Κρητικιά περιγράφει τις σκηνές τρόμου που βίωσε στην Κω: «Άνθρωποι πήγαιναν στο βουνό με κουβέρτες & μαξιλάρια»

1
1371

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Κως μετά την επίσκεψη του νυχτερινού εγκέλαδου, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς τουρίστες και περισσότερους από εκατό τραυματίες. 

Στιγμές… αποκάλυψης έζησαν όσοι ήταν στο νησί στη 1.30 τα ξημερώματα, όταν και χτύπησε ο σεισμός, ενώ δημιουργήθηκε και μικρό τσουνάμι.

Στο όμορφο νησάκι, βρίσκεται από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, και η Ηρακλειώτισσα Σ.Β, 27 ετών, η οποία εργάζεται σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα.

Μιλώντας στο eparxies.gr προσπάθησε να μεταφέρει τις εικόνες που αντίκρισε, έπειτα από το ισχυρό σοκ που υπέστη κι εκείνη.

Νύχτα τρόμου

Η Σ.Β. περιγράφει τη στιγμή του σεισμού, αλλά και το γεγονός πώς όλη τη νύχτα η Κως «κουνιόταν»:

«Ο πρώτος σεισμός, ο μεγάλος, μας βρήκε να κοιμόμαστε καθώς ήταν στη 1.30 τη νύχτα. Έπειτα έγινε μετασεισμός της τάξεως των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, και μέχρι το πρωί έγιναν γύρω στους 10-15 μετασεισμούς. Ο ήχος από τα τζάμια, τα ντουλάπια και τα αντικείμενα που έπεφταν κάτω μας, αλλά και το μεγάλο ταρακούνημα μας ξύπνησαν με άγριο τρόπο. Ευτυχώς για ‘μένα κατοικώ στον Άγιο Νεκτάριο που βρίσκεται πιο ψηλά, σε βουνό, και δεν ήταν τα πράγματα τόσο τραγικά όσο στο κέντρο που όπως θα είδατε υπήρξαν πολλές ζημιές, τραυματίες αλλά και νεκροί!

Βγαίνοντας έξω από το σπίτι, αντίκρισα τον κόσμο που μεταφέρονταν από το κέντρο στο βουνό καθώς υπήρχε έντονος φόβος για τσουνάμι. Τρόμος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια των ανθρώπων, ξένοι, παιδιά, όλοι ήταν σοκαρισμένοι, κρατούσαν στα χέρια μαξιλάρια και κουβέρτες! Ιδιαιτέρως οι τουρίστες, δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν έχουν βιώσει ποτέ.

Άρα είναι κατανοητό ότι ο πανικός που επικρατούσε ήταν ακόμα μεγαλύτερος. Κάποιοι μάλιστα έψαχναν καταφύγιο στο στρατόπεδο! »

Δεν κοιμήθηκε κανείς – Ακυρώνουν κρατήσεις οι τουρίστες

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο eparxies.gr, κανένας δεν κοιμήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μάλιστα αναφέρει, πώς ακόμα κι αν αψηφούσες τον κίνδυνο και προσπαθούσες να κοιμηθείς, δε γινόταν αφού όλη την ώρα γινόντουσαν μετασεισμοί:

«Κανείς δεν έχει κοιμηθεί. Στο ξενοδοχείο όλο το προσωπικό ήταν ξενυχτισμένο, και παρά τις αντίξοες συνθήκες δουλεύουμε κανονικά. Μάλιστα ζήτησαν να πάνε στα σπίτια τους νωρίτερα, προκειμένου να μαζέψουν το «χάος» που δημιούργησε ο σεισμός. Ακόμα κι εκείνοι έκαναν προσπάθεια για να πάνε στις δουλειές τους το πρωί, δεν τα κατάφεραν λόγω των πολλών μετασεισμών.»

Όσον αφορά τους τουρίστες, όπως αναφέρει, ο φόβος τους είχε κυριεύσει και ακύρωναν τις κρατήσεις τους:

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Σχεδόν όλοι οι τουρίστες κοιμόντουσαν στις ξαπλώστρες της παραλίας, δεν μπήκαν καθόλου στα ξενοδοχεία τους. Οι υποδοχές ήταν γεμάτες από τρομαγμένους τουρίστες που ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες.

Όπως προανέφερα κάποιοι τουρίστες βίωσαν πρώτη φορά σεισμό, πολλοί ακύρωσαν τις κρατήσεις και επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Χαρακτηριστικό είναι πώς ένας πελάτης που έφτασε προχθές, αναχωρεί σήμερα.»

Η επόμενη μέρα – Η αγωνία των γονιών & το τηλεφώνημα

Η επόμενη μέρα βρήκε την Κω να είναι ένα «μεγάλο ερείπιο». Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και με το φως του ήλιου φάνηκε το μέγεθος των ζημιών:

«Έκανα μια βόλτα να δω ιδίοις όμασι τι μέλλει γενέσθαι. Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό γι’ αυτά που ένιωσα είναι «σοκ». Πλημμυρισμένο το κέντρο του οποίου οι δρόμοι είναι κλειστοί, το λιμάνι κομμένο στα δύο. Μια καταστροφή! Ερείπια στον πεζόδρομο του Bar Street στο κέντρο, η στάθμη του νερού κάλυψε τον ποδηλατόδρομο και τον δρόμο. Κάτι σαν εικόνες… αποκάλυψης!»

Όπως είναι λογικό η οικογένειά της στο Ηράκλειο ανησύχησε πάρα πολύ όταν έμαθε το τι συνέβη στο μικρό νησί:

«Το κινητό μου δεν έχει σταματήσει να χτυπάει. Δεν θέλησα να τρομάξω τους δικούς μου μέσα στη νύχτα, και έτσι το έμαθαν από τα μέσα. Όπως είναι λογικό μου τηλεφώνησαν αμέσως και τους καθησύχασα.»

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν φοβήθηκε ανέφερε:

«Ήταν ένας σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους, ομολογουμένως. Όμως είχα τόσα άτομα να καθησυχάσω, που δεν με έπαιρνε να τρομοκρατηθώ κι εγώ!»

Της Χρύσας Ζερβού – eparxies.gr

(Εικόνα που μας έστειλε η συνεντευξιαζόμενη)

ΠΗΓΗeparxies.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΟΥ,ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΟΥ[ΟΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ] ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ,ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ,ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΟΥ,ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΠΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ,ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ