Ξεκίνησε η υλοποίηση του Ηλιακού Σταθμού Φόρτισης Ηλ. Οχημάτων στην Τήλο

0
49

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε το νησί της Τήλου ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ) του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) με σκοπό να διερευνήσει, με τη βοήθεια του προσωπικού του Δήμου Τήλου, και να καθορίσει τις θέσεις εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πλαισίων καθώς και του σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το Έργο αυτό χρηματοδοτείται από την Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ Πειραιά στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Δήμο Τήλου μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS-Horizon 2020.

Στα πλαίσια αυτά ο Δ/ντης του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητής κ. Ιωάννης Καλδέλλης συναντήθηκε με τη Δήμαρχο της Τήλου κ. Μαρία Καμμά, την ενημέρωσε για τις τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης του ηλιακού σταθμού και την ευχαρίστησε, ως την εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας, για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη των κατοίκων της Τήλου αλλά και της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του πιλοτικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS-Horizon 2020. Ο κ. Καλδέλλης τόνισε, ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο, αναγνωρίζοντας τη σημασία και υποστηρίζοντας μέσα από ολοκληρωμένες δράσεις τη νησιωτικότητα, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών, επιδιώκει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοποριακών ενεργειακών λύσεων και στα υπόλοιπα απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας.
Η Δήμαρχος της Τήλου κ. Καμμά μίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, κ. Λάζαρο Βρυζίδη, τον οποίο και ευχαρίστησε για την προσφορά του Ιδρύματος, στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της κοινωνίας της Τήλου για πράσινη ανάπτυξη του νησιού και εξέφρασε τις προσδοκίες των νησιωτών για βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι η τοπική κοινωνία αγωνίζεται επί τετραετία για να αποτελέσει το νησί της Τήλου το πρώτο νησί της Ευρώπης που καλύπτει τις ανάγκες του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με την πρόταση της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, ο συγκεκριμένος σταθμός θα αποτελέσει παράδειγμα καθαρής ηλεκτροκίνησης σε όλο το νησιωτικό χώρο και θα διαθέτει σε πρώτη φάση εξοπλισμό φόρτισης για δύο ΙΧ ή ένα ΙΧ και δύο δίτροχα. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας με τη βοήθεια σύγχρονων φωτοβολταϊκών πλαισίων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενεργειακή αυτονομία του νησιού της Τήλου με σαφή περιβαλλοντικά οφέλη. Ο Φωτοβολταϊκός σταθμός φόρτισης θα παραδοθεί από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ στο Δήμο της Τήλου στα πλαίσια της στενής συνεργασίας τους για την υλοποίηση του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS-Horizon 2020.
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ