8 φράσεις που δείχνουν ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι αναξιόπιστο

0
350

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ είχε πει ότι «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον είναι να τον εμπιστευτείς».

Δηλαδή να τον αφήσεις να μοιραστεί τις σκέψεις του και να τις κάνει πράξεις.

Αν αυτό που λέει με αυτό που κάνει έχει συνάφεια, αν αυτό που του εκμυστηρεύεσαι παραμένει αυστηρά μεταξύ σας και δεν γίνεται ένα μυστικό που το μοιράζονται πολλοί, αν οι υποσχέσεις υλοποιούνται και η ειλικρίνεια χαρακτηρίζει την μεταξύ σας σχέση, τότε η εμπιστοσύνη έρχεται από μόνη της.

Η αλήθεια πάντα λάμπει αλλά, κάποιες φορές, όχι αμέσως.

Υπάρχουν φράσεις που δείχνουν ότι το άτομο που έχουμε απέναντί μας ίσως να μην μας λέει όλη την αλήθεια ή να μην είναι ικανό να κρατήσει μέσα του την δική μας χωρίς να την διαδώσει. Μια λεπτή γραμμή χωρίζει την αξιοπιστία από την αναξιοπιστία: σε αυτή τη γραμμή ακροβατούν λέξεις που καθόλου τυχαίες δεν είναι και τελικά εκφράζουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Σύμφωνα με άρθρα που διαβάσαμε στο Insider και enterpreneur.com, οι φράσεις που ακολουθούν δείχνουν ότι απέναντί μας ίσως έχουμε ένα άτομο όχι τόσο αξιόπιστο.

Αυτά που λέει δεν είναι ακριβώς αυτά που εννοεί.

Unsplash/Yanapi Senaud
Unsplash/Yanapi Senaud

«Θα σου πω κάτι… Αλλά είναι μυστικό»: Αν κάποιος σας εξομολογείται «μυστικό» που κάποιος άλλος του έχει εμπιστευτεί, τότε να ξέρετε ότι πολύ δύσκολα θα παραμείνει μεταξύ σας κάτι που θα του εκμυστηρευτείτε.

«Για να είμαι ειλικρινής» -«Για να πω την αλήθεια» -«Πίστεψέ με…»: Φράσεις που διακαώς προσπαθούν να μας πείσουν για την αλήθεια, συνήθως ακούγονται από άτομα που δεν εννοούν τόσο αυτά που λένε.

«Λένε για σένα ότι…» -«Εχω ακούσει να λένε…»: Αυτή η φράση, τις περισσότερες φορές, εκφράζει ξεκάθαρα την προσωπική θέση του άλλου -και όχι την γνώμη τρίτων- για εσάς. Ο άνθρωπος που δεν σας εκφράζει ευθέως αυτό που πιστεύει για εσάς και επιστρατεύει τρίτο πρόσωπο, δείχνει ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του.

«Εγώ δεν είμαι κακεντρεχής/ ρατσιστής/ καχύποπτος/ αλλά…»: Ο,τι θα ακούσετε μετά το «Αλλά…» είναι η πραγματική θέση του άλλου.

«Ορκίζομαι…»: Αλλη μια φράση που διακαώς προσπαθεί να σας πείσει για την αλήθεια.

«Θες την αλήθεια;»: Η εύλογη απάντηση σε μια τέτοια φράση είναι «Δηλαδή ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα είναι ψέμα;».

Το «Καλή τύχη» -«Εσύ ξέρεις καλύτερα» με ειρωνικό-επιθετικό τόνο: Συνήθως ακούγεται από άτομα που μπορεί να αντλήσουν ευχαρίστηση από την αποτυχία του άλλου.

«Εγώ ποτέ…»- «Εγώ πάντα»: Τέτοιες μεγάλες κουβέντες συνήθως ακούγονται από άτομα που στην πραγματικότητα έχουν αστάθεια στις επιλογές τους.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ