ΒΙΝΤΕΟ Τσίκνισαν με παραδοσιακό τρόπο στην Κω: Υπ. Περιβάλλοντος- Επαρχείο (φωτό) – ΕΠΑΛ – 1ο Γυμνάσιο – Σ/Μ Louis

0
3788

Κρέατα όλων των ειδών, κρασί, καλή παρέα και το απαραίτητο κέφι είναι το… μυστικό της επιτυχίας για τον Έλληνα προκειμένου να γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από δημοτική τηλεόραση

Τσίκνισαν με παραδοσιακό τρόπο στην Κω: Υπηρεσία Περιβάλλοντος Δήμου Κω – ΕΠΑΛ – 1ο Γυμνάσιο – Σούπερ Μάρκετ Louis:

 

 

Όπως και στο Επαρχείο Κω:
 

Τσικνοπέμπτη στο Επαρχείο και του χρόνου!!

Φωτογραφία του Dimitris Chamatzoglou.

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ