ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καταχειροκροτήθηκε το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

3
3324

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Ξανθίππη Αγρέλλη – Γ. Κιάρης

Στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών, η οποία ευγενώς παραχωρήθηκε από τον Ταξίαρχο κ. Δ. Χούπη, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, αναβίωσε απόψε το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου, παρόντος του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ναθαναήλ, του Επάρχου Γ. Χαλκιδιού, του Δημάρχου Γ. Κυρίτση, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Δ. Χούπη, του Προέδρου του ΔΣ Α. Κρητικού, του Αρ. Παυλίδη, της Αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, του καθηγητή Νομικής Αχ. Κουτσουράδη και πολλών μελών και φίλων του Λυκείου Ελληνίδων Κω.

Οι κυρίες του Λυκείου, πρόσφεραν νηστίσιμες παραδοσιακές γεύσεις και Λαζαράκια, τα οποία έφτιαξαν οι ίδιες από αυτά που συνηθίζουν να πλάθουν οι νοικοκυρές, σε πολλά μέρη της χώρας μας. Αυτά είναι ανθρώπινα ομοιώματα, τυλιγμένα και ζυμωμένα, γεμάτα με σταφίδες η μελωμένο σουσάμι.

Η πρόεδρος κ. Αργυρώ Κατσίλη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου. Χαρακτηριστικά είπε πως η Ανάστασης του επιστήθιου φίλου του Χριστού, είναι ο προάγγελος της Αναστάσεως του Σωτήρα. Επίσης μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα της Λαμπρής, που περιλαμβάνουν εκτός από τα Λαζαράκια, γευστικά κουλουράκια, λαμπρόπιττες, εντυπωσιακή κουλούρα, Χριστόψωμο, τσουρέκι και φυσικά το βάψιμο των κόκκινων αυγών.

Το Σάββατο του Λάζαρου πρόσθεσε η κ. Κατσίλη, τα παιδιά κρατώντας μια εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, γύριζαν στα χωριά από σπίτι σε σπίτι, ψέλνοντας τους ανάλογους ύμνους. Οι νοικοκυρές τους έδιναν κυρίως αυγά για φιλοδώρημα, για να τα βάψουν και μικρά Λαζαράκια, για να τα βάλουν στον πέντιλο δηλ. στην κρεμαστή στρογγυλή ψωμιέρα. Το έθιμο αυτό σε μερικά χωριά, κρατάει μέχρι και σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε στην Κυριακή των Βαΐων και το Δωδεκανησιακό έθιμο, να μοιράζονται στην Εκκλησία πλεκτοί Σταυροί σε διάφορα σχέδια. Τους Σταυρούς φροντίζουν να ετοιμάζουν οι ιερείς και τα μέλη των οικογενειών των.

Ακολούθησε η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου από μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων που έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου, ο οποίος μετά την Ανάσταση του έζησε άλλα τριάντα χρόνια και κοιμήθηκε στην Κύπρο ως Επίσκοπος. Η Χριστιανική παράδοση λέει, πως τα πρώτα Ιερά Άμφια του τα έφτιαξε η Παναγία.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολλά συγχαρητηρια στα παιδιά του Λυκείου Ελληνιδων και στις διοργανωτριες για την υπέροχη εκδήλωση.Είναι πολύ όμορφο και πολύ ελπιδοφορο το γεγονός οτι νέα παιδιά ασχολούνται και τηρούν τα έθιμα του τόπου μας.Χίλια μπραβο σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ