1ο ΓΕΛ Κω: ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ «JUVENES TRANSLATORES»

0
594

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ “JUVENES TRANSLATORES”

 

Ο διαγωνισμός Juvenes Translatores («νέοι μεταφραστές» στα λατινικά) διοργανώνεται από το 2007 μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προωθήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία και να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς μαθητές να δουν πως πραγματικά είναι το επάγγελμα ενός μεταφραστή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδεικνύει τη πλούσια γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά, κληρώθηκε το σχολείο μας κι έτσι 5 μαθητές από το 1ο ΓΕΛ ΚΩ «Ιπποκράτειο» συμμετείχαν για πρώτη φορά στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μετάφρασης, ανάμεσα σε 21 ελληνικά σχολεία και 105 Έλληνες μαθητές για τη θέση του καλύτερου μεταφραστή. Συνολικά συμμετείχαν 751 σχολεία από όλη την Ευρώπη σε 28 χώρες και θα υπάρξει ένας νικητής από κάθε χώρα (σύνολο 28 νικητές ανάμεσα σε περίπου 3700 συμμετέχοντες), με έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες για την απονομή.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου 2017, την ίδια ώρα σε όλα τα κράτη μέλη, υπό την επίβλεψη των σχολείων. Οι μαθητές είχαν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να μεταφράσουν ένα κείμενο από οποιαδήποτε από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ σε μία άλλη επίσημη γλώσσα της επιλογής τους (για παράδειγμα, οι δικοί μας μαθητές μετέφρασαν από τα Αγγλικά, τα Ολλανδικά, τα Φινλανδικά και τα Βουλγάρικα προς τα Ελληνικά). Διαγωνίστηκαν οι μαθητές: Καρολίν Αγκέλοβα, Μαρία Αξιώτη, Ολίβια Γεωργακοπούλου, Κωνσταντίνος Κίννας, Ραλία Χριστίνα Λιβέρη. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή ήταν να έχουν γεννηθεί οι μαθητές το 2000.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Υπεύθυνη του προγράμματος

Σοφία Καραγιάννη

Πηγή: http://1lyk-ko.dod.sch.gr/autosch/joomla25/index.php/juvenes-translatores

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ