Το πικρό Requiem του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου

15
701

ΘΕΜΑ: το πικρό Requiem του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου

  1. Στις 6-9-2017 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΙΑ η 319/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω (ΑΔΑ: 7Ν2ΓΩΛΕ-ΟΕΨ) με τον ονομαστικό κατάλογο με τα ποσά των βεβαιωμένων οφειλών 6,5 ευρώ, που διαγράφτηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 57 του ν. 4483/2017 (Α¨107). Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη στην ΔΙΑΥΓΙΑ και οι δημοτικές παρατάξεις και οι πολίτες θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν κάποιο σχόλιο. Όμως σιωπή! Το θεμα είναι πολύ σημαντικό για την τοπική μας κοινωνία γιατί έχει σχέση με την ισοπολιτεία, την διαφάνεια και την δημοκρατία. Αφορά τον μοναδικό τοπικό φόρο που είχε στόχο την αναδιανομή των κερδών μέσω του Δήμου. Ο αντικειμενικός σκοπός του ΔΗΦΟΔΩ ήταν η χρηματοδότηση των δημοτικών δαπανών, η ενίσχυση-σταθεροποίηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και η στοιχειώδης ανακατανομή του πλούτου για άμβλυνση των ανισοτήτων! Ποιοι ωφελήθηκαν από την διαδικασία αμφισβήτησης του τοπικού φόρου; Ποιοι ωφελούνται απ[ο την κατάργηση του; Ο κατάλογος είναι ένας αποδεικτικός πίνακας της φορολογικής συνείδησης των πολιτών και των επιχειρηματιών του νησιού αλλά κυρίως ακτινογραφεί την εφαρμοσμένη τοπική πελατειακή πολιτική σε βαρος του Δήμου μας!
  2. Πρώτος των πρώτων η επιχείρηση ‘’ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ κατασκευαστική-εμπορική εταιρεία’’ με 216.000 ευρώ! Ανάμεσα στους φοροφυγάδες και δημοτικές επιχειρήσεις! Επιχείρηση κινηματογράφων Δήμου Κω (14.000ευρώ), ΑΤΕΚΑ (3.400ευρώ) και η ΒΙΜΕΛ. Μεγάλο-οφειλέτης και ο ‘’πολύπαθος’’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεροπίς (35.000 ευρώ)! Στον κατάλογο υπάρχουν ‘’ως μη έπρεπε’’ ονόματα διατελεσάντων δημοτικών συμβούλων, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, του τοπικού βουλευτή (της … αριστεράς), αλλά και πολιτών που έχουν τιμηθεί από τον Δήμο μας!
  3. Τον πρώτο λόγο σε ποσά οφειλών πάνω από 50.000 ευρώ γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες (κατά σειρά οφειλών): SANTY BEACH (96.000 ευρώ), ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΕ (82.000 ευρώ), ΓΚΑΓΙΑ ΑΕ (73.000 ευρώ), KIPRIOTIS AE (67.000 ευρώ), ΘΕΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ (65.000 ευρώ), ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΕ (36.000ευρώ), KARDA BEACH (15.000ευρώ), KARDAMAINA VILLAGE AE (13.000ευρώ), COSTA PALLAS (11.000ευρώ), LIDO AE (10.000ευρώ)….
  4. Εκπροσωπήσαμε την μειοψηφία στην επιτροπή φορολογικών διαφορών του Δήμου μας την περίοδο 2006-2008 και τότε είχαμε μια επαφή με τον κατάλογο χρεωφειλετών. Δημοσιεύσαμε μάλιστα τον κατάλογο διαγραφής οφειλών του 2009 και τότε όλοι μας κατηγόρησαν ότι δημοσιεύουμε προσωπικά δεδομένα! (εκτός των τοπικών και δημοσίευμα του εν Αθήναις δημοσιογράφου μας). Αντιπαραβάλλοντας εκείνα τα ονόματα με τα ονόματα του καταλόγου της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου 319/2017 βλέπουμε ότι είναι τα …ίδια ονόματα! Και είναι περίπου αυτοί οι ίδιοι που συστηματικά εισφοροδιαφεύγουν προς τον Δήμο τα τέλη παραλιών, τέλη λογαριασμών και τέλη παρεπιδημούντων! Ποιος βοηθάει αλήθεια τον τόπο και τον Δήμο μας; Αυτός που κρύβει στοιχεία ή αυτός που αναζητά την διαφάνεια και την ισονομία; Τι λένε σήμερα αυτοί που κόπτονται για τα προσωπικά δεδομένα χρεοφειλετών στους συνειδητούς πολίτες που περιόριζαν τις δαπάνες τους για να έχουν καθαρό πρόσωπο στην κοινωνία τα χρόνια του ΔΗΦΟΔΩ; Που είναι η δημοτική πολιτική τόσων χρονών φοροδιαφυγής για τον κολασμό των επιτήδειων κακών δημοτών; Αντί αυτού πολλοί χρεωφειλέτες βρεθήκαν να διαχειρίζονται δημοτικό χρήμα ελέω εκλογικών σκοπιμοτήτων. Πρόσφατα ο Δήμος μας αγόρασε ακίνητο από γνωστή και μεγάλη οικογένεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έναντι υψηλού κόστους. Έγινε συζήτηση συμψηφισμού των χρεών τους; Γιατί η οικονομική υπηρεσία προχώρησε σε δέσμευση φορολογικής ενημερότητας στο 15% του καταλόγου αφήνοντας μάλιστα απ έξω τους πλέον οικονομικά ισχυρούς; Διοικητική ή Πολιτική αδυναμία;
  5. Τα οικονομικά τόσο της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας βρίσκονται στην χειρότερη στιγμή τους.. Το διάγραμμα που ξαναδημοσιεύσαμε είναι αποκαλυπτικό. Το τοπικό πολιτικό παιγνίδι τέλειωσε και μάλιστα πολύ άσχημα. Η οικονομική δυσπραγία του Δήμου είναι προφανής. Απόδειξη οι μικρές δαπάνες για νέα δημοτικά έργα. Η εμφάνιση και η λειτουργία των δημοτικών υποδομών. Οι γερασμένες εγκαταστάσεις. Οι ελλείψεις στις υπηρεσίες. (Μπορεί αυτά να εκλαμβάνονται ως αντιπολίτευση άλλα δεν είναι. Είναι απλά η αναγνώριση μιας κατάστασης σε δύσκολη περίοδο σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και δεν ευθύνεται μόνο η δημοτική αρχή)

Η διέξοδος απαιτεί νέες πρωτοβουλίες και εξυγιαντικές προσπάθειες με βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο. Είναι η ώρα της πολιτικής. Η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και η δημιουργία ενός νέου τοπικού δημοτικού φόρου με διαφανή διαχείριση και αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι μονόδρομος.

Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 1.000.000.εκατομυριο ευρω!!! απο το δημοτικο ταμειο εδωσε ο γεωργιος για τα ερειπια πισω απο την δεη!!

    πληρωνουν οι δημοτες φορους!!!!τρωνε τρωνε τρωνε

  2. ΜΥΛΩΝΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ FRAPORT ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΟΧΛΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΑ LIDL KINHTH ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΛΠ.ΑΡΚΕΤΑ ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΩ.ΜΟΝΟ ΜΑΣΑ ΕΙΣΤΕ.

  3. Γιατί η οικονομική υπηρεσία προχώρησε σε δέσμευση φορολογικής ενημερότητας στο 15% του καταλόγου αφήνοντας μάλιστα απ έξω τους πλέον οικονομικά ισχυρούς; Διοικητική ή Πολιτική αδυναμία;

  4. Νικο μυλωνα γιατι δεν μηνυεις τον κυριτση γιαυτα που αναφερεις

    Νικο μυλωνα,ξερεις οτι ολα αυτα στις δημοτικες που θα ερθουν,ο κυριτσης θα τους χαριζει τα χρεωστουμενα,και θα τους εκβιαζει να τον ψηφισουν.Αυτα οι κωοι τα γνωριζουν,και θα ερθουν και οι μυνησεις.Υπομονη νικο,και το τελος για ολους ερχετε.Και στο ξαναλεω φιλε νικο γιατι δεν τον μηνυεις

  5. Νικο μου όταν ο Κυριτσης εδινε 1 εκατομμυριο για το χαλασμα της ΔΕΗ εσυ που ησουν,οταν μετα τον σεισμο εδινε 300 χιλιαδες για απομακρυνση των μπαζων εσυ που ησουν?

  6. Νίκο στον Καίσαρλη έκανες μήνυση γιατί έδωσε φορολογική ενημερότητα στον Μήτση….Γιατί δεν κάνεις και στον Κυρίτση; Απλά έχετε την ίδια πορεία,και άσε τα περί αριστεράς….Το τέλος της πολιτικής σου ζωής έθαψε και το όποιο πολιτικό σου παρελθόν…Φαίνεται ότι στη Συμπαράταξη κάποιοι άλλοι σε κρατούσαν να μη λακίσεις…Αλλά δεν άντεξες….

  7. ….μετά τόσα και τόσα,τον δίνεις στεγνά και ούτε που αναφέρεις ποσά..Μπορεί ο άνθρωπος να σταμάτησε να πληρώνει Δημοτικό φόρο από τότε που σταμάτησαν όλοι.Μπορεί να χρωστά ψίχουλα όπως όλοι μας..Να σε χαίρονται που σε κάνουν ακόμα παρέα…

  8. Πρόσφατα ο Δήμος μας αγόρασε ακίνητο από γνωστή και μεγάλη οικογένεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έναντι υψηλού κόστους. Έγινε συζήτηση συμψηφισμού των χρεών τους;
    ΕΜΕΝΑ ΡΩΤΑΣ;ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΗΣΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΔ.Σ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ;

  9. Είναι πράγματι απορίας άξιο, πώς γίνεται ο Μυλωνάς από τη μια να μιλά για αριστερά και για κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη να συντάσσεται με μια δημοτική παράταξη που στο μεταναστευτικό ταυτίστηκε πλήρως με ότι πιο ακροδεξιό και φασιστικό έχει το νησί μας.

  10. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΏΗΝ ΣΎΝΤΡΟΦΟΣ??????????ΓΙ ΑΥΤΟ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ??ΑΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑ ΩΣ ΒΟΟΟΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ