ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» ο Γιάννης Μαύρος | Κως, Λαογραφία: Γιάννης Μαύρος (Αντιμάχεια -ΒΙΝΤΕΟ)

3
3859

Γιάννης Μαύρος 29/08/1932-06/06/2020

Πέθανε σήμερα 06/06/2020 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου έμενε μόνιμα για πολλά χρόνια ο Γιάννης Μαύρος ο οποίος υπήρξε γόνος γενιάς μουσικών και από τις δύο πλευρές μιας και ο πατέρας του Γιασίμης έπαιζε λαούτο και ο θείος του Κώστας Μαύρος έπαιζε βιολί, ενώ από την μεριά της μάνας του ο παππούς του Γιώργος Γερούτσης (αόμματος) έπαιζε λαούτο και ο θείος του Θωμάς Γερούτσης βιολί μια ζυγιά που έμεινε γνωστή ως «τα Παχάκια». Ο ίδιος έπαιζε κυρίως ακορντεόν αλλά και λαούτο και μαζί με τον αδελφό του τον Νίκο στο βιολί, έπαιζαν σε πολλούς γάμους και γλέντια της εποχής του 1950-60 στην περιοχή της Κω αλλά και στην γειτονική Κάλυμνο που τότε ευημερούσε λόγω του σφουγγαριού.

Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μουσικούς της εποχής εκείνης όπως μας μαρτυρά ο ίδιος, ενώ η κύρια ασχολία του ήταν αγγειοπλάστης (τσουκαλάς) όπως άλλωστε και όλης της οικογένειας. Μεγάλωσε μέσα στα πολύ δύσκολα χρόνια της Ιταλικής κατοχής και γνώρισε από κοντά τα δεινά του πολέμου. Οι μετά την απελευθέρωση δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ακολούθησαν, τον οδήγησαν όπως και χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας να μεταναστεύσει στην μακρινή Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Στην Αντιμάχεια όμως που υπέρ-αγαπούσε ερχόταν κυρίως μετά την συνταξιοδότηση του, σχεδόν κάθε καλοκαίρι για να ανταμώσει τους αγαπημένους του φίλους και συγγενείς.

Ευχαριστούμε τους Κ. Παπανικολάου, Σ. Συνεσίου και Γ. Διακοσταμάτη για την διάθεση υλικού.

 

Μπροβάλετε-Μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄

Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ. ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΉΜΗ . Η ΑΝΤΙΜΆΧΕΙΑ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΆΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΊ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ.

  2. Καλό Παράδεισο θείε Γιάννη να προσέχεις την Αντιμάχεια μας από κει ψιλά…Σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες ιστορίες σου κάτω από την κληματαριά του Μουνουχου τα καλοκαιρινά βραδιά..

  3. Καλό παράδεισο θείο Γιάννη σε ευχαριστούμε που πάντα αγαπούσες την Αντιμαχεια συλλυπητήρια στην οικογένειά!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ