ΕΡΓΑΤΙΚΟ Κέντρο προς Π. Κουρουμπλή το Υπόμνημά μας για τα κυρίαρχα αυτά ζητήματα

0
600

 

Συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο στη σύσκεψη που κάλεσε ο Έπαρχος ΚΩ με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή .

Εκτός από το υπόμνημα που κατατέθηκε και επισυνάπτυομε, καλέσαμε τον υπουργό όσο και τους τοπικούς βουλευτές να τοποθετηθούν για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβρη από 500 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας για την κατάργηση όλων των προηγούμενων αντεργατικών νόμων για την επαναφορά των ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών.

Επίσης τέθηκε η απαράδεκτη κατάσταση απληρωσιάς χιλιάδων εποχικών ανέργων από τον ΟΑΕΔ.

Καμία απάντηση ή δέσμευση δεν ακούστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τον Υπουργό.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα σωματεία και τον αγώνα τους για να επιβάλλουν τις λύσεις που απαιτούνται.

Εχει ήδη αποφασίσει να ασκήσει κάθε πίεση και να συμμετάσχει σε παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους για τα κυρίαρχα αυτά ζητήματα.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς

Υπουργό

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Π. Κουρουμπλή

κ Κουρουμπλή ,

Η σημερινή σας επίσκεψη στον τόπο μας συμβαίνει όταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης απαιτεί , δίπλα στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και σε εκείνα που έχουν ήδη συμφωνηθεί , νέα μείωση στο πετσοκομμένο αφορολόγητο όριο που έχει απομείνει για την εργατική – λαϊκή οικογένεια βάζοντας χέρι ακόμα και σε εισοδήματα που ξεκινάνε από 500 ευρώ,σύμφωνα με δημοσιεύματα, με χρονική επέκταση του «κόφτη».

Επομένως το ύψος των σημερινών συντάξεων, μαζί με τους μισθούς και τα μεροκάματα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα, θα υποστούν και νέες περικοπές από την μείωση του αφορολόγητου και την περαιτέρω ενίσχυση της φοροληστείας που αυτό συνεπάγεται.

Είναι γνωστό σε όλους ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης είχαμε τεράστιες απώλειες. Αν συνυπολογίσουμε όλους τους παράγοντες μπορούμε να πούμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό μας επίπεδο φθάνουν ή προσεγγίζουν το 50%.

Η κυβέρνησή Σας ,ωστόσο, επιμένει να διαφημίζει την ανάπτυξη για την οποία τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να υπομείνουν τις βίαιες ανατροπές στην ζωή τους.

Η περιοχή μας είναι ένα παράδειγμα ανάπτυξης ,όπως εσείς την εννοείτε.

Ο τουρισμός είναι κυρίαρχος κλάδος.

Στο κλάδο αυτό ,όπως και στην ναυτιλία,η κερδοφορία σπάει κάθε ρεκόρ, γίνονται μεγάλες επενδύσεις τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας.

Οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων δουλεύει χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας, ενώ αρκετοί είναι και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με καθυστερήσεις πληρωμών για πάνω από δύο μήνες.

Θα γνωρίζετε πως το κόστος διαβίωσης στα μέρη μας είναι ήδη υψηλό.

Η προσωρινή αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας,που την συνδέεται απαράδεκτα με την παραμονή προσφύγων , δεν απαλλάσσει τις εργατικές οικογένειες από την ακρίβεια.

Είναι πανάκριβή και όχι διασφαλισμένη η μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα,όσο και μεταξύ των νησιών.

Για να ταξιδέψει ένας εργάτης με πλοίο πρέπει να αφαιρέσει από τον οικογενειακό του προϋπολογισμό τον μισθό του, αν υπάρχει.

Το υψηλό κόστος μετακίνησης δεν έχει να κάνει μόνο με την ακτοπλοϊα αλλά και με το υψηλό κόστος των καυσίμων.Όπως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι για την λαϊκή οικογένεια απλησίαστο με την επιβολή αυξημένης φορολόγησης,ενώ η παροχή του στους εφοπλιστές πλοιοκτήτες παραμένει αφορολόγητο.

Η παραμονή στα νησιά δεν είναι η πιο ασφαλής αφού παρά τις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο,η εικόνα των δημόσιων δομών Υγείας στο Βόρειο Συγκρότημα δεν αξίζει στους νησιώτες και ούτε αντιστοιχεί στο υψηλό επίπεδο επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης που διαθέτει η χώρα.

Τα νοσοκομεία σε όλα τα νησιά είναι υποστελεχωμένα.Οι κλινικές τους αδυνατούν να δουλέψουν. Το προσωπικό εργάζεται στα όρια του ,οι ασθενείς περιμένουν για μια απλή εξέταση σε λίστες αναμονής άνω των δύο μηνών. Δεν έχουν υλικά, ενώ δίπλα τους ξεφυτρώνουν,σε γόνιμο έδαφος κέρδους οι ιδιωτικές κλινικές .

Με τις δυσκολίες μετακίνησης αναλογιστείτε πως μπορεί να αισθάνεται ο λαός των νησιών μας σε ενδεχόμενο προβλήματος υγείας.

Το εργατικό δυναμικό της περιοχής είναι εποχικά απασχολούμενο στον τουρισμό στις απαράδεκτες συνθήκες που περιγράφουμε

Την χειμερινή περίοδο καλούνται να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας που φτάνει το ποσό των 360 ευρώ και διαρκεί μόλις 3 μήνες!

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κατά τόπους ΟΑΕΔ λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό με αποτέλεσμα η-τόσο απαραίτητη-επιδότηση ανεργίας να καθυστερεί. Φέτος χιλιάδες άνεργοι που κατέθεσαν-αντικειμενικά- την αίτησή επιδότησης από τα τέλη του Οκτώβρη και μετά (αιτήσεις δέχονταν ο ΟΑΕΔ μέχρι και παραμονές των Χριστουγέννων) δεν έχουν ακόμη επιδοτηθεί. Αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό να κάνουν γιορτές άφραγκοι.

Η εφαρμογή των μνημονίων πέρα από τις μειώσεις σε εισόδημα,ταλαιπωρεί παραπάνω τις εργατικές οικογένειες όταν χρειαστούν δημόσιες υπηρεσίες,αφού το προσωπικό έχει μειωθεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του.

κ.Υπουργέ,

Υπάρχει πλέον η εμπειρία, πίσω από τα παχιά λόγια και την προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός ,να αναδεικνύουμε πως ο ατελείωτος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα,χωρίς μάλιστα αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου αντιπαλεύει όντας κομμάτι του ταξικού κινήματος της χώρας ,αυτήν την πολιτική που εσείς,ως κυβερνητικό στέλεχος και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,υπηρετείτε.

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας ,για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων,για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους,με ΣΣΕ,7ωρο-5ήμερο-35ωρο,ΚΑ, προστασία στη δουλειά.

  • Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€ και υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις. Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Σ.Σ.Ε. και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους με βάση τις ανάγκες μας. Κατάργηση του νόμου λαιμητόμου. Επαναφορά κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

  • Να καταβληθούν σήμερα τα επιδόματα ανεργίας σε όλους

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και ν’ αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Ανάπτυξη της α’βάθμιας φροντίδας υγείας, με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας στο νομό μας.

  • Προσλήψεις μόνιμων, πλήρους απασχόλησης εργαζομένων,όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις.

  • Να μπει φρένο στη φορολογία των εργαζομένων Όχι σε φοροληστεία, χαράτσια, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος κλπ.

  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20,000€,προσαυξημένο 5χιλ για κάθε παιδί.

  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.

  • Κατάργηση τελών για Δήμο και ΕΡΤ, κατάργηση των διοδίων.

  • Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με καθημερινή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα, όλο το χρόνο.
  • Κατάργηση του Κανονισμού 3577/92.
  • Εξασφάλιση πλήρους και σταθερής δουλειάς στους ναυτεργάτες, με ασφαλείς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
  • Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια και λιμενικές υπηρεσίες.

Χρόνια τώρα το κεφάλαιο πληρώνει «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται.

  • Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.

  • Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας

Το Δ.Σ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ