Εύγε κ. Μαστορόπουλε, δεν τιμάτε μόνο την ελληνική επιστημονική κοινότητα αλλά τιμάτε και την ιδιαίτερη πατρίδα σας τη Νάξο και την Κω!

0
671

Από τον Οκτώβριο 2017 παραμένει ανοικτή στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών έκθεση για το αρχαιολογικό έργο στις Κυκλάδες από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Την έκθεση αυτή οργάνωσε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Γαλλικό αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τα πλείστα εκθέματα αφορούν στις ανασκαφές των Γάλλων στη Δήλο.

Στην έκθεση γίνεται κατ’ επανάληψη τιμητική αναφορά στον συμπατριώτη μας αρχαιολόγο Γιώργο Μαστορόπουλο, του οποίου τονίζεται η σημαντική προσφορά και κυρίως προβάλλεται με ιδιαίτερη έμφαση η ανακάλυψη που τον έκανε γνωστό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα εκτίθενται σε ξεχωριστή θέση το πρώτο ενυπόγραφο «ελληνικό» (βυζαντινότροπο) έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) για το οποίο προβάλλεται αποκλειστικά ειδικό αναλυτικό video.

Το μοναδικό πολυπρόσωπο αυτό έργο που ανακαλύφθηκε το 1983 στην Ερμούπολη της Σύρου έχει τεράστια καλλιτεχνική, επιστημονική, ιστορική, οικονομική αλλά και εθνική σημασία, αφού επιβεβαιώνονται οριστικά οι «ελληνικές» (βυζαντινές) καταβολές του μεγάλου ζωγράφου, οι οποίες διαφαίνονται υποφώσκουσες στο εκπληκτικό Αναγεννησιακό έργο του.

Η ανακάλυψη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και απασχόλησε τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως βλέπουμε και σε εκτενές απόσπασμα στην εφημερίδα New York Times της 29/4/1983 που παρατίθεται στην έκθεση.

Εύγε κ. Μαστορόπουλε, δεν τιμάτε μόνο την ελληνική επιστημονική κοινότητα αλλά τιμάτε και την ιδιαίτερη πατρίδα σας τη Νάξο και την Κω!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ