ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο το Έθιμο του Φανού & του Κλήδονα στην πλ. Ελευθερίας από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

0
3464

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

  Η παραδοσιακή αναπαράσταση των εθίμων του φανού και του κλήδονα από το Λύκειο Ελληνίδων Κω συγκέντρωσε για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου στην πλ. Ελευθερίας.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Αργυρώ Κατσίλλη μίλησε για τον καθαρτήριο χαρακτήρα του εθίμου, όπως επίσης και  για το έθιμο του Κλήδονα . Στην συνέχεια έγινε και ή σχετική αναπαράσταση από τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων. Ένα έθιμο που συνδέεται με την σημερινή ημέρα -παραμονή της εορτής του Άη Γιάννη- και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα (από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας) και υλοποιείται από νέες κοπέλες.

Η αναπαράσταση των δύο εθίμων έγινε από τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω γύρω από τη φωτιά και το έθιμο του κλήδονα με το «αμίλητο νερό» που μετέφεραν οι τρεις Μαρίες…

Στη συνέχεια τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Λυκείου, χόρεψαν καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα γύρω από τη φωτιά και στο τέλος τηρώντας το έθιμο μικροί και μεγάλοι πήδηξαν  τρεις φορές πάνω από τον καμμένο φανό.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Αργυρώ Κατσίλλη ευχαρίστησε θερμά την Δασκάλα παραδοσιακών χορών του Λυκείου κ. Αρετή Φράγκου για την άψογη εμφάνιση των τμημάτων της.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων:  ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός,  η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Νάκη, ο καθηγητής Α. Κουτσουράδης κ.α.

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική τηλεόραση Κω

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.