόπουλος, Γιώργος Χατζηπαύλου, Σίλας Σεραφείμ κ.α. Δίπλα σε αυτούς τους τρεις «παλιούς», που υπεραγαπώ, θα προσθέσω και δυο νέους αξιόλογους stand up comedians: τον -ορμώμενο από το εξωτερικό- Λαμπρό Φισφή και τον ηθοποιό Μιχάλη Μαθιουδάκη. Μετά το πέρας των παραστάσεων οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να ανεβάζουν μέρος ή και όλη την παράσταση στο youtube (αλλά -δυστυχώς ή ευτυχώς- η άμεση επαφή με τον stand up καλλιτέχνη, είναι αξία ανεκτίμητη!)

 

Ο ΣΙΛΑΣ είχε την πρωτιά:

Η πρώτη φορά που είδα Stand up comedy ήταν πριν καμία δεκαετία, όταν στο θέατρο “Παραμυθίας” εμφανίζονταν, σε κοινή παράσταση, ο Σίλας Σεραφείμ με τον νεαρό τότε Γ.Χατζηπαύλου. Τους γνώριζα μόνο από τα τηλεοπτικά “Σφηνάκια” (και μετέπειτα “Σκερτσάκια”) στα οποία συμμετείχαν και ως σεναριογράφοι. Έτσι, ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το ξενόφερτο είδος κωμωδίας, που έκανε το θέατρο να σείεται από τα γέλια του κοινού.

Ο Σίλας Σεραφείμ σπούδασε ηθοποιός, αλλά και οικονομικά, όμως τον κέρδισαν τα Μ.Μ.Ε. και το Stand up, το οποίο υπηρετεί με αφοσίωση και αγάπη τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης, έχει ασχοληθεί με επιτυχία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ συνεργάζεται και με το διαδικτυακό κανάλι ComedyLab.gr, (‘’Το μυαλό του Σίλα’’, σατιρική εκπομπή σχολιασμού της επικαιρότητας).
Τα τελευταία  stand up-one man show που παρουσίασε: «Κλεφτά υπάρχουν», «Οδηγίες Κρίσης» «50 Αποχρώσεις του Greek».

 

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ:

Με αιχμηρό πολιτικό λόγο, ο Σίλας Σεραφείμ θα μας πει αλήθειες, ξεκινώντας από τις απαρχές και φτάνοντας στο σήμερα, μην ξεχνώντας να περάσει από γενεές 14 τα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα και τις τελευταίες κυβερνήσεις, ανατρέποντας όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε, για την ιστορία του ελληνικού έθνους και υποσχόμενος μια βραδιά με πολύ πολύ γέλιο.

 

Γνωρίζετε άραγε:

Ότι, η ιστορία του ελληνικού έθνους, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου;

Ότι στην αρχαία Ελλάδα κάπνιζαν μπάφους;

Ότι ο Μεγαλέξανδρος δεν ήταν Μακεδόνας;

Ότι η πρώτη πορνοστάρ στον κόσμο ήταν αυτοκράτειρα;

Η επανάσταση του 1821 δεν είχε σκοπό την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους;

Από ποιόν πραγματικά ειπώθηκε το ΟΧΙ το 1940 στους Ιταλούς και τους Γερμανούς;

Πότε ο στρατός αντικατέστησε τα άρβυλα με αθλητικά παπούτσια του τένις;

Ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα είναι ο εαυτός του;

Ότι το μόνο που μαθαίνουμε απ’ την Ιστορία είναι ότι επαναλαμβάνεται;

Ότι ο Τσίπρας, δεν έχει κάνει τίποτα που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, επανειλημμένως;

«Ο Χέγκελ λέει κάπου ότι όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

 

Πολυχώρος Σφαγείο, Κως

(Και να που επιτέλους, η αφίσα της παράστασης ταιριάζει με το όνομα ενός θεάτρου…)

Επαρχιακή Οδός Κως-Ζηπαρίου (στρίβετε αριστερά στην Honda)

https://www.facebook.com/TheatroSfageio/?rf=140397332790062
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου

20:00 (sold out)

& 22:00

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ωραίο το σταντ απ κομεντι, αλλά γιατί πρέπει να κοροιδεύει μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων και Χριστιανών για να πουλήσει εισιτήρια; Λίγο ντροπή δεν βλάπτει!

    • Καλό είναι να μην είμαστε εμ,παθεις καλέ μου φίλε, τα παιδιά απο το σφαγείο αξίζουν ενα μπράβο που φέρνουν παραστάσεις στη Κω. Απο κει και πέρα ειναι απόλυτα λογικό μια παράσταση να μην αρέσει σε όλους για να σου δώσω ενα κοντινό παράδειγμα για να καταλάβεις, ακομα και πίτες απο μοναχα υπαρχουν άτομα που δεν τους αρέσουν παροτι είναι με διαφορά οι καλύτερες στη Κω!

      • Εδω φίλε μου θα συμφωνήσω. Οι πίτες του Μονάχα μεγάλωσαν γενιές και γενιές κατσουνάδων και προμαζεμάτων.

        Όσο για τα παιδιά του σφαγείου όντως κάνουν πολύ καλή δουλεία και μακάρι να συνεχίσουν έτσι. Το σχόλιο μου είχε να κάνει με την ημερομηνία που τον φέρανε. Ο Σίλας ενδείκνυται για μέρες καύσωνα, ή έστω όταν η θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί και πάνω. Το να τον φέρουν χειμώνα είναι σαν τρομοκρατική ενέργεια. Άκουσα ότι πολλοί θεατές φύγανε με κρυοπαγήματα, υποθερμία και κάποιοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο νότιο ημισφαίριο μέχρι να ζεστάνουν οι μέρες στο νησί.

  2. ΦΕΡΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ, ΤΟΝ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ, ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟΠΙΔΗ!

  3. ο φιλος της Λιλας Σταμπουλογλου,αυτης βρε στη τατιανα το πρωι που βγηκε να χλευασει τους Μακεδονες..τα ιδια ειναι και αυτος,χλευαζουν την Ελληνικη ιστορια και νομιζουν οι αταλαντοι οτι ειναι καλλιτεχνες..ντροπη σε οσους τους δινουν βημα για προσβολες στην Ιστορια μας…ντροπη σε οσους πηγαν να τον δουν..

  4. Μπράβο στα παιδιά απο το σφαγείο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ηταν ιδιαίτερα αστεία η παράσταση, επιπλέον υπήρχε μηδενική αλληλεπιδραση με το κοινό, περισσότερο μονόλογο θυμιζε παρα stand up.

  5. Έχω περάσει παγετώνες, έχω περάσει χειμώνες στην Σιβηρία με αρνητικούς βαθμούς Κέλβιν, αλλά τέτοιο κρύο όσο με τον Σίλα δεν έχω ξανανιώσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ