ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η αναπαράσταση του εθίμου του «κουκουμά» με Χρυσόστομο & Ναθαναήλ στη Σύμη

3
747

Με οδηγό το ηλιακό ρολόι ξεκινήσαμε από τη μητρόπολη Σύμης για να ανέβουμε στο χωριό και στον εσπερινό της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Αθανασίου όπου θα συλλειτουργούσαν οι Άγιοι Σύμης και Κω, Χρυσόστομος και Ναθαναήλ.

Η ανάβαση στον λόφο της εκκλησίας, μας αποκάλυψε την ομορφιά του οικισμού στον οποίον ακόμα και τα χαλάσματα διατηρούν την αρχοντιά τους. Περίτεχνα αετώματα . χρώματα της ώχρας και του λουλακιού, μονοπάτια με αρχαίες πέτρες , λουλούδια στις αυλές και στα μπαλκόνια , σκαλιά που τα ανεβαίνεις με ευκολία, και η θέα που προβάλλει στις γωνιές αφήνει το βλέμμα σου να χαθεί στο γαλάζιο της θάλασσας. Οι   καμπάνες από το εντυπωσιακό και περίτεχνο  καμπαναριό του αγίου Αθανασίου χτυπούσαν χαρμόσυνα αμέσως μόλις ανέβηκαν οι μητροπολίτες το τελευταίο σκαλί του οικισμού και μπήκαν στο πλατύ του ναού, για να συλλειτουργήσουν στον εσπερινό.

Εντυπωσιακή ήταν η αναπαράσταση του εθίμου του «κουκουμά», το οποίο έλαβε χώρα στο «πλατύ» όπως αποκαλούν τις αυλές τους οι Συμιακοί, αμέσως μετά τον εσπερινό στον άγιο Αθανάσιο , και το οποίο προσομοιάζει με τον δικό μας κλείδωνα.

Τα λουλούδια στα καλάθια των μικρών παιδιών που με τις παραδοσιακές τους στολές έλαβαν μέρος τραγουδώντας και χορεύοντας ,μας θύμισαν τα έθιμα του Μάη στις παλιές γειτονιές.  Το όνειρο του άνδρα που θα παντρευτούν οι νέες και το μυστηριακό τελετουργικό στο πλατύ του αγίου Αθανασίου , με τα κεράσματα και τους Συμιακούς να καμαρώνουν για την παρουσία πρώτη φορά του μητροπολίτη τους εκεί , μαζί με τον δικό μας Ναθαναήλ έκαναν το πανηγύρι τους μια από τις πιο όμορφες  συνάξεις, που αξίζει τον κόπο να καθιερωθεί.

Πηγή: dhras.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το έργο του κάθε μητρόπολη τη πρέπει να είναι αθόρυβο και χωρίς ΜΜΕ!!!Καλά ήταν μέχρι τώρα! !!!!Ας κινηθούν με ταπεινό τη τα όπως ο Χριστός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ