ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κω: Ο κίνδυνος είναι στο μεταναστευτικό, αφού ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει η πολιτική της Γερμανίας…

6
854

Εισήγηση Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση στην τακτική συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.

Κυρίες και Κύριοι,

Αποκαταστήσαμε με μεγάλη προσπάθεια το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο πλέον λειτουργεί.

Για την προηγούμενη περίοδο υπήρχε μια καρικατούρα δημοτικού συμβουλίου, το οποίο δεν λειτουργούσε.

Η προσπάθεια αυτή πιστώνεται στον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το Νίκο Μυλωνά στο σημερινό Πρόεδρο αλλά και σε γενικές γραμμές στην πλειοψηφία των συναδέλφων.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν ακυρώνουν τον κανόνα.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τη σοβαρότητα και το κύρος του Δήμου Κω.

Συνειδητά, έχω δώσει εντολή απέναντι σε χαμηλοτάτου επιπέδου ανακοινώσεις με ασυναρτησίες να μην απαντά το γραφείο τύπου του Δήμου Κω.

Ο Δήμος δεν θα μπει ποτέ σε αυτό το πεδίο της λάσπης, του παραλογισμού και της ασυναρτησίας που θέλουν να τον σύρουν κάποιοι, νομίζοντας ότι ασκούν αντιπολίτευση.

Περάσαμε μεγάλες κρίσεις, τις οποίες διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο.

Συγκροτημένα, υπεύθυνα, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, μπροστά μας υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις όπως η αναδιάταξη και ο επανασχεδιασμός όχι μόνο των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Κω.

Υπάρχουν και κίνδυνοι, όπως το μεταναστευτικό. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών υποκρύπτει κινδύνους όχι τόσο για την αντιμετώπιση που θα έχει η χώρα μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον επόμενο χρόνο και την προοπτική να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη της οικονομίας και για να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Αυτά είναι δεδομένα που δεν αλλάζουν. Η χώρα θα βρίσκεται σε μία μακρά περίοδο επιτροπείας για πολλά χρόνια και η πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης, σε ότι αφορά στον πυρήνα της, δεν αλλάζει.

Ο κίνδυνος είναι στο μεταναστευτικό αφού ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει η πολιτική της Γερμανίας και η αλλαγή αυτή θα επιταχυνθεί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό γίνονται επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες παράνομων μεταναστών που μπήκαν από την Ελλάδα.

Ήδη η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. που ανέκοψε κάπως τις μεταναστευτικές ροές, δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε στο θέμα των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία αλλά και στο ζήτημα του εγκλωβισμού όλων αυτών των ανθρώπων σε νησιά όπως η Κως.

Προσωπικά, είμαι πολύ ανήσυχος πλέον.

Και όταν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν κινδυνολογώ, προειδοποιώ.

Και όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ανατρέξει στις δημόσιες παρεμβάσεις μου για το μεταναστευτικό.

Οι οποίες δικαιώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από την πραγματικότητα.

Όταν αυτοί που έφεραν και δημιούργησαν το hot spot μιλούσαν για 24ωρη και 48ωρη παραμονή, εγώ είχα προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη δομή θα εξελισσόταν σε δομή μακροχρόνιας παραμονής και εγκλωβισμού.

Και έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν και άλλους παράνομους μετανάστες από άλλες περιοχές της χώρας προς την Κω, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Τη στιγμή που άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη, δεν έχουν δομές, έχουν παραμείνει εκτός της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Γιατί, δυστυχώς, κάποιοι επέλεξαν την Κω για να τις φορτώσουν το πρόβλημα.

Οφείλουμε συνεπώς να είμαστε σε εγρήγορση γιατί το πρόβλημα ούτε εκτονώνεται ούτε έχει τελειώσει.

Μία σύντομη ενημέρωση για τρία ζητήματα.

Το πρώτο αφορά στην απόπειρα να υφαρπάξει η Κεντρική Εξουσία τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

Όπως γνωρίζετε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, απαίτησε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Δήμων της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και το κλείσιμο των λογαριασμών των Δήμων σε όλες τις άλλες τράπεζες.

Ουσιαστικά είναι η δεύτερη προσπάθεια να δεσμευθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα μετά την πρώτη προσπάθεια που έγινε το καλοκαίρι του 2015 όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει το ίδιο ακριβώς πράγμα αναζητώντας ρευστότητα για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση και το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, που είδαμε ότι δεν οδήγησαν πουθενά.

Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, αναφέρεται ότι, “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή των Δήμων) που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου.”

Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτές τις πρακτικές. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι χρήματα των δημοτών και δεν πρόκειται να αναθέσουμε σε άλλους τη διαχείρισή τους.

Εάν θέλει η Κεντρική Εξουσία ας κάνει ένα νόμο για να τα απαλλοτριώσει αλλά μετά δεν θα υπάρχει ούτε δημοκρατία αλλά ούτε και αυτοδιοίκηση.

Η συγκεκριμένα μεθόδευση ακυρώνει ουσιαστικά το ρόλο, την οικονομική αυτοτέλεια και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Το Κράτος επιβάλλει στους Δήμους τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, γεγονός πρωτοφανές που δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το θέμα συζητήθηκε στην ΚΕΔΕ και ο Δήμος Κω το 2015, όταν τέθηκε για πρώτη φορά ανάλογο ζήτημα, δεν μετέφερε τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε απόλυτη συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την οποία συντάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας.

Το ίδιο θα κάνει και τώρα και ζητώ αυτό να επιβεβαιωθεί και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από κόμματα και παρατάξεις.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο θα ήθελα να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η διεκδίκηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στις υποδομές, στο δημόσιο χώρο και στα μνημεία της Κω.

Δεν πρόκειται να μπω στη λογική να απαντώ σε ασυναρτησίες και ανοησίες και οι όροι που χρησιμοποιώ είναι πολύ επιεικείς.

Οφείλουμε όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι αλλά κυρίως συγκροτημένα, με σοβαρότητα και επιχειρήματα.

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Κω, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, πήρε την εντολή συντονισμού του έργου καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μέσα σε δύο εβδομάδες ολοκληρώσαμε αυτό το έργο σε συνεργασία με τους φορείς και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες στην Κω και τα στοιχεία απεστάλησαν ήδη.

Η συνολική κοστολόγηση για την αποκατάσταση των υποδομών στο νησί ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορά την αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς ( 49,2 εκ ευρώ σύμφωνα με την κοστολόγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου) και τον επανασχεδιασμό και την ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων (41 εκ. ευρώ).

Έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία αφού ήταν προϋπόθεση για να υποβάλλει και επισήμως η ελληνική κυβέρνηση αίτημα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. και για την χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές του νησιού.

Από την πρώτη στιγμή, από τον Αύγουστο έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Με πρωτοβουλίες και επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, με την κυβέρνηση αλλά και με την ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Και έχουμε επιχειρήματα, με τεκμηρίωση και συγκρότηση. Γιατί ο Δήμος Κω πλέον λειτουργεί με εξωστρέφεια, διαθέτει σοβαρότητα και απαιτεί το σεβασμό όλων.

Έχω αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με παρεμβάσεις και έγγραφα επιχειρώντας να κινητοποιήσω και να ευαισθητοποιήσω ευρωπαίους αξιωματούχους, την κυβέρνηση και τα κόμματα, τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Διεκδικούμε με επιχειρήματα.

Το Νοέμβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή των Ιονίων νήσων.
Το ίδιο είχε συμβεί και στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Ιταλία το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε το πλαίσιο δράσεων του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να συμπεριληφθούν, συσσωρευτικά, και οι ζημιές που προκαλούνται από σειρά φυσικών καταστροφών στην ίδια περιοχή σε ένα έτος.
Είναι σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και της κοστολόγησης των ζημιών, η Ελλάδα αλλά και η Κως διαθέτουν τη νομιμοποιητική βάση για να υποβάλλουν αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πόροι μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή λιμενικών υποδομών αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών στο δημόσιο χώρο και στις υποδομές του νησιού αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διεκδίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πεποίθησή μας είναι ότι η δημοτική αρχή στο συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζει όλη την Κω.

Για την Κω παλεύουμε, αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε. Για να την κάνουμε ακόμα πιο όμορφη.

Είναι δεδομένο όμως ότι πρέπει να είμαστε και εμείς έτοιμοι. Να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε.

Τις επόμενες ημέρες η δημοτική αρχή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο-πρόταση για τον επανασχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων και για την συνολική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Κω.

Το τοποθετώ χρονικά στα μέσα Οκτωβρίου. Θα καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων, την επιτροπή διαβούλευσης και τους φορείς για να τους το παρουσιάσω και να τους το αναλύσω.

Για να εμπλουτιστεί και με τις δικές τους προτάσεις γιατί εμείς δεν έχουμε την αίσθηση ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια.

Και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στα επόμενα βήματα, ενωμένοι με συνεργασία και συνεννόηση.

Το τρίτο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο Πόλεων με Ασκληπιείο.

Και πάλι δεν θα απαντήσω σε φαιδρότητες που ακούστηκαν, εγώ μιλάω τεκμηριωμένα και με τα μάτια στραμμένα στο αύριο.

Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο Πόλεων δεν εκχωρεί σε άλλους την ευθύνη ανάδειξης του Ασκληπιείου της Κω και της Ιπποκρατικής ιδέας.

Αυτή είναι και παραμένει δική μας ευθύνη.

Το Δίκτυο Πόλεων με Ασκληπιείο ιδρύθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Μαρτίου 2017. Η ιδρυτική πράξη πέρα από τη δική μου υπογραφή, ως Δημάρχου Κω, έχει την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού που εκπροσωπεί την Πολιτεία, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος ΚΩ και των Δημάρχων Τρικάλων και Επιδαύρου.

Θα διευρυνθεί και με άλλες πόλεις που έχουν Ασκληπιείο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Μέσα από τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα, να αναπτύξουμε συνεργασία με επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, στην οποία υπάρχουν 440 πόλεις με Ασκληπιεία.

Δεν πάμε στα τυφλά, έχουμε σχέδιο. Άλλοι ήταν αυτοί που δεν είχαν και δεν έχουν σχέδιο για τίποτα.

Ένα σχέδιο που αρχίζει να υλοποιείται για να εξαλείψει την αδράνεια και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου που υπήρχε για πολλά χρόνια.

Και εγώ αν θέλετε στην πρώτη μου θητεία ως Δήμαρχος δεν έκανα αυτά τα οποία θα έπρεπε για την ανάδειξη του Ασκληπιείου.

Εγώ δεν φοβάμαι την αλήθεια, έχω αποδείξει ότι αναγνωρίζω τα λάθη μου και δεν τα επαναλαμβάνω. Για κάποιους άλλους βέβαια, η αυτοκριτική είναι άγνωστη λέξη.

Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι μας για το Ασκληπιείο της Κω.

1ον) Η μετατροπή του Ασκληπιείου της Κω σε ένα χώρο με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιατρική επιστήμη. Σε ένα χώρο για εκπαίδευση, περιήγηση και ξενάγηση με την ανάπτυξη υποστηρικτικών υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο. Παγκόσμιο κέντρο προσέλκυσης ενός εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, που σχετίζεται με την ιατρική επιστήμη και πυλώνας που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την ανάπτυξη του ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού στο νησί.

Σταδιακά όλα όσα ανέφερα πριν θα ενταχθούν στις δράσεις και στη στρατηγική επικοινωνίας και προβολής της Κω.

2ον) Η προετοιμασία και υποβολή φακέλου υποψηφιότητας του Ασκληπιείου Κω, προκειμένου να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Θα προτείνω το θέμα αυτό να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και θα προτείνω να αναλάβει το συντονισμό αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας ο συνάδελφος κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

Θα προτείνω επίσης η στελέχωση της συγκεκριμένης επιτροπής και ομάδας εργασίας να περιλαμβάνει ανθρώπους με κατάρτιση, γνώση του αντικειμένου αλλά και έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη, συμπεριλαμβανομένου και των ανεξαρτήτων.

Και εύχομαι και ελπίζω να είναι ομόθυμη και ομόφωνη αυτή η απόφαση.

Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω ότι πρόκειται να διοργανωθεί στην Κω, συνέδριο-ημερίδα που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Κω για τον ιατρικό τουρισμό και είμαστε σε συνεννοήσεις για τον καθορισμό των ημερομηνιών αλλά και την θεματολογία του, που είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και την ανάδειξη του Ασκληπιείου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για να αναδείξουμε, επιτέλους, αυτό το τεράστιο ιστορικό κεφάλαιο που διαθέτουμε.

Και αυτό κάνουμε.

Γιατί έχουμε σχέδιο, δουλεύουμε συγκροτημένα, με εξωστρέφεια και με ευρύτητα αντίληψης.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά ρε παιδιά, εγώ θυμάμαι τον Κυρίτση που δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. και ότι η συμφωνία που αυτός έκανε με τον δήμαρχο του Μποντρουμ είχε σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών!

    Σήμερα πως τολμά να μας λέει ότι υπάρχει συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. και μάλιστα ότι αυτή η συμφωνία ανέκοψε κάπως και τις μεταναστευτικές ροές!!!!

    Μήπως όλοι εμείς οι σουβλακομάχοι που τον πιστεύαμε είμαστε κορόιδα?

  2. Ρωτά το φιλαρακι σου …….φέρνουν Πακιστανός από όλη την Ελλάδα το χοτ σποτ ειναι γεμάτο το άλλο δίπλα θα γεμίσει εντός ημερών φέρνουν εκατό αστυνομικούς για να το φυλάνε κατα τα αλλά μας λες ///λακιες κρίμα το νησάκι μας το καταστρεφεται παρέα α-χρηστοι και όλλοι μούγκα κανείς δεν κάνει τίποτα τελικά εκατό μνημόνια θελουμε

  3. Εσένα θέλουμε στα ηνία……Βγες μπροστά….Μόνο εσύ μπορείς να ηγηθείς. Ο τελειωμένος αυτοκαταστράφηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ