ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με γλέντι & διασκέδαση οι Μαρμαρίτες & η Βασιλόπιτα της ΑΡΓΩ στην Καρδάμαινα

3
1493

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μαρμαρίτες & κοπή Βασιλόπιτας ΑΡΓΩ στην Καρδάμαινα

«Μαρμαρίτες» Είναι ένα απο τα τοπικά μας έθιμα του Δωδεκαημέρου. Ονομάζονται έτσι γιατί ψήνονται πάνω σε μάρμαρο που ζεσταίνεται στη φωτιά.

(Με παραλλαγές συναντάμε μαρμαρίτες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως στη Σκύρο τα Φώτα και στο Ζαγόρι της Ηπείρου τα Χριστούγέννα.) Το πρωί της προπαραμονής των Θεοφανείων δηλαδή 4 Ιανουαρίου, οι νοικοκυρές έφτιαχναν το χυλό.

Το απόγευμα, μαζεύονταν σε φιλικά σπίτια,έβαζαν το μάρμαρο στο τζάκι (πάνω στην παραστιά δηλαδή το τρίποδο.), το έτριβαν με μελισσοκέρι για να μην κολλάει και όταν οι ζύμες ήταν έτοιμες, άρχιζαν να φτιάχνουν.

Μέ ένα μικρό κατσαρολάκι ή κουτάλα έριχναν μικρές δόσεις χυλό πάνω στο μάρμαρο.Όταν γίνονταν μικρές τρυπίτσες πάνω στην πίτα, οι μαρμαρίτες ήταν έτοιμοι και τους έβγαζαν με μια ειδική σπάτουλα το ξυστρί.

Τους τοποθετούσαν πάνω σε καθαρό σεντόνι και τους άπλωναν για να μήν κολλούν. Την παραμονή επειδή νηστεύουν έτρωγαν τους μαρμαρίτες με μέλι ή πετιμέζι.

Τα Θεοφάνεια τους τηγανίζουν με αυγά και τους έτρωγαν σαν γλυκό. Είναι ωραιότατο ορεκτικό με αυγά και μπουκιές (κομμάτια χοιρινό).

Οι γυναίκες των γεωργών στο τέλος έφτιαχναν σε σχήμα σταυρού για τα ζώα τους.Καθώς οι άνθρωποι πίστευαν οτι την παραμονή των Θεοφανείων η θάλασσα γίνεται λάδι, οι ουρανοί ανοίγουν και τα ζώα μιλούν.Ταïζαν τα ζώα τους με μαρμαρίτες για να μαρτυρήσουν οτι τα αφεντικά τους ήταν καλά.

Απόσπασμα από την ομιλία προέδρου «Αργώ» :
Είναι σημαντικό για τον τόπο να μην ξεχνά τις ρίζες του, να μην ξεχνάει την ιστορία του να αντλεί δύναμη από όλα αυτά τα κεκτημένα που τον χαρακτηρίζουν ως τόπο και μέσα από αυτή τη δύναμη να διασφαλίζει το διάβα του στο μέλλον.
Ένας Τσέχος συγγραφέας ο Μίλαν Κούντερα λέει πως αν θέλεις να εξοντώσεις έναν λαό, διέγραψε τη μνήμη του, κατέστρεψε τα βιβλία του, την ιστορία , τον πολιτισμό του. Αν βάλεις λεέι μάλιστα και κάποιους άλλους να γράψουν μια ιστορία, να γράψουν ένα αφήγημα για αυτόν τον λαό τοτε πολύ σύντομα αυτός ο λαός θα ξεχάσει από που ήρθε. Οι δε τρίτοι θα τους ξεχάσουν πάρα πολύ γρήγορα.

Έχουμε ιστορία, λαογραφία, παράδοση. Του αξίζει λοιπόν αυτού του τόπου μια καλύτερη συμπεριφορά από όλους. Ελάτε να υλοποιήσουμε τους στόχους του Συλλόγου, να καλλιεργήσουμε τα γράμματα και τις τέχνες, να καταγράψουμε τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας. Να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες και αρχεία, να εμπλουτίσουμε το Λαογραφικό μουσείο. Ελάτε να οργανώσουμε τη θεατρική ομάδα. Η παρουσία μας είναι γνωστή σε όλους εδώ και πολλά χρόνια.
Στις αρχές Μαρτίου έχουμε εκλογές θα εκλέξουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο σας καλούμε να βάλετε υποψηφιότητα. Γραφτείτε συνδρομητές, έτσι ώστε να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος όπου με τη δική σας συμβολή θα είναι σε θέση να διευρύνει τις δραστηριότητές του και να συνεχίσει το έργο του.
Εύχομαι το 2020 να είναι έτος υγείας, έτος αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτικη τηλεοραση

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάντε και κανένα ρεπορτάζ για τις λακούβες τις Καρδάμαινας τα συντριβάνια στην πλατεία και για το νερό που μας έλεγε κάποτε η κυρία Παπαζαχαρίου οτι πίνετε…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.