ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ στην Κω: Αυτή την Κυριακή στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00 -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Το γλέντι στο Ασφενδιού (Ασώματο)

0
1633

Αυτή την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00
Μουσικό οδοιπορικό στην Κω (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ)

Την Κυριακή 30 Iουνίου 2019 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στα Δωδεκάνησα, στην ακριτική Κω, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική της παράδοση.
Πίσω από την τουριστική βιτρίνα, μαζί με μια μεγάλη παρέα από λαϊκούς οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και βιωματικούς χορευτές θα ανακαλύψουμε τη ζεστή φιλοξενία, το καλό κρασί και τα προϊόντα της κώτικης γης, τα αυτοσχέδια δίστιχα, τα τραγούδια, τους χορούς στα τοπικά γλέντια που κρατάνε ακόμη το τοπικό παραδοσιακό ύφος, ήθος και «μερακλίκι»!
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μουσικές και χορευτικές διαφορές που εξακολουθούν διακρίνουν τις επιμέρους περιοχές του νησιού (πόλη της Κω, Πυλί-Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Αντιμάχεια και Κέφαλο).
Παράλληλα, γίνεται λόγος για την επιτόπια έρευνα του Σίμωνα Καρά το 1973 και για τη μαθήτρια και συνεργάτιδά του Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη που έκανε γνωστές στο πανελλήνιο τις μελωδίες της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Αντιμάχειας.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θεοδόσης Παπαντωνίου, Μανώλης Κεφαλιανός, Λευτέρης Μάμμης, Κυριάκος Παππούλης (βιολί), Θεοδόσης Παπαϊωάννου, Σάββας Κεφαλιανός, Νίκος Μάμμης, Ιπποκράτης Πατάκος (λαούτο) Μάνος Πόγιας (σαντούρι) και Γιάννης Νικολένδρης (πιναύλι).
Τραγουδούν οι: Φίλιππος και Ευφυμίδα Θεοφιλίδη, Βασίλης Συνεσίου, Σάββας Κεφαλιανός, Νίκος Μάμμης, Γιάννης Χατζηβελούδος, Ευαγγελία Χατζησεβαστού και η Κυρανιώ Διακοσταμάτη.
Χορεύουν κάτοικοι από τα χωριά: Αντιμάχεια, Ασφενδιού, Καρδάμαινα, Κέφαλος, Πυλί και την πόλη της Κω.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ