Μαρία Τουλαντά-Παρισίδη: Για άλλη μια φορά ο πλούτος της παράδοσής μας επί σκηνής, από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

0
357

 Για άλλη μια φορά ο πλούτος της παράδοσής μας επί σκηνής, από το Λύκειο Ελληνίδων ΚΩ.

Γράφει η Μαρία Τουλαντά- Παρισίδη

Τα «Λουστικά του μωρού», θεατροποιημένο έθιμο. Το έργο άρχισε με τα υπέροχα νανουρίσματα της μάνας στο μωρό της. Ήταν μια παμπάλαια συνήθεια που σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, όπως και το έθιμο. Η μελωδία τους χαμηλόφωνη και ρυθμική , φέρνει σιγά- σιγά τον ύπνο στα μάτια του παιδιού. Γινόταν στις 9 μέρες από τη γέννηση του παιδιού, στο σπίτι της λεχώνας, από τη μαμμή. Συνοδεύονταν από ανάλογα τραγούδια  και χορούς.

Ακολουθούσε μια πραγματική γιορτή που γέμιζε το σπίτι από συγγενείς και φίλους που έφερναν τα δώρα στο νεογέννητο. Η θεατρική ομάδα  του Λυκείου μας, απέδωσε θαυμάσια το έθιμο στο τοπικό μας  γλωσσικό ιδίωμα. Το έργο σκηνοθέτησε και δίδαξε ο κ. Δημήτρης Κασσίου –Βοναπάρτης. Για το έθιμο μίλησε  η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Αργυρώ Κατσίλλη , η οποία έκανε και τη διασκευή του έργου, πάνω στο  Καρπάθικο έθιμο των 7 ημερών της κ. Πόπης Χιωτάκη- Σκευοφύλακα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, στο Διοικητικό συμβούλιο και την Πρόεδρο κ. Αργυρώ που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, αφιερώνουν χρόνο για τη διάσωση και αναβίωση της παράδοσής μας. Στην άρτια σκηνοθεσία του κ. Βοναπάρτη  και τη διδασκαλία, επίσης αξίζουν συγχαρητήρια. Έτσι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.