Μαραθώνιος Αθήνας 2018: Ο Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι ο μεγάλος νικητής | ΦΩΤΟ από Κώους Μαραθωνοδρόμους| Συγκίνηση: Η στιγμή που οι μαραθωνοδρόμοι περνούν μπροστά από τους πυρόπληκτους, στο Μάτι

0
818

LIVE Μαραθώνιος Αθήνας: Νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου 2018 είναι ο Κενυάτης Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι με 2:10:56 – Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αιθίοπας Tiruneh Workneh Tesfa με χρόνο 02:12:52 και στην τρίτη θέση ο επίσης Αιθίοπας Mengist Azmeraw με χρόνο 02:13:20 – Έβδομος τερμάτισε ο Κώστας Γκελαούζος

Ο Κενυάτης αθλητής Μπρίμιν Μισόι είναι ο μεγάλος νικητής στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας. Ο Κενυάτης κάλυψε τα 42 χλμ σε χρόνο 2.10.56, γνωρίζοντας την αποθέωση κατά  τον τερματισμό του στο  «Καλλιμάρμαρο».

Δείτε τη στιγμή του τερματισμού:

Ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε είναι ο μαραθωνοδρόμος, Κώστας Γκελαούζος με 02:21:54, ο οποίος γνώρισε την απόλυτη αποθέωση κατά την είσοδό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Δείτε τον Έλληνα αθλητή να τερματίζει:

Χιλιάδες δρομείς από όλον τον κόσμο βρέθηκαν σήμερα στο λεκανοπέδιο για τον 36ο Μαραθώνιο. Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 08:30.

Περισσότεροι από 55.000 δρομείς από 105 χώρες απέδειξαν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς οι 18.750 μαραθωνοδρόμοι πέρασαν από τις περιοχές που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου στην ανατολική Αττική.

Πέραν της κλασικής διαδρομής των 42 χιλιομέτρων, περιλαμβάνονται διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων, αλλά και αγώνες για παιδιά και Άτομα με ειδικές Ανάγκες.

4615725

Ο φετινός αγώνας, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ωστόσο φέτος ο δήμαρχος Μαραθώνα αφιέρωσε τη διοργάνωση και στη μνήμη των νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι.

«Φέτος ο Μαραθώνιος είναι πολύ ιδιαίτερος για εμάς μετά από αυτήν την τραγωδία που είχαμε με τις φωτιές στο Μάτι» τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, απευθυνόμενος στους αθλητές που συμμετέχουν στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, λίγο πριν από την εκκίνηση του αγώνα. «Θα σας παρακαλούσα, επειδή το αφιερώνουμε στη μνήμη των 99 νεκρών, να κάνουμε ένα λεπτό σιγή στη μνήμη τους» πρόσθεσε ο Ηλίας Ψινάκης μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Οι νικητές στα 5χλμ

Ο Ανδρέας Δημητράκης στους άνδρες και η Ανθή Κυριακοπούλου στις γυναίκες πρώτευσαν στο πρωινό αγώνα 5 χλμ του διεθνούς Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Δημητράκης τερμάτισε σε 14.47, με δεύτερο τον Μάριο Αναγνώστου με 15.05 και τρίτο τον Θανάση Καλάκο με 15.25.

Ο Δημητράκης σημείωσε και νέο ρεκόρ διαδρομής, αφού το προηγούμενο κατείχε ο Χρήστος Καλλίας με 14.49. «Είμαι ευχαριστημένος που αγωνίστηκα ακόμη μια φορά σε αυτή τη διαδρομή. Είναι η πρώτη φορά που κερδίζω. Η συμμετοχή μου έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μου για τον κλειστό στίβο με αποκορύφωμα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκωβης. Ελπίζω να είμαι και του χρόνου εδώ», είπε ο Δημητράκης.

Οι νικητές στα 10 χλμ.

Ο Γιώργος Τάσης στους άνδρες και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο στις γυναίκες, πρώτευσαν στα 10 χλμ του Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο Τάσης τερμάτισε σε 30.29 που είναι και νέο ρεκόρ αγώνα. Το προηγούμενο με 30.50 κατείχε ο περσινός νικητής Χρήστος Καλλίας, ο οποίος εφέτος τερμάτισε 2ος με 30.40, ενώ τρίτος κατετάγη ο Νίκος Σάκης με 30.59.

Η Πριβιλέτζιο τερμάτισε σε 35.23, αφήνοντας στην δεύτερη θέση με 35.51 την Αναστασία Καρακατσάνη, την κάτοχο του ρεκόρ αγώνα με 34.59 και πρωταγωνίστρια της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, αφού έχει πάρει τη νίκη πέντε φορές, ενώ άλλες δύο έχει τερματίσει 2η. Τρίτη τερμάτισε η Βρετανίδα Χάνα Μπρουκς με 36.43, ενώ 5η ήταν η ταλαντούχα 13χρονη δρομέας, Γλυκερία Σκάρκου με 37.41. Ήταν ο πρώτος αγώνας της νεαρής αθλήτριας στα 10 χλμ και στον τερματισμό καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές για την επιτυχία της.

Διαμαρτυρία των πυρόπληκτων

Ντυμένοι με μαύρα ρούχα και κρατώντας μαύρα μπαλόνια πυρόπληκτοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής.

4615629 640x427

Χειροκροτώντας και επευφημώντας σε κάθε πέρασμα αθλητή, βρέθηκαν στο σημείο έχοντας αναρτήσει το πανό τους το οποίο ανέφερε: «Δίνουμε το δικό μας Μαραθώνιο και θα κερδίσουμε».

ΦΩΤΟ από Κώους Μαραθωνοδρόμους:

ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συγκίνηση: Η στιγμή που οι μαραθωνοδρόμοι περνούν μπροστά από τους πυρόπληκτους, στο Μάτι [εικόνες]

Δρομέας σηκώνει το χέρι του προς τους πυρόπληκτους/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δρομέας σηκώνει το χέρι του προς τους πυρόπληκτους/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κάθε φορά που ένας δρομέας τρέχει στην αυθεντική μαραθώνια διαδρομή, τον διαπερνούν ρίγη συγκίνησης. Αυτή τη φορά όμως, υπήρχε ένας πολύ πιο ισχυρός λόγος, πέρα από τον αθλητισμό.

Οι πιο συγκινητικές στιγμές του 36ου Μαραθωνίου Αθήνας διαδραματίστηκαν πολλά χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ηταν όταν οι δρομείς πέρασαν από το Μάτι, όπου οι πυρόπληκτοι έκαναν συμβολική διαμαρτυρία.

Τα συναισθήματα απερίγραπτα. Οι δρομείς είτε σήκωναν το χέρι του προς αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και τα σπίτια τους από τη φονική πυρκαγιά, άλλοι μετέχοντες στον αγώνα χειροκροτούσαν τους πυρόπληκτους.

Δρομείς αντιδρούν τη στιγμή που περνούν μπροστά από τους πυρόπληκτουςΔρομείς αντιδρούν τη στιγμή που περνούν μπροστά από τους πυρόπληκτους

Μαραθωνοδρόμος χειροκροτά τους πυρόπληκτουςΜαραθωνοδρόμος χειροκροτά τους πυρόπληκτους

Οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής σε σημείο της μαραθώνιας διαδρομής, προκειμένου να κάνουν μια συμβολική διαμαρτυρία. «Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο και θα κερδίσουμε», το μήνυμα που έστελνε το πανό που είχαν αναρτήσει, ενώ είχαν τοποθετήσει μαύρα μπαλόνια, με την ημερομηνία της φονικής πυρκαγιάς και τις λέξεις «Δεν ξεχνώ».

Η στιγμή που οι δρομείς περνούν από το ΜάτιΗ στιγμή που οι δρομείς περνούν από το Μάτι

Οι διοργανωτές του Μαραθωνίου Αθήνας είχαν ζητήσει από τους δρομείς να φορούν μια πράσινη μπαντάνα, για να «πρασινίσει» εικονικά το κομμάτι αυτό της μαραθώνιας διαδρομής, με την ελπίδα ότι αυτό θα έχει γίνει πράξη μέχρι την επόμενη διοργάνωση.

Συμβολική διαμαρτυρία πυρόπληκτωνΣυμβολική διαμαρτυρία πυρόπληκτων

Το πανό που είχαν αναρτήσει οι πυρόπληκτοιΤο πανό που είχαν αναρτήσει οι πυρόπληκτοι

Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο και θα κερδίσουμεΔίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο και θα κερδίσουμε

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ