Κιάρι στην Κορώνη σημαίνει ξάστερο, διαυγές, καθαρό – To Kiari του Γιάννη Διονυσόπουλου

0
367

Η λέξη Κιάρι προέρχεται από τη λατινική λέξη “clarus” και την μετεξέλιξή της στην ιταλική chiaro που με τα χρόνια απλοποιήθηκε και η ντοπιολαλιά την διατήρησε στο χρόνο ως κιάρο ή κιάρι χαρακτηρίζοντας έτσι την καθαρή θάλασσα, το καθαρό ελαιόλαδο που παράγουν οι ελιές στους ελαιώνες που χρωματίζουν την Κορώνη και τις γύρω περιοχές του νομού Μεσσηνίας.

KIARI ονόμασε την επιχείρησή του ο Γιάννης Διονυσόπουλος, όταν αποφάσισε να αφήσει πίσω του την πολύβουη Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στον τόπο καταγωγής του, την Κορώνη της Μεσσηνίας. Η Κορώνη εκτός από μία πανέμορφη κωμόπολη με μεγάλη ιστορία έχει ανακηρυχθεί, μεταξύ άλλων χωρών, ως Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή, στον κατάλογο της UNESO για την  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομία της Ανθρωπότητας.


ΤΟ KIARI

Όλα άρχισαν πριν από 4 χρόνια όταν ο Γιάννης Διονυσόπουλος ίδρυσε την επιχείρησή του σ΄ ένα μικρό σημείο στην καρδιά της Κορώνης, δίπλα στο κάστρο εκεί όπου μπορούσε να έχει καθημερινή επαφή και άμεση συνεργασία με τους ντόπιους παραγωγούς. Αρχικά έφτιαξε μία λίστα με τοπικά παραγόμενα προϊόντα, συνεργάστηκε με τους Μεσσήνιους και μη παραγωγούς, και ξεκίνησε να εμπορεύεται τα προϊόντα τους.

 

Τα ράφια του γεμίζουν με ελαιόλαδα, Μεσσηνιακά μέλια, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αποξηραμένα σύκα, σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο και επιλεγμένα τοπικά και μη κρασιά.


ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ KIARI

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας ήταν καθοριστική για την πορεία της επιχείρησής του γιατί γνωρίζοντας 5 ξένες γλώσσες ο Γιάννης κατάφερε να έρθει σε άμεση επαφή με Άγγλους, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς, Γερμανούς αλλά και Έλληνες τουρίστες που αναζητούσαν τοπικά προϊόντα κυρίως με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο.

Προχώρησε στη συστηματική φροντίδα των ελαιόδεντρών του, εργάστηκε εντατικά κατά την ελαιοσυγκομιδή και συνεργάζεται στενά με τοπικούς ελαιοπαραγωγούς. Παράλληλα, παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια, έγινε πιστοποιημένος Pro Olive Oil Expert στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και τελικά τόλμησε την πρώτη τυποποίηση.

 

Έκτοτε κάθε χρόνο που περνάει, ο Γιάννης ζώντας μέσα στην καρδιά της ελαιοπαραγωγικής Κορώνης, γίνεται όλο και πιο έμπειρος. Ενημερώνεται καθημερινά για τις ορθές πρακτικές της ελαιοκομίας και της τυποποίησης, παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις και τις εφαρμόζει τόσο στα ελαιόδεντρά του όσο και στα προϊόντα που τυποποιεί και εμπορεύεται.

Το ελαιόλαδο μαζεύεται πρώιμα, από τις αρχές Νοεμβρίου. Σκοπός αυτού είναι τα πράσινα αρώματα στο τελικό προϊόν και η μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Δηλαδή βοηθά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να μην “πέσει” (ατονήσει) γρήγορα. Κάθε μεσημέρι, με το πέρας της συγκομιδής μεταφέρεται ο καρπός στο ελαιοτριβείο και σε διάστημα το πολύ 8 ωρών βγαίνει το φρέσκο άθερμο λάδι. Η θερμοκρασία σε όλη τη διαδικασία δεν ξεπερνά τους 22-25 βαθμούς. Έπειτα όλο το ελαιόλαδο φυλάσσεται για τουλάχιστον δύο μήνες σε inox κωνικές δεξαμενές έως ότου “κάτσει” ή αλλιώς “κιαρίσει” όποτε πια παίρνει το δρόμο της τυποποίησης.

 

Τυποποιεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει σε συσκευασίες ταξιδιού ώστε να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών της Κορώνης και τολμάει στην παραγωγή άλλων προϊόντων γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο.

Τα προϊόντα Kiari εξάγονται στην Ευρώπη και έχουν κερδίσει τις καρδιές εστιατορίων κυρίως στην Ολλανδία.

 


TO ΣΑΠΟΥΝΙ KIARI

Για την παραγωγή και συσκευασία του δικού του σαπουνιού, με δική του πρώτη ύλη, συνεργάζεται με τοπικό εργαστήριο.

 

 


OI ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ & ΚΟΡΩΝΕΪΚΕΣ ΕΛΙΕΣ KIARI

Κατά την περίοδο της συγκομιδής η ομάδα του Γιάννη Διονυσόπουλου συλλέγει ξεχωριστά, ελιές Καλαμών ή χονδροελιές όπως λέγονται στην περιοχή αλλά και άγουρες, μικροσκοπικές ελιές Κορωνέικης ποικιλίας για να μεταποιήσει και να σφραγίσει σε βαζάκια επιτραπέζιες ελιές με παραδοσιακές ή και πιο μοντέρνες συνταγές. Χονδροελιές σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Ελιές Καλαμών σε σιρόπι Cabernet, Κορωνέικες ελιές με καπνιστό μπούκοβο σε άλμη αλλά και πικάντικο άλειμμα Ελιάς Καλαμών με Βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας.

Ελιές Καλαμών ή Χονδροελιές σε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Κορωνέικες Ελιές σε άλμη με καπνιστό μπούκοβο.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Τα ανήσυχα μυαλά όμως δεν σταματάνε ποτέ, πόσο μάλλον όταν αγαπούν τον πρωτογενή τομέα. Ο Γιάννης Διονυσόπουλος παρακολουθεί εξειδικευμένα σεμινάρια οίνου και αποκτά τον τίτλο του Wine Connoisseur. Επιλέγει ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους από όλη την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στους μεσσηνιακούς οίνους και οργανώνει την κάβα του στο κατάστημα.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει οίνους με ετικέτα Kiari.

 

 


ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ & ΟΙΝΩΝ

Το κατάστημα Kiari στην Κορώνη πλέον εστιάζει στα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, στα άριστης ποιότητας προϊόντα ελιάς, στο εμφιαλωμένο κρασί και σε τυποποιημένα προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Το Kiari της Κορώνης μετατρέπεται σε θεματικό κατάστημα και διοργανώνει όλη τη διάρκεια του χρόνου γευσιγνωσίες ελαιολάδων και κρασιών.

Η πρώτη γευσιγνωσία έγινε πριν ένα χρόνο στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής σε συνεργασία με τον εισηγητή σεμιναρίων για εξαιρετικά παρθένα ελαιολάδα και επίσης Κορωναίο, Γιάννη Καρβέλα.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις γευσιγνωσίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω στοιχεία:

Kiari Olive Oil, Wine & Deli
http://www.kiari.gr/
https://www.facebook.com/kiari.deli.koroni

Τ: 697 488 4564
Π.Ράλλη, Κορώνη Μεσσηνίας.

Πηγή: http://www.metomati.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ